Anna Maria Island – idylliska öar och småstäder

5
16539

Anna Maria Island – så mycket Old Florida man kan önska sig.
Härliga badstränder. Ett intensivt båtliv, inklusive en liten fiskeflotta.
Normala turister, ingen lyx, vänlig atmosfär.
En av Floridas allra bästa – och en av de mest okända – semesterdestinationerna: Anna Maria Island, strax norr om Sarasota och nära till Clearwater Beach.

Anna Maria Island, Florida
©GETTY IMAGES

Anna Maria Island – öar med mycket av det äkta Old Florida

Säg Anna Maria och många svenska Florida-besökare vet precis vad det handlar om. Inte en kvinna – istället några småstäder vid Mexikanska Golfen som tillsammans bildar Anna Maria Island strax norr om Sarasota.

Ofta får vi frågor om vilken semesterort man ska välja på västkusten. Många av våra besökare har läst på bra och frågar om Clearwater Beach i norr (en storfavorit), Sarasota och stadens berömda öar (också en favorit) samt om Fort Myers längre söderut.

Vi brukar råda våra läsare att besöka Anna Maria Island. Särskilt om de vill ha lite lugn och ro och om härliga stränder står högt på önskelistan. Det finns också många bra restauranger och ett litet antal hotell vi kan rekommendera. Se längre ner på denna sida.

För att sätta området på kartan ska man utgå från Sarasota eller Bradenton. Tvillingstäder med gemensam flygplats, men det finns fler skillnader än likheter mellan de två städerna på västkusten.
Sarasota är guldklimpen medan Bradenton (enkelt uttryckt) är den fattiga kusinen.

Två vägar leder ut till ön: 64, Manatee Avenue, längst norrut, och 684, Cortez Road, några kilometer söderut. En ganska lång sträcka från Bradentons centrala delar jämfört med många av de övriga barriäröarna längs västkusten.

Anna Maria Island, Bradenton Beach
©GETTY IMAGES

Tre småstäder: Anna Maria, Holmes Beach och Bradenton Beach

Trots att man i dagligt tal använder begreppet Anna Maria om den långsmala ön (som ibland kallas Anna Maria Key) består området egentligen av tre mindre städer: Anna Maria längst upp i norr. I mitten ligger Holmes Beach. Längst i söder (granne med fashionabla Longboat Key) finns Bradenton Beach.

Strax under 10 000 invånare bor permanent i de tre städerna.
Ön är drygt 10 kilometer lång.
Städerna har varsin strand: Anna Maria Beach och Holmes Beach är de lite lugnare medan Bradenton Beach känns mera som fastlandets citybeach och därför kan det bli lite livligare där. Dessutom finns det få hotell just där, så besökarna lär hålla sig på någon av de andra stränderna.

Vad som framförallt gör Anna Maria Island speciell är att alla tre städerna lyckats bevara Old Florida.
Dels för att det inte finns några höga byggnader, dels för att det inte finns gigantiska lägenhetskomplex som är så typiska för stora delar av Floridas kustlinje.
Man kan därför, vid första kontakten med ön, få intrycket av att turismen spelar en liten roll. Men trots att många bor här permanent är många av villorna, inte minst längs stranden i norr, i själva verket uthyrningsobjekt. Flera av dem är uppdelade i flera lägenheter, det syns alltså inte utanpå att huset i själva verket är ett semesterboende.

“One of the prettiest small towns in America”

Vi är fräcka nog och lånar ovanstående rubrik direkt från ansedda affärsmagasinet Forbes (vars topplistor är världsberömda).
Forbes placerar nämligen Anna Maria Island i gruppen “Prettiest Towns in America”.

Forbes använder ordet “vackraste” om den enda staden i Florida som kvalificerar på listan.
Jag skulle hellre vilja använda “mysigaste”. Det är vackert, men vad det gäller skönhet går det att hitta ännu vackrare miljöer. Vad vi gillar med Anna Maria Island är inte bara Old Florida. Också de tre härliga strandområdena och att det finns en hel del riktigt bra restauranger. Dessutom många trevliga ställen att hyra.

Forbes påstår att 9 av 10 i Florida inte hittar hit, medan öarna blivit populära bland europeiska besökare.
OBS! Slutligen: Glöm Bradenton, staden på fastlandet. Dels är avståndet långt, dels är staden absolut ingen höjdare.
Saknar du stadsliv ska du hellre åka en bit söderut, till Sarasota.

Boende på Anna Maria Island: Se upp med adressen, fråga oss!

Det finns några hotell, men ingen av de vanliga hotellkedjorna.
Vi rekommenderar att du söker boende på Anna Maria Island genom våra hotellänkar och då kommer du att få en rad förslag på både hus och lägenheter, förutom de vi presenterar längre ner.

När du söker boende här är det viktigt att inte gå i fällan och tro att Brandenton på fastlandet är strandnära!
Det är riktigt snårigt att söka boende här. Lika snårigt som det är enkelt att förklara anledningarna:

  • Hotell-ägare använder namnet Anna Maria Island i hotellnamnet för att få oss att tro att hotellet ligger på ön när det i själva verket har en fastlandsadress.
  • Adressen är ett kontor på Anna Maria Island. Hotellet, huset eller lägenheten ligger på fastlandet.

Är du det minsta tveksam, kontakta oss så ska vi försöka hjälpa till att reda ut exakta läget. Maila till info@florida.nu

Från populära Haleys Motel till villa för hela storfamiljen

  • Populära Haley’s Motel är ofta fullbokat flera månader i förväg. Enkelt och ok senaste gången vi bodde här. Bra strandläge, ganska små rum.
  • Turtle Cove East är enkelt boende för fyra personer. I gengäld betalar du inte mer än drygt en svensk tusenlapp per dygn. Här är det ofta fullbokat, populärt läge och prisläge.
  • Riktigt bra budgetpriser på Sun Ray. Inte direkt på stranden, men i ett villaområde vi verkligen gillar i bästa delen av området.
  • Bästa tänkbara strandläge på Beachcomber, men så är det också nästan dubbla priset jämfört med till exempel Sun Ray.
Anna Maria Island
©BOOKING.COM
  • Vid Holmes Beach ligger Alamanda Villa, ett hus med fyra lägenheter. Mycket bokat av svenskar senaste året.
  • Fountainhead 5 är en lägenhet med två sovrum (6 sovplatser) på Holmes Beach.

5 COMMENTS

  1. […] Anna Maria Island har beskrivits som “Askungen som inte blev inbjuden när de fina grannarna på Longboat Key bjöd upp till bal”. Det är vi idag glada för. I motsats till den snobbiga grannen i söder har nämligen ön, och dess tre strandorter, lyckats bevara Old Florida. Den enkla regeln att ingen byggnad får vara högre än tre våningar har bäddat för en mysig småskalighet, man ser få lägenhetskomplex men desto fler villor. […]

Comments are closed.