Fest eller katastrof – kontraster i Florida Keys.
Medan partyt har startat i Key West står invånare i kö för att få ekonomisk hjälp att ta sig till en annan plats, till ett nytt jobb och ett nytt hem.
Båda ytterligheterna en konsekvens av att området är helt beroende av sin turism.

key west efter irma
©MONROE COUNTY BOCC
Booking.com  

Fest i Key West – medan andra delar är svårt orkanhärjade

TORSDAG 5 OKTOBER:
Key West har öppet, med fest (nästan) som vanligt på krogar, gator och torg. Samtidigt kämpar andra delar av Florida Keys fortfarande med att bygga upp efter orkanen Irmas vilda framfart i regionen.

Vi möts av kontraster i Florida Keys – från den festliga partystämningen i Key West där i stort sett allt återgått till att vara normalt till områden där invånare förlorat allt, både jobb och bostad.

Med undantag för ett fåtal hotell i Key West, plus ytterligare några andra näringsställen, är det mesta sig likt i partystaden. Man ser det inte minst när det är dags för solnedgång – Mallory Square är återigen en välbesökt samlingsplats för besökare.

Att regionen (hela Florida Keys) nu välkomnar turister och satsar tiotals miljoner på marknadsföring kan ses lite märkligt när tiotusentals invånare blivit utan både hem och arbete.
Men det är då viktigt att komma ihåg turismens betydelse, nästan alla lever på de miljoner som varje år kommer för att besöka de vackra öarna i södra Florida. Kom också ihåg att vi är i USA och att inte minst i Florida finns inte något som heter anställningstrygghet.
Det finns flera exempel på invånare som fått sparken på grund av orkanen, och då av skäl som (för en svensk) kan ses uppåt ogrundade. Exempel: Krigen kunde öppna ganska tidigt, men servitören satt fast i ett skyddsrum i Miami. När han återvände hade han inte bara förlorat sitt hus – också jobbet (”du var ju inte här, jobbet gick till någon annan!”).

Amerikanska Röda Korset har ambulerande hjälpstationer där nödställda invånare kan få hjälp. Blygsamma $ 125 per person, alltså $ 500 för en normalfamilj, räcker inte långt men tillräckligt för att fylla tanke och ge sig av norrut för att leta nyt jobb och boende.

En Florida-besökare kan alltså lugnt planera in Key West. Men vara beredd att åka genom ett område med tydliga orkanskador för att komma dit, och i motsats till under normala förhållanden inte sikta på att övernatta på annan plats än i just Key West. Hotellsituationen i Florida Keys är allt annat än bra.

Längs Overseas Highway noterar vi bland annat följande:

 • John Pennekamp Coral reef State Park är stängd tills vidare.
 • Theater of the Sea i Islamorada beräknas öppna i mitten av oktober.
 • Vårt favorithotell Postcard Inn, Islamorada, ligger i ruiner, vilket fått till följd att flera fiskecharters lämnat området (eller så blev båtarna offer redan under orkanen).
 • Detsamma gäller den andra favoriten strax intill: Islander Resort behöver upp till ett år för att reparationsarbeten.
 • Populära Robbie’s Marina fick kraftiga skador, men har kunnat öppna.
 • På Long Key, där vi hittat ett trevligt hotell som har öppet, kommer tyvärr campingplatsen att vara stängd i ett år på grund av att stranden ska renoveras.
 • I Key Colony Beach (en del av Marathon) har vi noterat att trevliga Glunz-hotellet kämpar med att bygga upp verksamheten igen.
 • Sombrero Beach, som är en av regionens få riktiga dsandstränder, är stängd. Orkanen spolade bort all sand, renoveringsarbeten pågpr (se bild).
 • Turtle Hospital har öppnat.
 • Bahia Honda State Park är stängd, men vi har nåtts av uppgifter om att stranden närmast gamla bron kan besökas.
 • Big Pine Key-området är det värst drabbade området, här kommer det att ta lång tid innan allt är återställd. Inte minst ligger hundratals bostäder i ruiner.
 • Trots sitt utsatta läge i vattnet och enkla konstruktion har Hogfish Bar & Grill på Stock Island överlevt och har öppet.

Beträffande övriga Florida får vi vänja oss vid att det kommer att ta tid att få bort alla skräphögar. Det finns helt enkelt inte tid och resurser att forsla bort allt, en del bostadsområden kommer att få dras med detta i många veckor.

PETER SUNESON

key west efter irma
©FLA-KEYS.COM
key west efter irma
©FLA-KEYS.COM

Räkna med många spår av orkanen utmed Overseas Highway

SÖNDAG MORGON:
Med blandade känslor tar vi oss an den öppningsdagen för Florida Keys och Key West efter Irma.
Långt ifrån allt är ok där nere. Men turismen behövs för att regionen ska komma igång. Idag är det officiell premiär! 

Redan på Key Largo, som var relativt snabbt igång med vissa verksamheter, märks att området härjats svårt av en kraftfull orkan. Till exempel dröjer det ytterligare en månad innan världsberömda John Pennekamp Coral Reef State Park kan öppna.

Därefter blir det – rent ut sagt – bara värre.

Islamorada börjar komma igång. Men överallt längs Overseas Highway ses tillfälliga sopstationer, samlingsplatser för husrester, hushållsmaskiner, träd och annat avfall.

Nere på Middle Keys (Marathon-regionen) är det ännu värre. Till exempel finns det inte mycket kvar av vackra Sombrero Beach mitt i stan, en av de enda ”riktiga” stränderna i denna del av Florida Keys.
Men glädjande nog möttes vi sent i söndags kväll av bilder från ett omfattande renoveringsarbete! (se ovan).

