Gott i Florida – topplista med 14 maträtter vi älskar

1
11317

Gott i Florida – det syftar på maträtter vi älskar, sådana vi skulle sakna om vi av någon anledning skulle lämna detta paradis.
Sammanställningen bygger på en artikel från Only In Your State, med våra egna kommentarer.

Gott i Florida – från Key Lime Pie till Publix berömda “subs”

Floridas restauranger är en mix av influenser från olika håll. Karibiskt och latinamerikanskt samt, förstås, mat som är typiskt för den amerikanska Södern.
Nedanstående lista med temat “gott i Florida” innehåller 14 godsaker en äkta “floridian” saknar om han tvingas lämna sina hemtrakter. För även om en hel del går att få utanför delstatsgränsen är det inte samma som på hemmaplan.

Gott i Florida
©VISIT FLORIDA
Gott i Florida
©AUTHENTICFLORIDA.COM

1. KEY LIME PIE

Efterrätten som har sitt ursprung i Florida och är obligatorsk på menyn. Det självklara valet om man orkar en dessert. Lätt att vispa ihop hemma också (sägs det).
Recept från Authentic Florida

Gott i Florida
©VISIT FLORIDA

3. FLORIDA STONE CRAB

Stone crabs är en delikatess som absolut måste testas (speciellt när det är säsong). Smaken påminner om hummer. Vi tycker att dessa läckerheter helst ska ätas i Everglades City (som är centrum för detta krabbfiske) eller på berömda Joe’s Stone Crab i Miami Beach.

5. ALLIGATOR

Inte något vi äter varje dag. Men man bör ha testat detta exotiska kött i någon form. Smakar ungefär som kyckling och kan fås på en hel del restauranger i södra Florida. Alltid något att skryta om, att man tagit en smakbit av detta skräckinjagande rovdjur.

Gott i Florida
©FLORIDACITRUS.ORG

2. FÄRSK APELSINJUICE

Eller OJ (orange juice), som man säger i USA. Som en av världens största producenter av citrusfrukter är denna närande hälsodryck förstås av extra bra kvalitet här. Läs var du själv kan plocka apelsiner i Floridar.

Gott i Florida
©VISIT FLORIDA

4. CUBAN SANDWICH (CUBANO)

Inte vilken skinkmacka som helst. Här ska det vara äkta kubanskt bröd förstås, och ingredienserna är speciellt tillagad skinka med schweizerost, pickles och senap. Denna kubanska variant av en ost och skinkmacka ska serveras lätt grillad.

6. MOJITOS

Ytterligare en kubansk import. Rätt mixad ska en äkta Mojito bestå av vit rom, limejouce, socker, mynta och club soda. Uppfriskande i Florida-hettan.

Gott i Florida
©VISIT FLORIDA

7. OSTRON

Färska ostron serveras på många fiskrestauranger eller på mindre ställen där denna läckerhet ofta är storsäljaren. Centrum för Floridas ostronfiske är mysiga Apalachicola i norr. Det lilla samhället är en av världens största ostronproducenter.

9. FRITERAD FISK

Mycket vanligt att fiskrätterna på Floridasbtrevliha “seafood shacks” ät friterade. Serveras ofta i en korg och du kan oftast få fisken “blackened” eller “grilled”.

Gott i Florida
©AUTHENTICFLORIDA.COM

8. KUMQUATS

Liknar apelsiner, men denna frukt är betydligt mindre (knappast större än en oliv). Frukten kan ätas hel eller så gör man marmelad. Kumquat-festival i januari varje år i Dade City.
Recept på Kumquat Cake från Authentic Florida

10. KARIBISKA RÄTTER

Med massor av invandrare från öarna i Karibien är det lätt att hitta små kvarterskrogar med äkta vara.

Gott i Florida
©WIKICOMMONS

11. CUBAN COFFEE

Ska helst testas i Little Havana (men fungerar i hela Miami). Kubanernas motsvarighet till espresso, men något sötare.

13. STRAWBERRY SHORTCAKE

Inget som är speciellt för Florida (vad vi vet). Dock ett tillfälle att påminna om en av Floridas största festivaler: The Strawberry Festival i Plant City (“The Strawberry Capital of The World”).

Gott i Florida
©VISIT FLORIDA

12. CONCH FRITTERS

Ett absolut “måste” att testa i Key West eller Florida Keys. Innehållet i conch-snäckan friteras och du kan också få den i en välsmakande soppa.

14. PUBLIX SUB

Floridas bästa mellanmål, Floridas bästa “sub” – den finns på Publix. Ett påstående ingen i Florida kommer att ifrågasätta. Bra att veta för dig som är ute och åker, Publix finns ju överallt.

1 COMMENT

Comments are closed.