Florida stränder i norr: Många och de absolut bästa

1
5622

Florida stränder i norr – den bortglömda delen av delstaten. Tyvärr, eftersom det är här vi hittar några av de absolut vackraste stränderna.
Så du som lämnar de mer populära områdena i Florida och besöker norra delen – lämna också motorvägen!
Missa inte Mexikanska Golfens toppstränder i norr eller de underbara miljöerna utanför St Augustine och övriga delar av nordöstra hörnet av Florida.

Florida stränder i norr
©VISIT FLORIDA

Florida stränder i norr: Golf-kusten & nordöst – olika miljö vid två hav

Låt oss först slå fast att när vi pratar om Florida stränder i norr är det två områden som gäller:
Florida Panhandle – den längsträcka kustremsan från Alabama i väster till södra delen av Big Bend-området (den del som övergår i vad som ibland kallas Nature Coast) dör Florida-kusten gör en tvärvändning söderut.
Nordöstra Florida – från Georgia-gränsen till söder om St Augustine (The Palm Coast).

Alltså rör vi oss längs kusterna i både Mexikanska Golfen och Atlanten. Två hav, olika typ av strandmiljöer.

Vi börjar med en liten överkurs och lämnar delstaten Florida en stund.
Stränderna väster om delstatsgränsen (Alabama) har förstås samma klass hela vägen från Fort Morgan dit man kan komma med en liten bilfärja från Dauphin Island.
Detta som tips för dig som vill slippa omvägen runt Mobile för att korsa Mobile Bay. De 52 kilometerna går delvis bakom en lagun, vid Gulf Shores kommer man till havet igen och kan sikta in sig på Flora-Bama vid delstatsgränsen.

Florida stränder i norr
©VISIT FLORIDA

Florida stränder i norr: Från Alabama, via Flora-Bama till sanddyner

Flora-Bama är en världsberömd liten bar som sägs ligga i båda delstaterna. Vad som gjort detta lilla vattenhål berömt är The Annual Interstate Mullet Toss. Man tävlar helt enkelt om vem som kan kasta en fisk (en mullet) så långt som möjligt över gränsen mellan de båda Golf-staterna…
Sedan Flora-Bama Lounge mer eller mindre jämnats med marken av orkanen Ivan 2004 byggdes verksamheten upp igen.

Perdido Key är alltså så långt västerut man kan komma utmed kusten i Florida. En tur genom Pensacola och två långa broar tar oss ut till Pensacola Beach, en liten strandstad. Därifrån kör man bokstavligt talat på sanddynerna 30 kilometer till Navarre Beach – en härlig biltur.

Santa Rosa Island är ett stort strandområde utan bilväg som passar den som kan tänka sig att vandra några kilometer. Förväxla inte med en plats med snarliknande namn (se längre ner).

När vi passerat Fort Walton Beach (som inte är en strandstad) är vi i Destin där det är svårt att inte bli överväldigad av de vackra strandvyerna.
Trots stor konkurrens är Destin synnerligen väl representerat när man ser bilder med kombinationen hav-strand-broar. Miljön är som gjord för vykort och reklammaterial för vackra Florida stränder i norr.

Min favoritplats här: Stranden intill vågbrytaren på västra sidan av bron över till Destin.

Florida stränder i norr
©VISIT FLORIDA

Grayton Beach State Park – en 5-poängare i kontrastrik miljö

Det är nu vi kommer till Santa Rosa Beach (inte att förväxla med ön med ett liknande namn) och det är inte staden vi ska besöka utan en strand som troligen är The Pandhandles topp-strand (det finns en konkurrent längre österut).
Stranden vid Grayton Beach State Park är sagolikt vacker och vi lånar lite omdömen från “Dr Beach” (strandexperten Stephen Leatherman).

“Stranden präglas av den kritvita sanden som är som pudersocker och det smaragdgröna vattnet i en miljö där bebyggelsen är blygsam och därför dominerar stora sanddyner dominerar fortfarande landskapet. Samtidigt finns alla bekvämligheter i form av bra restauranger och boende i närheten: Grayton Beach eller Seaside.”

Mitt i detta paradis möter vi också en märklig kontrast.
Grayton Beach är det lilla samhället där det finns mycket “Old Florida. På andra sidan Grayton Beach State Park (bara två kilometer bort) finns Seaside, världsberömd strandort som är så välordnad att man inte vet om man ska gilla eller ogilla. (Ni som sett Celebration i Orlando vet vad jag menar.)

Florida stränder i norr, Floridas bästa stränder 2021
©FLORIDASTATEPARKS.ORG

Florida stränder i norr: St George Island och Cape San Blas

Från Seaside fortsätter strandmiljöerna mot Panama City, dit det är mindre än en timmes bilkörning. Ett av få storstadsområden vid kusten, och eftersom vi tillbringat mycket tid här har det blivit egen sida för Panama City Beach, en sprudlande strandstad med massor av aktiviteter.