Lower Keys (där Big Pine Key är centralområde) var platsen för orkanen Irmas ”landfall”. Här har hundratals bostäder bokstavligen spolats bort av svallvågorna.
Bahia Honda State Park, med ett av Floridas bästa strandområden, är stängd. Men tydligen kan man besöka stränderna längst västerut, vid den gamla bron medan Sandspur Beach är stängd.

Resan till Key West, 180 kilometer som under normala omständigheter är en behaglig och långsam bilresa, kan i värsta fall bli en mardrömsliknande upplevelse.

Key West är redo. Eller åtminstone nästan. Senast vi såg en lista med näringsställen som öppnat fanns 200 barer, restauranger, affärer och hotell med. Endast ett 15-tal listades då som stängda.

På vår egen sammanställning av favorithotell i Key West har ett fåtal inte öppnat ännu, men förväntas vara klara inom kort.
Hotellsituationen för övriga Florida Keys är betydligt värre, vår sida är just nu väldigt kortfattad.

Bara en sak är säker: Solnedgången på Mallory Square kommer att firas extra mycket i kväll!
(Det har varit tomt på torget de senaste veckorna, men de som inte evakuerade upprätthöll solnedgångstraditionen.)

PETER SUNESON

key west efter irma
©MONROE COUNTY BOCC
key west efter irma
©MONROE COUNTY BOCC

State parks i Florida Keys är stängda på obestämd tid

TISDAG:
På grund av de skador orkanen Irma orsakat är följande state park i Florida Keys stängda för allmänheten på obestämd tid, enligt den officiella katastrofsajten:

Bahia Honda
Curry Hammock
Dagny Johnso
Key Largo Hammock Botanical
Fort Zachary Taylor Historic
Indian Key Historic
John Pennekamp Coral Reef
Lignumvitae Key Botanical
Long Key
Windley Key Fossil Reef Geological

key west efter irma
©PIXABAY

Key West efter Irma: Alla områden öppnas på söndag

MÅNDAG:
Hela Florida Keys öppnar för alla redan på söndag!

Både glädjande och förvånande.
Kanske oundvikligt med tanke på att området är beroende av turismen. Men någonstans går ekvationen inte ihop.

Jo, återuppbyggnaden av Key West (som drabbades mycket lindrigare än övriga Lower Keys) har gått i rekordfart.
Ändå är det bara två dygn sedan staden hade utegångsförbud och först idag (måndag) upphävdes rekommendationen att koka allt vatten för hela regionen.

 • På söndagen anlände det första kryssningsfartyget. 900 passagerare mötte något som mest liknade en spökstad – Key West utan det normala vimlet av turister.
 • Tills nyligen fanns över 20 kontrollstationer bemannade med polis och militär för att förhindra plundring och att fel personer inte gav sig in i fel områden.
 • Brott mot utegångsförbudet kunde ge fängelse.
 • Enbart genom att kolla de favorithotell vi har i Key West noterar vi att en hel del inte öppnar förrän i mitten av oktober (på grund av att man ännu inte hunnit reparera alla skador orsakade av orkanen).
 • Hotelläget i övriga Florida Keys är ett enda stort frågetecken. Här är det svårare hitta fakta. Men helt säkert är att flera av våra favoriter helt enkelt spolats bort. Liksom flera restauranger och andra näringsställen.
 • Det räcker med att se bilder från Overseas Highway för att förstå. Och då får vi ändå inte se vad som finns bakom fasaden, hela bostadsområden helt raserade som efter en jordbävning.
 • På en del ställen saknas fortfarande både el och vatten.

Detta härjade turistparadis ska öppna på söndag – helt otroligt!

Mot bakgrund av beskrivningen ovan känns det som om myndigheterna – med guvernör Rick Scott i spetsen – gjort en dramatisk kovändning.
Istället för att hålla fast vid att Fantasy Fest skulle bli startsignal för ett fräscht Key West eller att området möjligen skulle kunna öppna kring 7 oktober ger man efter för affärsintressen.

Turismen främsta inkomstkällan

Att man öppnar Florida Keys beror på ett akut behov av att ge support åt business i ett område där turism är främsta inkomstkällan, skriver CBS Miami.

– Vi har långt kvar innan The Keys har återställts. Men eftersom turismen är så viktig och är många invånares enda inkomst måste vi börja välkomna besökare, säger George Neugent, borgmästare för Monroe County.

Guvernör Scott har beordrat 400 ur Floridas nationalgarde att hjälpa till med att forsla bort resterna av förstörda hus och båtar samt vegetation.

Visit Florida backar upp regionen med miljoner dollar under förutsättning “att de är redo att ta emot turister”. Ett initiativ som uppskattas av Rick Scott:
– Detta hjälper både Florida Keys och resten av Florida, kommenterade han under måndagen.

Florida.nu tycker dagens beslut känns bakvänt. Att över en natt gå från katastrofläge till “back in business” för hela regionen känns som en ekvation som inte går ihop. Beslutet kan komma att få konsekvenser man inte räknat med.

PETER SUNESON

key west efter irma

Kryssningspassagerare gjorde hjälparbete i Key West

MÅNDAG:
Kryssningspassagerare som gick iland i Key West igår möttes av en spökstad. En del av dem passade på att göra hjälparbete.

Royal Caribbean bestämde ganska sent att rederiets äldsta och minsta fartyg skulle göra ett stopp i Key Wests hamn under några eftermiddagstimmar igår. För de 900 passagerarna blev det en ovanlig upplevelse, många av dem vana vid partystadens vimmel.

– Ärligt talat vet jag inte riktigt hur det känns att vara här som turist när jag vet att så många kämpar för att återgå till ett normalt liv, sa Traci Brewington enligt FlKeysNews.

