Key West efter Irma: Alla öarna öppnade på tisdagsmorgonen för besökare.

De evakuerade invånarna kunde återvända i helgen. En historisk händelse.
Många fann dock sina hem helt ödelagda.

key west efter irma
©US FISH & WILDLIFE/FLICKR

Idag öppnar hela Florida Keys för alla
besökare – men fortsatta restriktioner

TISDAG:
Florida Keys öppnar för alla besökare.
Key West efter Irma: Fortsatt utegångsförbud.

Tidigt på tidagsmorgonen togs kontrollstationen vid Florida City bort, skriver CBS Miami.
Myndigheterna poängterar dock att detta inte innebär att området är lämpligt att besöka för turister.

Det gäller fortsatt utegångsförbud i hela området, även i Key West. Längs Overseas Highway, på alla öarna, finns flera kontrollstationer. Man vill vara säker på att endast aktoriserad personal befinner sig i de värst orkandrabbade områdena. Närvaron av polis och annan säkerhetspersonal är påtaglig.

Det finns på CBS-sajten en dagsaktuell lista över 21 distrikt mellan Marathon och ey West som inte kan besökas av utomstående.

Myndigheterna varnar för att det kan finnas bakterier vid allmänna badstränder till följd av att avloppsvatten läckt ut i havet. Vattnet har ännu inte testats och det finns en risk att det är otjänligt.

PETER SUNESON

Key West efter Irma, Efter orkanen
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Key West efter Irma: ”10 000 personer
i Florida Keys har blivit hemlösa”

MÅNDAG:
Hela bostadsområden har försvunnit – 10 000 personer i Florida Keys har blivit hemlösa.

Huvumålen är nu två:

 • Att ordna bostäder till de invånare vars hem totalförstörts.
 • Att området ska återgå till någon slags normalläge till 1 oktober.

Floridas guvernör Rick Scott, som fått mycket beröm för sitt resoluta sätt att hantera katastrofen – före, under och efter orkanen Irma – mötte på måndagen media i Marathon. Staden är centralort i Middle Keys, ett av de värst drabbade områdena.

– Vi uppskattar antalet hemlösa till 10 000. Lower Keys drabbades svårt och i hela Monroe County (alla öarna, reds anmn) har tio procent av befolkningen inte tak över huvudet, sa Scott enligt Miami Herald.

Det har ordnats med tillfälliga lokaler för alla dessa människor. Nu vidtar arbetet med mer permanenta lösningar.

”Nu gäller det att rädda liv”

Under hjälparbetet har både Florida och USA:s regering hoppat över byråkratin och tillåter personal från andra stater att arbeta. Det gäller till exempel sjukvårdspersonal.
– Nu gäller det att rädda liv.”

Innan livet i Florida Keys, inklusive Key West, kan börja återgå till det normala återstår mer arbete med elförsörjningen, vattenledningar, avloppssystem och reningsverk. Rick Scott har som mål att det ska råda någon form av normalt liv den 1 oktober (om mindre än två veckor alltså).

Förutom de ovan nämnda problemen har man också ett gigantiskt arbete med att rensa upp längs den 170 kilometer långa Overseas Highway. Träd, båtar, delar av hus.

– Vi måste alla arbeta hårt för att åter kunna presentera Monroe County så som regionen är berömd för av besökare från hela världen. Som vi alla vet, The Keys är en viktig del av Florida som varumärke, underströk Rick Scott.

PETER SUNESON

key west efter irma

Key West efter Irma: Nu ändrar
polisen tiderna för utegångsförbudet

SÖNDAG KVÄLL:
Fortsatt utegångsförbud i hela Florida Keys. Men med andra tider än tidigare.