Därefter rör vi oss österut och sikta mot Cape San Blas, en del av av St Joseph-halvön, där vi än en gång möts av strandmiljöer i världsklass.
Vi har nu närmat oss en del av Panhandle-kusten som har fantasifulla namn som “Florida’s Final Frontier” och “The Forgotten Coast”. Även här, precis om längs stora delar av Mexikanska Golfen kuster, är det ute på de långsmala barriäröarna som stränderna finns.

Det är här, mittemellan Cape San Blas och Alligator Point, vi hittar St George Island som i konkurrens med Grayton Beach State Park är norra Floridas bästa strand.
St George Island State Park är känd för sin puderaktiga vita sand. På den långssmala ön ska man ta sig österut, d v s svänga till vänster efter bron när man ser öns fyrtorn.
Parken längst ut på öns spets lockar inte bara badare, även fågelskådare och sportfiskare.

Området vi befinner oss i är Franklin county och bjuder på två intressanta utflyktsmål. Båda är fiskesamhällen: Apalachicola (“huvudstad” trots att invånarantalet är under 3 000) och Carabelle (välkänd för världens minsta polisstation).
Ändstation på denna kustremsa får bli Alligator Point. Och där tar det roliga slut – i dubbel bemärkelse:

Härifrån, i höjd med Tallahassee en bra bit rakt norrut, finns det inte längre några vägar utmed kusten.
Det är också slut med stränder som är 5-poängare.

Vi har nått “Big Bend” och “The Nature Coast” som sträcker sig ner mot Tampa Bay. Hav, kust, natur – men inga höjdarstränder.

Florida stränder i norr
©VISIT FLORIDA

Florida stränder i norr: Amelia Island liknar inget annat längs kusten

Längst uppe i nordöst hoppar vi över storstaden Jacksonville (trots att den är Floridas största stad) och gör trevliga St Augustine till utgångspunkt.
USA:s äldsta stad bör inte glömmas bort om man är i närheten av denna kulturskatt.

Ett par timmar att köra, men värt omvägen om man har en dag över: Amelia Island, där Fernandina Beach är huvudort, i kombination med Little Talbot Island.

Dessa båda öar hör naturmässigt, d v s geologiskt, mer hemma i grannstaten Georgia. Öarnas karaktär liknar mer de barriäröar som fortsätter långt norrut; Georgia, South och North Carolina. Bästa exemplet är tidvattnet som här skapar betydligt större nivåskillnader mellan ebb och flod än vid andra delar av Atlantens kust i Florida. Två meters skillnad i genomsnitt.

Längst norrut på Amelia Island finns Fort Clinch State Park, stränder mot både Atlanten och mot Cumberland Sound som är St Marys Rivers utlopp och gräns mot övriga USA.
Därifrån når man nästa och ö och fler state parks: Litte Talbot Island med två state parks: Big och Little Talbot. Bästa stränderna på Little Talbot Island, orörda och utan bebyggelse.

Florida stränder i norr
©ST JOHNS RIVER FERRY

Vacker kustväg i Ponte Vedra och toppstränder på Anastasia Island

Man kör på trevliga kustvägen A1A och för att hålla sig kvar i kustbandet krävs en kort färjetur mellan Fort George och Mayport. Färjan går varannan timme dagtid och priset för en bil var senast vi kollade $ 20.
Denna färjelinje fyller snart 150 år! Detta understryker att vi befinner oss på “The Historic First Coast”, där de spanska erövrarna steg iland för 500 år sedan.

Atlantic Beach, Neptune Beach, Jacksonville Beach och Ponte Vedra ser vi som Jacksonvilles stadsstränder (även om avståndet är minst en halvtimma från downtown).
Här gillar den bilåkande redaktören speciellt det strandområde som söder om Ponte Vedra går parallellt med Guana River ner till Vilano Beach (förort till St Augustine). Cirka 40 minuters ren njutning!

St Augustine Beach är ett av flera exempel på att St John’s county tillåter bilar på stranden. Bästa stränderna finns dock en bit längre norrut, på Anastasia Island som är en state park med strandmiljöer som slår det mesta på östkusten.
Dessa stränder ligger väldigt nära centralorten och St Augustine Beach är en stadsdel som fortsätter ner till Crescent Beach där kustmiljön övergår till att bli mer öde söder om väg 206.
Lite längre söderut har både Palm Coast och Flagler Beach fins stränder, och med dessa avslutar vi strandbesöken i nordöstra Florida.

Florida stränder i norr
©PIXABAY

Störst – också bäst

Sidan om Florida stränder norr är omfattande. Området är inte bara stort. Det har också Floridas i särklass bästa stränder.
Det hjälper inte de kända metropolerna i sydöst (Miami Beach, Fort Lauderdale) har stadsstränder i toppklass eller att västkustens bästa stränder alltid är med på populära topplistor – The Panhandles stränder är något alldeles speciellt.

PETER SUNESON

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.

LÄS MER: St Augustine alltid bland de bästa på topplistor

LÄS MER: Hitta till två udda utflyktsmål i norra Florida

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

1 COMMENT

Comments are closed.