Traci Brewington bestämde sig, tillsammans med en del övriga passagerare, att genast anmäla sig till hjälparbete i staden.

Andra vandrade på de tämligen öde gatorna och besökte välkända Sloppy Joe’s, som inte hade stängt många timmar efter orkanen. Där mötte de restaurangchefen Charles Fraga, som berättade att lokalerna klarat sig ganska bra tack vare personalens arbete med att placera ut sandsäckar för att förhiundra översvämning.

– Dagens besök av kryssningspassagerarna hoppas jag är starten på en återgång till ett normalt liv här, sa Charles Fraga.

PETER SUNESON

key west efter Irma
©FACEBOOK

Key West öppet dygnet runt – utegångsförbud på övriga öar

SÖNDAG:
Sedan igår kväll är utegångsfprbudet i Key West upphävt. Staden har återgått till att ha öppet dygnet rurnt.

Övriga Florida Keys:
Upper och Middle Keys (d v s till Marathon): 24 – 06.
Lower Keys (mellan Seven Mile Bridge och Stock Island: 22 – 06.

ÖVRIGA NYHETER:

 • Snake Creek Draw Bridge (Tavernier) har reparerats och fungerar nu för båtar som vill passera.
 • I allt fler distriskt upphävs nu rekommendationen att koka vattnet.
   
key west efter irma
©MONROE COUNTY BOCC

Dubbla budskap: Öppet redan nu eller om en månad?

LÖRDAG MORGON:
”Key West är öppet – välkomna!”
Både turistansvariga och enskild business annonserar partystaden som ok att ta emot turister.
Mer sansade bedömare anser att det kommer att ta flera veckor innan Key West är en lämplig turistdestination.

Samtidigt som hela Florida Keys präglas av ett omfattande uppröjningsarbete – lastbilar fraktar tiotusentals ton med skräp – vill många ge sken av att Key West är öppet.
Senast idag såg vi t o m en uppmaning från en lokal turistorganisation att affärer och hotell som ännu inte kunnat öppna bör ta bort alla tecken på att verksamaheten ännu inte är öppen. Man vill undvika fula fasader med orkanskydd för att Duval Street med omgivningar ska verka som vanligt.

Det görs framsteg. Stora framsteg. Inte bara i Key West, även i övriga Florida Keys. Men viktigt att komma ihåg att ”normaltillstånd” enbart kan användas om ett fåtal platser och ett ganska begränsat antal näringsställen.

Florida.nu har till exempel valt att helt plocka bort sidan om favorithotell i Florida Keys medan favorithotellen i Key West finns kvar på sajten, dock med stor reservation för bokningsmöjlighet.

Lite av vad vi noterat senaste dygnet:

 • På storhotellet, lyxiga Casa Marina, som ligger vid privat strand genomförs ett omfattande upprensningsarbete och hotellet tar inte emot gäster förrän i mitten av oktober.
 • Första kryssningsfartyget, The Empress of the Seas, gör ett 6-timmars dagsbesök i Key Wests hamn i morgon (söndag).
 • Sloppy Joue’s är öppet, kollegerna på närbelägna Capt Tony’s (den äkta Hemingway-korgen!) väntar ytterligare några dagar.
 • Key West Express återupptar sina dagliga turer mellan Fort Myers Beach och Key West den 5 oktober. ”Det var första dagen som hamnmyndigheterna kunde ge oss tillstånd för”, hälsar Scott Schofield från Fort Myers.
Key west efter Irma
©KEYSRECOVERY.ORG/FACEBOOK

Fattas personal för att röja upp tusentals ton skräp

”Back in business” idag, 1 oktober, om två veckor, vid Fantasy Fest 20 oktober – eller ännu senare.
Det är alltså frågan.

Floridas guvernör Rick Scott, som visade föredömligt ledarskap i samband med orkanen Irma, vill se Key West i sin forna glans senast kring 7 oktober.
Key West Chamber of Commerce basunerar ut att 1 oktober är dagen då staden är normal igen.
Lokalt finns en ännu större optimism och man menar att Key West är klart för turism idag. Men den åsikten får ses som väldigt ensidigt egoistiskt bland dem som fått ordning på allt.
Andra hävdar att återuppbyggnaden av Key West och regionen som helhet inte ens kommer att vara klar till Fantasy Fest som startar 20 oktober.

Det handlar inte enbart om att rensa undan och frakta bort. Det senare en svår fråga i en region som domineras av en enda landsväg – 200 kilometer från yttersta punkten till fastlandet. I Monroe County finns få sopstationer. Det handlar också om brist på personal. Varenda vrå av countyt behöver städas upp – från stränder och parker till enskilda hotell, restauranger och ner till minsta lilla trädgård. Och ovanpå allt detta tusentals bostäder som ligger i ruiner överallt i framförallt Lower Keys.

Fla-Keys.com summerar situationen:
”Medan bofasta invånare och ägare av näringsställen har tillåtits återvända till The Keys, besökare rekommenderas att senarelägga sina planer för en semester på öarna.”

På den officiella katastrofsajten skriver man att ”The Keys är ännu inte redo för turister. Vi har kommit långt på kort tid, men det finns fortfarande mycket jobb att göra innan vi är redo för besökare”.

PETER SUNESON

key west efter irma
©ANDY NEWMAN/THE FLORIDA KEYS & KEY WEST/FACEBOOK

”Nu avklädd och naken, snart bjuder den vackra kvinnan upp igen”

TORSDAG:
Key West efter Irma är långt ifrån redo för normal turism, även om staden är i långt mycket bättre skick än de svårt orkandrabbade områdena några få kilometer därifrån.