Invånarnas säkerhet och trygghet är anledning till utegångsförbud i hela Monroe County. Countyts sheriff Rick Ramsay betonar att kontrollstationen på US 1 vid Florida City har öppet till klockan 20 så att evakuerade invånare på väg hemåt ska ha en chans att hinna till sina bostäder innan utegångsförbudet träder i kraft. Man gör undantag och håller öppet ytterligare en timma för de som ska till Lower Keys

Detta gäller sedan söndag eftermiddag:

 • Upper Keys och Middle Keys till mile marker 47 (norra delen av Seven Mile Bridge) utegångsförbud från klockan 22 till gryningen.
 • Lower Keys ner till Stock Island har fortsatt utegångsförbud från solnedgång till soluppgång.
 • I Key West är utegångsförbudet från kl 22 till gryningen.
key west efter irma
©US FISH & WILDLIFE/FLICKR

Första besökarna i Key West efter
Irma: ”Som ingenmans land”

SÖNDAG KVÄLL:
Uttryck som ”ingenmans land” och ”Lord of The Flies” används för att beskriva läget i Key West och övriga Lower Keys.

Efter en vecka långt bort från sina hem, bland i Miami International Universitys skyddsrum, är många av invånarna nu tillbaka. Vad de möter på vägen och vid sina hem är långt mycket värre än de tv-bilder som de tidigare sett från till exempel Naples och Miami. Ju längre söderut desto mer förödelse.

LÄS MER: Så är läget i Fort Lauderdale

September-hettan gör det inte bättre. Mögel, fuktighet, inget vatten, ingen elektricitet. Och för många inget hem kvar. I motsats till vad som tidigare antydds kommer det att finnas tillfälligt tak över huvudet för dem som behöver det. FEMA (amerikanska katastrofmyndigheten) förbereder tillfälliga lokaler för detta.

 • Mariner’s Hospital är igång.
 • 17 procent i Key West har nu el:
 • Siffran för övriga Florida Keys är 65 procent.

Endast tio procent av The Lower Keys invånare valde att ignorera evakueringsordern, en ovanligt låg siffra för att vara i detta område.
Ett tiotal personer har hittats döda, de flesta dödsfallen är dock inte direkt relaerade till orkanen. Det finns fortfarande ett fåtal bostäder att kontrollera för FEMA och andra hjälparbetare.

key west efter irma
©US FISH & WILDLIFE/FLICKR

Key West efter Irma: Nu befaras en
ny kris för det orkandrabbade området

SÖNDAG:
Inte nog med att beslutet att öppna Middle Keys och Lower Keys var svårt att ta (och kanske för tidigt).
Nu befaras ytterligare en kris för Florida Keys – när tusentals invånare inser att de inte har några hem.

Även vi har uttryckt glädje (och förvåning) över att Overseas Highway rekordsnabbt har öppnat så att de evakuerade invånarna kunde återvända hem. Tills igår har de stoppats vid mile marker 74 (Islamorada). Igår öppnade Middle Keys (Marathon), idag fick de möjlighet att köra över Seven Mile Bridge ner till de värst drabbade områdena kring Big Pine Key och till Key West.

LÄS MER: Så är läget i Miami Beach

Det är ingen vacker syn i denna del av Florida. Ett område så präglat av båtliv i alla dess former är på sina håll förändrat till oigenkännlighet. Hundratals (troligen tusentals) båtar i alla storlekar har förstörts eller försvunnit.
Man ser båtar vid landsvägen, ute i naturen, i trädgårdar. Överallt – utom där de hör hemma.
Stora delar av de lågt liggande öarna är fortfarande översvämmade.

– Krisen kan komma att öka nu när befolkningen kommer tillbaka och ser verkligheten med egna ögon, säger Mary Senterfitt, räddningstjänstens chef i Monroe County.

Många kommer att välja att ge sig av

90 procent av alla bostäder ska vara skadade, enligt amerikanska katastrofmyndigheten FEMA. En fjärdedel av bostäderna ligger helt i ruiner. Detta blir en chock. För många likhetstecken med att ge upp tankarna om ett fortsatt liv i Florida Keys. Bara att (på typiskt amerikanskt manér) starta om på nytt någon annanstans.