”…som en avklädd kvinna, naken och osminkad. Men snart uppklädd igen och redo att bjuda upp till dans…”

Vi lånar en målande skildring från en evakuerad Key West-invånare som på Key West Today beskriver hur det var att komma hem.

Fritt översatt gav Bucky Montgomery på onsdagen denna lägesrapport:
”På min hoj, gata upp och gata ner: Simonton, Duval, Whitehead, Eaton, Fleming, Southard. Key West är en kvinna vars kläder slitits av kroppen. Hon står framför mig, sårbar och naken. Utan smink, håret är tovigt, hon behöver ett bad.”

Det normalt gröna Key West beskrivs nu som smutsbrunt, ”som Kentucky i november”.

Det som gjorde staden vacker ligger nu i två meter höga skräphögar längs alla gator.
Bakom denna tråkiga fasad finns dock de flesta delarna intakta, även om många verksamheter fortfarande är dolda bakom plywood eller orkanskydd av metall, med sprutmålade, arga meddelanden till Irma. Men dessa börjar plockas ner.

key west efter irma, hotell-nyheter key west
©ANDY NEWMAN/THE FLORIDA KEYS & KEY WEST/FACEBOOK

”Man undrar var allt fanns förut…”

Gatorna är tysta som i en spökstad. El finns, och Sloppy Joes öppnar idag. Men den stackars staden känns väldigt ensam. Dock med el-arbetare, renhållningsarbete och katastrofbilar överallt.

”Nu kan man se mycket som tidigare var dolt. Byggnader verkar dyka upp ur ingenstans, och man undrar var allt det där fanns förut…”

Destiny och Buck Montgomery anlände till Key West på morgonen klockan 04, två veckor efter att de evakuerat. Trots utegångsförbudet körde de på natten och kunde inte se förstörelsen på Middle och Lower Keys.
Avsikten var att övernatta på ett bokat hotell på Key Largo efter åtta timmar på motorvägar från sitt tillfälliga hem utanför Florida. Men hotellet var inte öppet trots att det fanns en bokning.
Att återvända norrut var inte att tänka på, därför en chansning på att det skulle finnas hotellrum längre söderut i tid före utegångsförbudet.

key west efter irma
©ANDY NEWMAN/THE FLORIDA KEYS & KEY WEST/FACEBOOK

Stoppades av polis, slapp fängelse

På Overseas Highway ingen eller mycket lite trafik, förutom arbetsfordon och polisbilar med blinkande ljus. Överallt varningsskyltar med texten ”boil your water”.
Att hitta hotell visade sig vara omöjligt trots att paret även använde FEMA:s officiella lista. Hotell som de kände till sedan tidigare hade alla ”no vacancy”-skylten tänd.

”Blåljus i backspegeln. Bara att stanna. Polisen sa att vi brutit mot utegångsförbudet. Vi kom undan med en varning, men blev påminda om att nästa gång kunde det bli fängelse.”

Resten av resan såg de inte en enda bil. Desto fler uppspolade båtar och nedfallna träd. Motsvarande syn mötte dem utanför hemmet i Key West. Inuti hade städerskan dock rensat upp, det fanns t o m luftkonditionering.

”Tillbaks till det normala, nu finns det jobb att göra. Key West överlevde slagsmålet med erövraren Irma, nu ska denna vackra gamla kvinna göras fin igen och kunna bjuda upp till dans.”

Översättning och bearbetning:
AYITA BILLIE

key west efter irma

Flygplatsen öppnar igen för begränsad trafik

ONSDAG:
Ytterligare ett tecken på att Key West efter Irma är på väg mot ”normaltillstånd”: Key West International Airport har öppnat.

Idag öppnar Monroe County’s Key West International Airport för reguljär flygtrafik. Men tills vidare i begänsad omfattning.
Flygplatsens egen personal har tillsammans med de lokala brandmännen gjort en kraftansträngning med att reparera och städa upp.

– Jag är väldigt stolt över deras insatser, ett arbete som utförts under svåra förhållanden, kommenterar flygplatschefen Donald DeGraw,
– Vi ser fram emot att kommaigång och välkomnar de första flygpassagerarna.

PETER SUNESON

key west efter irma
©WIKIPEDIA.ORG

Kortsiktigt vinstintresse bäddar för konflikter

ONSDAG:
Allt fler rapporter nås oss om hotell och restauranger samt annan business som öppnat i Florida Keys. Positiva signaler. Men också bäddat för konflikt med myndigheternas intresse att sätta humanitär hjälp i första rummet.

Det är nu fullt möjligt att som turist köra från Florida-halvön till Key West.
Key West efter Irma är i mångt och mycket sig lik, det är på vägen dit besökare kommer att se den värsta förödelsen.

Vi ser nu vad jag närmast skulle beskriva som ”desperata nödrop” från affärsrörelser som vill locka tillbaka besökare. Deras marknadsföring ger en skev bild av situationen i Florida Keys. Här rör vi oss fortfarande i ett katastrofdrabbat område, där polis och militär bevakar alla besökare vid speciella kontrollstationer. Man vill inte se plundrare härja i de raserade bostadsområdena, man vill inte se turister ge sig in i fel distrikt. Det råder undantagstillstånd och utegångsförbud.

Nödropen kan se ut ungefär så här:
”Upper Keys blev inte illa skadat, mest nedfallna träd. Hotell och restauranger är klara för att ta emot turister. Ni väntar alla bara på att myndigheterna ska ge klartecken.”

Man betonar att ”Key Largo is back to normal” och skriver att utan turism kan man inte överleva. Det finns säkert en sanning i detta. Men verkligheten just nu är att viktigaste målet måste vara humanitär hjälp, att det ordnas boende för cirka 10 000 invånare som blivit hemlösa.

Florida.nu har också ett indirekt intresse av att denna spännande region i Florida ”is back to normal”. Men vi är också realister och låter katastrofexperterna – från FEMA till lokala mndigheter – komma längre med sitt mödosamma hjälparbete innan vi betraktar Florida Keys som en lämpligt turistdestination.

PETER SUNESON

Key West efter Irma, Efter orkanen
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Idag öppnar hela Florida Keys för alla besökare

TISDAG:
Florida Keys öppnar för alla besökare.
Key West efter Irma: Fortsatt utegångsförbud.

Tidigt på tidagsmorgonen togs kontrollstationen vid Florida City bort, skriver CBS Miami.
Myndigheterna poängterar dock att detta inte innebär att området är lämpligt att besöka för turister.

Det gäller fortsatt utegångsförbud i hela området, även i Key West. Längs Overseas Highway, på alla öarna, finns flera kontrollstationer. Man vill vara säker på att endast aktoriserad personal befinner sig i de värst orkandrabbade områdena. Närvaron av polis och annan säkerhetspersonal är påtaglig.

Det finns på CBS-sajten en dagsaktuell lista över 21 distrikt mellan Marathon och ey West som inte kan besökas av utomstående.

Myndigheterna varnar för att det kan finnas bakterier vid allmänna badstränder till följd av att avloppsvatten läckt ut i havet. Vattnet har ännu inte testats och det finns en risk att det är otjänligt.

PETER SUNESON

key west efter irma

”10 000 personer i Florida Keys har blivit hemlösa”

MÅNDAG:
Hela bostadsområden har försvunnit – 10 000 personer i Florida Keys har blivit hemlösa.

Huvumålen är nu två:

 • Att ordna bostäder till de invånare vars hem totalförstörts.
 • Att området ska återgå till någon slags normalläge till 1 oktober.

Floridas guvernör Rick Scott, som fått mycket beröm för sitt resoluta sätt att hantera katastrofen – före, under och efter orkanen Irma – mötte på måndagen media i Marathon. Staden är centralort i Middle Keys, ett av de värst drabbade områdena.

– Vi uppskattar antalet hemlösa till 10 000. Lower Keys drabbades svårt och i hela Monroe County (alla öarna, reds anmn) har tio procent av befolkningen inte tak över huvudet, sa Scott enligt Miami Herald.

Det har ordnats med tillfälliga lokaler för alla dessa människor. Nu vidtar arbetet med mer permanenta lösningar.

”Nu gäller det att rädda liv”

Under hjälparbetet har både Florida och USA:s regering hoppat över byråkratin och tillåter personal från andra stater att arbeta. Det gäller till exempel sjukvårdspersonal.
– Nu gäller det att rädda liv.”

Innan livet i Florida Keys, inklusive Key West, kan börja återgå till det normala återstår mer arbete med elförsörjningen, vattenledningar, avloppssystem och reningsverk. Rick Scott har som mål att det ska råda någon form av normalt liv den 1 oktober (om mindre än två veckor alltså).

Förutom de ovan nämnda problemen har man också ett gigantiskt arbete med att rensa upp längs den 170 kilometer långa Overseas Highway. Träd, båtar, delar av hus.

– Vi måste alla arbeta hårt för att åter kunna presentera Monroe County så som regionen är berömd för av besökare från hela världen. Som vi alla vet, The Keys är en viktig del av Florida som varumärke, underströk Rick Scott.

PETER SUNESON

key west efter irma
©US FISH & WILDLIFE/FLICKR

Key West efter Irma: Nu ändrar
polisen tiderna för utegångsförbudet

SÖNDAG KVÄLL:
Fortsatt utegångsförbud i hela Florida Keys. Men med andra tider än tidigare.

Invånarnas säkerhet och trygghet är anledning till utegångsförbud i hela Monroe County. Countyts sheriff Rick Ramsay betonar att kontrollstationen på US 1 vid Florida City har öppet till klockan 20 så att evakuerade invånare på väg hemåt ska ha en chans att hinna till sina bostäder innan utegångsförbudet träder i kraft. Man gör undantag och håller öppet ytterligare en timma för de som ska till Lower Keys

Detta gäller sedan söndag eftermiddag:

 • Upper Keys och Middle Keys till mile marker 47 (norra delen av Seven Mile Bridge) utegångsförbud från klockan 22 till gryningen.
 • Lower Keys ner till Stock Island har fortsatt utegångsförbud från solnedgång till soluppgång.
 • I Key West är utegångsförbudet från kl 22 till gryningen.
key west efter irma
©US FISH & WILDLIFE/FLICKR

Första besökarna i Key West efter Irma: ”Som ingenmans land”

SÖNDAG KVÄLL:
Uttryck som ”ingenmans land” och ”Lord of The Flies” används för att beskriva läget i Key West och övriga Lower Keys.

Efter en vecka långt bort från sina hem, bland i Miami International Universitys skyddsrum, är många av invånarna nu tillbaka. Vad de möter på vägen och vid sina hem är långt mycket värre än de tv-bilder som de tidigare sett från till exempel Naples och Miami. Ju längre söderut desto mer förödelse.

LÄS MER: Så är läget i Fort Lauderdale

September-hettan gör det inte bättre. Mögel, fuktighet, inget vatten, ingen elektricitet. Och för många inget hem kvar. I motsats till vad som tidigare antydds kommer det att finnas tillfälligt tak över huvudet för dem som behöver det. FEMA (amerikanska katastrofmyndigheten) förbereder tillfälliga lokaler för detta.

 • Mariner’s Hospital är igång.
 • 17 procent i Key West har nu el:
 • Siffran för övriga Florida Keys är 65 procent.