Det saknas bränsle, om det finns vatten är det inte drickbart, det är ont om livsmedel o s v. Områdets få sjukhus har endast begränsad kapacitet.

Många kommer att behöva tillfälligt boende, skyddsrum precis som det de flesta av dem precis lämnat på fastlandet. Det finns inga sådana i Monroe County.

Det är inte bara oron för att plundrare ska drabba Florida Keys eller att nyfikna kommer för att kika på förödelsen som gör att polisen fått ökade personella resurser och att det skapats flera kontrollstationer för id-kontroll.
Invånarna själva kan bli en risk för andras säkerhet.

PETER SUNESON

key west efter irma
©VISIT FLORIDA

Väster om SEVEN MILE BRIDGE kommer det att finnas över 20 ”checkpoints” för att kontrollera att ingen obehörig finns i området.

Key West efter Irma hårdbevakas av
polis – plundrare och nyfikna ska stoppas

SÖNDAG MORGON:
De som återvänder till The Lower Keys och Key West senare idag får vara beredda på att det fortfarande saknas vatten och andra förnödenheter. Elförsörjningen är bristfällig.
Invånarna får också vänja sig vid ovanligt många poliser.

De svåraste drabbade områdena kommer att hårdbevakas. Det finns över 20 ”checkpoints” där det ska göras id-kontroller. Man vill undvika nyfikna och plundrare. Turister är heller inte välkomna ännu.

När Seven Mile Bridge öppnar är det för invånare som har adress längre västerut, för hjälparbetare och transporter med förnödenheter samt för polis och annan räddningstjänst.

LÄS MER: Därför skonade Irma delar av västkusten

Idag skrivs nutidshistoria i Florida. Dels avslutas delstatens största evakuering. Dels öppnar Key West så att tusentals evakuerade kan återvända till sina hem.

Evakueringen har inte varit okontroversiell:

 • Floridas guvernör Rick Scott anser att människoliv kunde ha räddats om fler evakuerat. 
 • Evakuerade invånare har varit upprörda över att de inte tillåtits återvända tidigare.

Det är viktigt att komma ihåg att de infödda invånarna i ”The Conch Republic” har en alldeles egen mentalitet. (Att beordra dem att fly från en storm är nästan som att be en norrlänning lämna sitt hem vid en snöstorm.)

Det kommer att ta tid att få ordning på området. Det enda vi vet med säkerhet är att det är party i Key West igen senast under Fantasy Fest som startar 20 oktober.
Det stora återtåget till alla områden väster om Seven Mile Bridge ska starta klockan 13 (svensk tid).

PETER SUNESON

Fortsatt utegångsförbud

SÖNDAG MORGON:
Utegångsförbudet gäller ännu. Myndigheterna är måna om invånarnas säkerhet samt vill undvika den typen av plundringar som man sett i övriga delar av Florida.

Budskapet till de som återvänder idag är tydligt:

 • Ni måste klara er på egen hand.
 • Ta med tält, bärbar luftkonditionering, mat, vatten och mediciner.

Trots en detaljerad krisplan för en orkansituation i ett område där detta hot finns ständigt under halva året överträffade orkanen Irma med en förödande förstörelse: Delar av The Middle Keys ligger i ruiner, staden Key West bedöms dock vara i hyfsat skick beträffande bebyggelsen.

PS

Klartecken för tusentals evakuerade – trafiken
öppnar från Seven Mile Bridge till Key West

LÖRDAG KVÄLL:
På lördagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet för tusentals invånare i The Lower Keys, första positiva budskapet om Key West efter orkanen Irma:
Overseas Highway öppnar – välkommen hem!

Det har stundtals utspelats dramatiska scener vid myndigheternas ”checkpoint” i Florida City på US 1 mellan polis och evakuerade Key West-bor. Många har velat återvända. Men säkerhetsskäl och oframkomliga vägar, brist på el, vatten, mat, avloppssystem, sjukvård m m har omöjliggjort för de evakuerade att återvända till sina hem i Middle Keys och Lower Keys.

Ganska tidigt efter orkanen Irmas härjningar öppnades Upper Keys (från Key Largo till Islamorada) för bofasta och näringsidkare.

Senast för några dagar sedan talades det om att det skulle dröja upp till tio dagar innan resten av öarna kunde göras säkra och framkomliga. En oerhört stor kraftinsats har gjort det omöjliga möjligt på rekordtid:

Idag (lördag) öppnar Overseas Highway för invånare på Middle Keys där Marathon är centralort. För många invånare kommer hemkonsten att bli en chock eftersom en fjärdedel av bostäderna i området är totalförstörda, övriga bostäder har fått svåra stormskador.

Booking.com  
key west efter irma
©PIXABAY

KEY WEST under mer normala omständigheter: Solnedgång, Mallory Square och kryssningsfartyg.

Tusentals har varit på flykt undan orkanen

Under söndagen ska även invånare med adress väster om Seven Mile Bridge kunna ta sig hem. Det gäller till exempel Big Pine Key där det finns många bostadsområden, men framförallt Key West med omgivningar.

Det handlar om tusentals personer som varit på flykt. Återvändandet kommer att ske under mycket kontrollerade former med polis och annan säkerhetspersonal utplacerad tätt på Overseas Highway mellan Seven Mile Bridge och Key West.

Inga turister kommer tills vidare att kunna till sig till Florida Keys över huvud taget. Checkpointen i Florida City kommer att behållas.

Florida.nu kommer att följa lämmeltåget av hemvända ”conch’s under söndagen.

PETER SUNESON

Sju procent har el i Key West, ett sjukhus
har öppnat akutmottagningen, utegångsförbud

ONSDAG KVÄLL:
Mycket sakta reser sig Key West och övriga Florida Keys ur spillrorna efter orkanen Irma. Sju procent söder om Seven Mile Bridge har nu el, motsvarande siffra för övriga Keys är 30 procent.

Nyheter i korthet onsdag kväll:

 • Förutom de 42 broarna på Overseas Highway ska countyts övriga broar inspekteras.
 • Gatorna i Key West är rensade, nu ska träd och husdelar fraktas bort.
 • Ett fåtal plundringar har rapporterats från Middle Keys. Sheriffen har fått förstärkning från fastlandet.
 • Endast bofasta och näringsidkare kan ta sig in i området och då inte längre ut än mile marker 73 (Islamorada).
 • Key West International Airport och Florida Keys Marathon International Airport är fullt fungerande men har inte öppnat för kommersiella flyg.
 • Mariners Hospital i Tavernier har öppnat sin akutmottagning. Övriga sjukhus stängda.
 • Fortfarande utegångsförbud efter mörkrets inbrott.
 • Winn-Dixie, Publix och CVS Pharmacy har öppnat i Key Largo.
 • Ett fåtal bensinstationer är öppna

FEMA rapporterar stor framgång med att få ordnings på Key Wests reningsverk som beräknas vara i full drigt senare idag. Man uttrycker sin glädje över att el-försörjningen börjar fungera – från 0 till 7 (procent) på ett dygn!

FEMA (som är USA:s katastrofmyndighet) påpekar att flygplatserna endast är för transport av förnödenheter, till exempel med de Herkulesplan som redan har börjat flyga till Key West och Marathon.

Representanter för FEMA understryker att ingen invånare kan ta sig längre söderut än MM 74, samt påminner om borgmästare Cates förhoppning:
”Invånarna i Key West borde kunna återvända i mitten eller slutet av nästa vecka.”