Endast tio procent av The Lower Keys invånare valde att ignorera evakueringsordern, en ovanligt låg siffra för att vara i detta område.
Ett tiotal personer har hittats döda, de flesta dödsfallen är dock inte direkt relaerade till orkanen. Det finns fortfarande ett fåtal bostäder att kontrollera för FEMA och andra hjälparbetare.

key west efter irma
©WIKICOMMONS

Nu befaras en ny kris för det orkandrabbade området

SÖNDAG:
Inte nog med att beslutet att öppna Middle Keys och Lower Keys var svårt att ta (och kanske för tidigt).
Nu befaras ytterligare en kris för Florida Keys – när tusentals invånare inser att de inte har några hem.

Även vi har uttryckt glädje (och förvåning) över att Overseas Highway rekordsnabbt har öppnat så att de evakuerade invånarna kunde återvända hem. Tills igår har de stoppats vid mile marker 74 (Islamorada). Igår öppnade Middle Keys (Marathon), idag fick de möjlighet att köra över Seven Mile Bridge ner till de värst drabbade områdena kring Big Pine Key och till Key West.

LÄS MER: Så är läget i Miami Beach

Det är ingen vacker syn i denna del av Florida. Ett område så präglat av båtliv i alla dess former är på sina håll förändrat till oigenkännlighet. Hundratals (troligen tusentals) båtar i alla storlekar har förstörts eller försvunnit.
Man ser båtar vid landsvägen, ute i naturen, i trädgårdar. Överallt – utom där de hör hemma.
Stora delar av de lågt liggande öarna är fortfarande översvämmade.

– Krisen kan komma att öka nu när befolkningen kommer tillbaka och ser verkligheten med egna ögon, säger Mary Senterfitt, räddningstjänstens chef i Monroe County.

Många kommer att välja att ge sig av

90 procent av alla bostäder ska vara skadade, enligt amerikanska katastrofmyndigheten FEMA. En fjärdedel av bostäderna ligger helt i ruiner. Detta blir en chock. För många likhetstecken med att ge upp tankarna om ett fortsatt liv i Florida Keys. Bara att (på typiskt amerikanskt manér) starta om på nytt någon annanstans.

Det saknas bränsle, om det finns vatten är det inte drickbart, det är ont om livsmedel o s v. Områdets få sjukhus har endast begränsad kapacitet.

Många kommer att behöva tillfälligt boende, skyddsrum precis som det de flesta av dem precis lämnat på fastlandet. Det finns inga sådana i Monroe County.

Det är inte bara oron för att plundrare ska drabba Florida Keys eller att nyfikna kommer för att kika på förödelsen som gör att polisen fått ökade personella resurser och att det skapats flera kontrollstationer för id-kontroll.
Invånarna själva kan bli en risk för andras säkerhet.

PETER SUNESON

key west efter irma
©VISIT FLORIDA

Väster om SEVEN MILE BRIDGE kommer det att finnas över 20 ”checkpoints” för att kontrollera att ingen obehörig finns i området.

Plundrare och nyfikna ska stoppas i Florida Keys

SÖNDAG MORGON:
De som återvänder till The Lower Keys och Key West senare idag får vara beredda på att det fortfarande saknas vatten och andra förnödenheter. Elförsörjningen är bristfällig.
Invånarna får också vänja sig vid ovanligt många poliser.

De svåraste drabbade områdena kommer att hårdbevakas. Det finns över 20 ”checkpoints” där det ska göras id-kontroller. Man vill undvika nyfikna och plundrare. Turister är heller inte välkomna ännu.

När Seven Mile Bridge öppnar är det för invånare som har adress längre västerut, för hjälparbetare och transporter med förnödenheter samt för polis och annan räddningstjänst.

LÄS MER: Därför skonade Irma delar av västkusten

Idag skrivs nutidshistoria i Florida. Dels avslutas delstatens största evakuering. Dels öppnar Key West så att tusentals evakuerade kan återvända till sina hem.

Evakueringen har inte varit okontroversiell:

 • Floridas guvernör Rick Scott anser att människoliv kunde ha räddats om fler evakuerat. 
 • Evakuerade invånare har varit upprörda över att de inte tillåtits återvända tidigare.

Det är viktigt att komma ihåg att de infödda invånarna i ”The Conch Republic” har en alldeles egen mentalitet. (Att beordra dem att fly från en storm är nästan som att be en norrlänning lämna sitt hem vid en snöstorm.)

Det kommer att ta tid att få ordning på området. Det enda vi vet med säkerhet är att det är party i Key West igen senast under Fantasy Fest som startar 20 oktober.
Det stora återtåget till alla områden väster om Seven Mile Bridge ska starta klockan 13 (svensk tid).

PETER SUNESON

Fortsatt utegångsförbud

SÖNDAG MORGON:
Utegångsförbudet gäller ännu. Myndigheterna är måna om invånarnas säkerhet samt vill undvika den typen av plundringar som man sett i övriga delar av Florida.

Budskapet till de som återvänder idag är tydligt:

 • Ni måste klara er på egen hand.
 • Ta med tält, bärbar luftkonditionering, mat, vatten och mediciner.

Trots en detaljerad krisplan för en orkansituation i ett område där detta hot finns ständigt under halva året överträffade orkanen Irma med en förödande förstörelse: Delar av The Middle Keys ligger i ruiner, staden Key West bedöms dock vara i hyfsat skick beträffande bebyggelsen.

PS

Klartecken för evakuerade – trafiken öppnar från Seven Mile Bridge

LÖRDAG KVÄLL:
På lördagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet för tusentals invånare i The Lower Keys, första positiva budskapet om Key West efter orkanen Irma:
Overseas Highway öppnar – välkommen hem!