PETER SUNESON

Florida Keys, Key West efter Irma
©FLA-KEYS.COM

Key West efter Irma: Del av Overseas
Highway (US 1) har helt spolats bort

Den exakta adressuppgiften har vi inte lyckats reda ut. Men det är tydligt att 90 meter av Overseas Highway nära Key West är helt bortspolad. Troligen i närheten av Cudjoe Key där Irma gjorde ”landfall”. Bilderna därifrån, och även andra bilder från området, är som hämtade från ett jordbävningsområde.

Myndigheterna har ingen exakt koll på hur många som valde att ignorera evakueringen. Nu knackar man dörr i bostäder och på hotell i de värst drabbade områdena och hittills har inga fler dödsfall noterats.
En efter en kommer öarna 42 broar att kontrolleras.

Key West, som har 27 000 invånare, går inte att nå landvägen.
AP betonar att en stor del av invånarna i The Keys lever i fattigdom. Området är rikt. Men bakom denna fasad finns busschaufförerna, restauranganställda, diskarna, hotellstäderskorna – de som passar upp oss när vi är på semester.
Många av dem evakuerades till skyddsrum på Miami International University och när myndigheterna ger klartecken för hemresa är det troligt att det inte finns något hem att återvända till.

PETER SUNESON

Key West efter Irma – borgmästaren vädjar
om tålamod: ”Det dröjer 7-10 dagar”

Key Wests borgmästare Craig Cates fortsätter att uppmana dem som evakuerat att ha tålamod.
Han är själv en av dem.

– Så fort det känns säkert att återvända får ni besked. Ni har det bäst där ni är nu.
– Det kommer att ta 7-10 dagar innan staden fungerar. Betydligt längre för övriga Lower Keys.

Inom området finns åtskilliga vattenläckor och för tillfället begränsar man vattentillförseln till två timmar på förmiddagen. Vattnet måste kokas. Reningssverket fungerar inte, men man försöker få igång det med hjälp av generatorer.

Key West är fortfarande utan el. Här kommer sjukhusen att prioriteras, sedan livsmedelsaffärerna.
Flottbasen i Key West har tagit emot en sändning med mat och vatten.

Ett mobilt militärsjukhus har flugits in och Röda Korset och andra hjälporganisationer väntar på att få klartecken att landa med ytterligare hjälp. Problemet även för dem är brist på bränsle och vatten.

PETER SUNESON

Key West efter Irma
©WIKICOMMONS

Key West efter Irma: Nästan alla
hus i området är skadade

De första uppgifterna om att Key West och övriga Florida Keys klarat sig lindrigt undan orkanen Irma är en sanning med modifikation. Förstörelsen går inte att överblicka ännu, men de rapporter som når oss är negativa:

 • 25 procent av alla bostäder är totalförstörda.
 • Endast tio procent av områdets hem har klarat sig utan skador.
 • Dricksvatten saknas eftersom den vattenledning som går från de fastlandet och 180 kilometer till yttersta spetsen av området slagits sönder.
 • Elektricitet saknas också (vilket gäller för 7,5 miljoner personer i sydöstra USA just nu).
 • Key Wests avloppssystem fungerar inte.

Nu sänder amerikanska flottan två skepp plus hangarfartyget Abraham Lincoln till Key West för att bistå i den omfattande räddningsarbetet. Räddningsarbetare går från hem till hem, knackar dörr för att se om någon behöver hjälp och för att inspektera skador.

Räddningsarbetet i Marathon (centralort i Middle Keys) fortsätter och man uttryckte på tisdagskvällen förvåning över att skadorna är lindrigare än vad man först befarade. Staden är utan el, vatten, avlopp, telefonförbindelser. Primärt fokus är invånarnas säkerhet. Därefter ska ytterligare vägar röjas upp.

   

Key West efter Irma: Några invånare kan
återvända, andra måste evakueras

Enligt Weather Channel kan invånare i delar av Upper Keys – Key Largo, Tavernier, Islamorada – lämna skyddsrum i Miami och på andra ställen för att återvända till sina hem.
Samtidigt kommer rapporter om en andra evakuering. Det gäller 10 000 personer som valde att stanna kvar i Florida Keys. Uppenbart att Lower Keys skadats så allvarligt att massor av hem förstörts.