Det har stundtals utspelats dramatiska scener vid myndigheternas ”checkpoint” i Florida City på US 1 mellan polis och evakuerade Key West-bor. Många har velat återvända. Men säkerhetsskäl och oframkomliga vägar, brist på el, vatten, mat, avloppssystem, sjukvård m m har omöjliggjort för de evakuerade att återvända till sina hem i Middle Keys och Lower Keys.

Ganska tidigt efter orkanen Irmas härjningar öppnades Upper Keys (från Key Largo till Islamorada) för bofasta och näringsidkare.

Senast för några dagar sedan talades det om att det skulle dröja upp till tio dagar innan resten av öarna kunde göras säkra och framkomliga. En oerhört stor kraftinsats har gjort det omöjliga möjligt på rekordtid:

Idag (lördag) öppnar Overseas Highway för invånare på Middle Keys där Marathon är centralort. För många invånare kommer hemkonsten att bli en chock eftersom en fjärdedel av bostäderna i området är totalförstörda, övriga bostäder har fått svåra stormskador.

Tusentals har varit på flykt undan orkanen

Under söndagen ska även invånare med adress väster om Seven Mile Bridge kunna ta sig hem. Det gäller till exempel Big Pine Key där det finns många bostadsområden, men framförallt Key West med omgivningar.

Det handlar om tusentals personer som varit på flykt. Återvändandet kommer att ske under mycket kontrollerade former med polis och annan säkerhetspersonal utplacerad tätt på Overseas Highway mellan Seven Mile Bridge och Key West.

Inga turister kommer tills vidare att kunna till sig till Florida Keys över huvud taget. Checkpointen i Florida City kommer att behållas.

Florida.nu kommer att följa lämmeltåget av hemvända ”conch’s under söndagen.

PETER SUNESON

Sju procent har el, sjukhus har öppnat akutmottagningen

ONSDAG KVÄLL:
Mycket sakta reser sig Key West och övriga Florida Keys ur spillrorna efter orkanen Irma. Sju procent söder om Seven Mile Bridge har nu el, motsvarande siffra för övriga Keys är 30 procent.

Nyheter i korthet onsdag kväll:

 • Förutom de 42 broarna på Overseas Highway ska countyts övriga broar inspekteras.
 • Gatorna i Key West är rensade, nu ska träd och husdelar fraktas bort.
 • Ett fåtal plundringar har rapporterats från Middle Keys. Sheriffen har fått förstärkning från fastlandet.
 • Endast bofasta och näringsidkare kan ta sig in i området och då inte längre ut än mile marker 73 (Islamorada).
 • Key West International Airport och Florida Keys Marathon International Airport är fullt fungerande men har inte öppnat för kommersiella flyg.
 • Mariners Hospital i Tavernier har öppnat sin akutmottagning. Övriga sjukhus stängda.
 • Fortfarande utegångsförbud efter mörkrets inbrott.
 • Winn-Dixie, Publix och CVS Pharmacy har öppnat i Key Largo.
 • Ett fåtal bensinstationer är öppna

FEMA rapporterar stor framgång med att få ordnings på Key Wests reningsverk som beräknas vara i full drigt senare idag. Man uttrycker sin glädje över att el-försörjningen börjar fungera – från 0 till 7 (procent) på ett dygn!

FEMA (som är USA:s katastrofmyndighet) påpekar att flygplatserna endast är för transport av förnödenheter, till exempel med de Herkulesplan som redan har börjat flyga till Key West och Marathon.

Representanter för FEMA understryker att ingen invånare kan ta sig längre söderut än MM 74, samt påminner om borgmästare Cates förhoppning:
”Invånarna i Key West borde kunna återvända i mitten eller slutet av nästa vecka.”

PETER SUNESON

Florida Keys, Key West efter Irma
©FLA-KEYS.COM

Del av Overseas Highway (US 1) har helt spolats bort

Den exakta adressuppgiften har vi inte lyckats reda ut. Men det är tydligt att 90 meter av Overseas Highway nära Key West är helt bortspolad. Troligen i närheten av Cudjoe Key där Irma gjorde ”landfall”. Bilderna därifrån, och även andra bilder från området, är som hämtade från ett jordbävningsområde.

Myndigheterna har ingen exakt koll på hur många som valde att ignorera evakueringen. Nu knackar man dörr i bostäder och på hotell i de värst drabbade områdena och hittills har inga fler dödsfall noterats.
En efter en kommer öarna 42 broar att kontrolleras.

Key West, som har 27 000 invånare, går inte att nå landvägen.
AP betonar att en stor del av invånarna i The Keys lever i fattigdom. Området är rikt. Men bakom denna fasad finns busschaufförerna, restauranganställda, diskarna, hotellstäderskorna – de som passar upp oss när vi är på semester.
Många av dem evakuerades till skyddsrum på Miami International University och när myndigheterna ger klartecken för hemresa är det troligt att det inte finns något hem att återvända till.

PETER SUNESON

Borgmästaren vädjar om tålamod: ”Det dröjer 7-10 dagar”

Key Wests borgmästare Craig Cates fortsätter att uppmana dem som evakuerat att ha tålamod.
Han är själv en av dem.

– Så fort det känns säkert att återvända får ni besked. Ni har det bäst där ni är nu.
– Det kommer att ta 7-10 dagar innan staden fungerar. Betydligt längre för övriga Lower Keys.

Inom området finns åtskilliga vattenläckor och för tillfället begränsar man vattentillförseln till två timmar på förmiddagen. Vattnet måste kokas. Reningssverket fungerar inte, men man försöker få igång det med hjälp av generatorer.

Key West är fortfarande utan el. Här kommer sjukhusen att prioriteras, sedan livsmedelsaffärerna.
Flottbasen i Key West har tagit emot en sändning med mat och vatten.

Ett mobilt militärsjukhus har flugits in och Röda Korset och andra hjälporganisationer väntar på att få klartecken att landa med ytterligare hjälp. Problemet även för dem är brist på bränsle och vatten.

PETER SUNESON

Key West efter Irma
©WIKICOMMONS

Nästan alla hus i området är skadade

De första uppgifterna om att Key West och övriga Florida Keys klarat sig lindrigt undan orkanen Irma är en sanning med modifikation. Förstörelsen går inte att överblicka ännu, men de rapporter som når oss är negativa:

 • 25 procent av alla bostäder är totalförstörda.
 • Endast tio procent av områdets hem har klarat sig utan skador.
 • Dricksvatten saknas eftersom den vattenledning som går från de fastlandet och 180 kilometer till yttersta spetsen av området slagits sönder.
 • Elektricitet saknas också (vilket gäller för 7,5 miljoner personer i sydöstra USA just nu).
 • Key Wests avloppssystem fungerar inte.

Nu sänder amerikanska flottan två skepp plus hangarfartyget Abraham Lincoln till Key West för att bistå i den omfattande räddningsarbetet. Räddningsarbetare går från hem till hem, knackar dörr för att se om någon behöver hjälp och för att inspektera skador.

Räddningsarbetet i Marathon (centralort i Middle Keys) fortsätter och man uttryckte på tisdagskvällen förvåning över att skadorna är lindrigare än vad man först befarade. Staden är utan el, vatten, avlopp, telefonförbindelser. Primärt fokus är invånarnas säkerhet. Därefter ska ytterligare vägar röjas upp.

Några invånare kan återvända, andra måste evakueras

Enligt Weather Channel kan invånare i delar av Upper Keys – Key Largo, Tavernier, Islamorada – lämna skyddsrum i Miami och på andra ställen för att återvända till sina hem.
Samtidigt kommer rapporter om en andra evakuering. Det gäller 10 000 personer som valde att stanna kvar i Florida Keys. Uppenbart att Lower Keys skadats så allvarligt att massor av hem förstörts.

Staden Key West finns kvar, inga allvarliga skador på bebyggelsen. Vad man kämpar med just nu är bristen på dricksvatten, elektricitet och ett icke fungerande avloppssystem.

Hela regionen har utegångsförbud så fort det blir mörkt:
– Den som bryter mot detta blir arresterad, säger Rick Ramsay, sheriff i Monroe County.
– Utegångsförbudet är nödvändigt på grund av det ösäkra läget i Monroe county och är för folks trygghet.

För polisen blev det stopp i Islamorada

Polispatruller som kört Overseas Highway fick göra stopp vid mile marker 88, Islamorada.

Endast sex av öarnas 42 broar har kontrollerats och uppges vara rensade efter orkanen.

efter Irma, key west efter irma
©screenshot/youtube

Key West efter Irma: Ännu oklart när området kan besökas

Väldigt få bilder och rapporter har nått oss från Florida Keys, området som var det första att drabbas av orkanen Irma.
Detta är en del av Florida där de bofasta är medvetna om att öarna är blottade och sårbara för vädrets makter. Är man född och uppvuxen här (man kan då kalla sig ”conch”) finns på ytan en kaxig attityd men bakom masken döljer sig ett respektfullt förhållande till havet.

En ”conch” evakauerar inte. Han har varit med förr. Han stannar i sitt hem. Så har det alltid varit.
Denna gång var det annorlunda. Man visste att detta Irma vara ”The Big One” och jag fick indirekta rapporter från en bofast som satt fast i evakueringsköer på Overseas Highway: ”Det går aldrig att komma tillbaka. Inget kommer att vara sig likt.”

Key West efter Irma, sarasota efter irma

Nu startar en svår och omfattande återuppbyggnad

Myndigheterna i Monroe county försäkrar att förnödenheter är på väg. Flygplatserna landningsbanor röjs för transportplan med bland annat dricksvatten eftersom den färskvattenledning som går 200 kilometer från fastlandet raserat (exakt var vet vi ännu inte).

”Gör inga försök att återvände till The Keys. Ha tålamod. Låt först räddningstjänsten och medicisnk personal komma fram. Vi andra kan komma senare när området är säkrare och fungerar bättre.”

Förstörelsen är stor och omfattande. Men mindre än de värsta farhågora. Värst drabbat är området kring Cudjoe Key (där Irma gick iland), övriga Lower Keys samt Middle Keys där Marathon är centrum.

 • Hundratals (kanske tusentals) båtar är på drift.
 • Uppgifter om en raserad bri visade sig vara fake news. Ännu inga uppgifter om statusen för Seven Mile Bridge.
 • Några av öarnas kraftiga el-stolpar verkar ha knäckts som tändstickor av orkanvindarna. Stolparna ligger i havet eller blockerar Overseas Highway.
 • Uppgifter om att delar av US 1 eroderat så mycket att vägbanan måste repareras.
 • Karavaner av el-arbetare är på väg till området.
Key West efter Irma
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Key West efter Irma: ”Fler dödsoffer”

Martin Senterfitt, räddningschef i Monroe county, pratar om ett krisläge:
”Vi har ännu inte sett all skadegörelse. Hjälp är på väg i en omfattning vi aldrig skådat tidigare.”

Det råder utegångsförbund och Monroe-sheriffen Rick Ramsay befarar att det kommer att bli fler dödsoffer än det som rapporterats från The Lower Keys.

Du som är på väg till Florida och är orolig över om semesterorten är ok att besöka, ta kontakt med oss. Vi kan bedöma läget för både platsen och det hotell du bokat.

PS

   
Booking.com