Staden Key West finns kvar, inga allvarliga skador på bebyggelsen. Vad man kämpar med just nu är bristen på dricksvatten, elektricitet och ett icke fungerande avloppssystem.

Hela regionen har utegångsförbud så fort det blir mörkt:
– Den som bryter mot detta blir arresterad, säger Rick Ramsay, sheriff i Monroe County.
– Utegångsförbudet är nödvändigt på grund av det ösäkra läget i Monroe county och är för folks trygghet.

För polisen blev det stopp i Islamorada

Polispatruller som kört Overseas Highway fick göra stopp vid mile marker 88, Islamorada.

Endast sex av öarnas 42 broar har kontrollerats och uppges vara rensade efter orkanen.

efter Irma, key west efter irma
©screenshot/youtube

Key West efter Irma: Ännu oklart
när det går att besöka området

Väldigt få bilder och rapporter har nått oss från Florida Keys, området som var det första att drabbas av orkanen Irma.
Detta är en del av Florida där de bofasta är medvetna om att öarna är blottade och sårbara för vädrets makter. Är man född och uppvuxen här (man kan då kalla sig ”conch”) finns på ytan en kaxig attityd men bakom masken döljer sig ett respektfullt förhållande till havet.

En ”conch” evakauerar inte. Han har varit med förr. Han stannar i sitt hem. Så har det alltid varit.
Denna gång var det annorlunda. Man visste att detta Irma vara ”The Big One” och jag fick indirekta rapporter från en bofast som satt fast i evakueringsköer på Overseas Highway: ”Det går aldrig att komma tillbaka. Inget kommer att vara sig likt.”

Key West efter Irma, sarasota efter irma

Key West efter Irma: Nu startar en
svår och omfattande återuppbyggnad

Myndigheterna i Monroe county försäkrar att förnödenheter är på väg. Flygplatserna landningsbanor röjs för transportplan med bland annat dricksvatten eftersom den färskvattenledning som går 200 kilometer från fastlandet raserat (exakt var vet vi ännu inte).

”Gör inga försök att återvände till The Keys. Ha tålamod. Låt först räddningstjänsten och medicisnk personal komma fram. Vi andra kan komma senare när området är säkrare och fungerar bättre.”

Förstörelsen är stor och omfattande. Men mindre än de värsta farhågora. Värst drabbat är området kring Cudjoe Key (där Irma gick iland), övriga Lower Keys samt Middle Keys där Marathon är centrum.

 • Hundratals (kanske tusentals) båtar är på drift.
 • Uppgifter om en raserad bri visade sig vara fake news. Ännu inga uppgifter om statusen för Seven Mile Bridge.
 • Några av öarnas kraftiga el-stolpar verkar ha knäckts som tändstickor av orkanvindarna. Stolparna ligger i havet eller blockerar Overseas Highway.
 • Uppgifter om att delar av US 1 eroderat så mycket att vägbanan måste repareras.
 • Karavaner av el-arbetare är på väg till området.
Key West efter Irma
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU
 
Hyra hus i Florida
 
   

Key West efter Irma: ”Fler dödsoffer”

Martin Senterfitt, räddningschef i Monroe county, pratar om ett krisläge:
”Vi har ännu inte sett all skadegörelse. Hjälp är på väg i en omfattning vi aldrig skådat tidigare.”

Det råder utegångsförbund och Monroe-sheriffen Rick Ramsay befarar att det kommer att bli fler dödsoffer än det som rapporterats från The Lower Keys.

Du som är på väg till Florida och är orolig över om semesterorten är ok att besöka, ta kontakt med oss. Vi kan bedöma läget för både platsen och det hotell du bokat.

PS

Denna text bearbetas fortlöpande.

Booking.com

LÄSARNAS FAVORITER