New Years Eve Florida – festligheter överallt

1
3978

New Years Eve Florida – hur firas nyår i Florida?
Frågan är ganska vanlig, och det finns inget enkelt svar. Bara ett par saker är helt säkra:
1. Det saknas inte fyrverkerier:
2. Bordsbeställning är nödvändigt praktiskt taget överallt.

Här lämnar vi över pennan till Gunnar Hedqwist som efter nästan två decennier i Florida (och sammanlagt närmare 40 år i USA) vet vad han pratar om även när det gäller New Years Eve Florida.

New Years Eve Florida – tre favoritplatser

Först favoriterna: Mitt första val blir Key West, följt av South Beach och sedan St Augustine.
Det finns många olika alternativ att välja på, allt beroende på vad man söker och har råd med.
Många städer, små som stora, erbjuder ofta någon form av festligheter i form av fyrverkerier, gatumusikanter och andra evenemang. Men söker man något extra bör man vara ute i god tid för att reservera bord eller köpa biljetter och vara beredd på att det kostar.

Nästan alla restauranger och barer fylls upp under kvällen, restaurangerna avfolkas sedan under kvällens gång och folk flyttar över till någon populär bar kanske med levande underhållning. Ofta blir stämningen uppskruvad ju senare på kvällen det blir.
Det kan löna sig att titta i lokaltidningarna för speciella nyårsevenemang, ofta kan man hitta något där men dröj då inte med att göra reservation. Det kan snabbt bli utsålt.

New Year Key West. Fira nyår i Key West, New Years Eve Florida
©ROB O'NEIL/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Nyår i Orlando

Visst finns det mycket att göra där men inte mitt första val att fira nyår och framför allt inte i parkerna. Skulle jag trots allt vara kvar där så skulle jag antingen välja Disney Springs eller på en viss del av International Drive, närmare bestämt runt Pointe Orlando Mall. Det finns många bra restauranger och barer just i det området.
Lite längre norrut har nu Mango’s Tropical Café öppnat. Mango’s finns också i South Beach och är en enormt populär restaurang och nattklubb.

Fyrverkerier hittar man inne i parkerna. Men det kan man lika gärna se vilken dag/kväll som helst på året, känns inte som om detta är förstavalet för New Years Eve Florida.

Nyår i Tampa

Åker vi sedan över till västkusten så har vi Ybor City i norra Tampa. En partystad som lever upp på kvällarna men erbjuder i stort sett samma sak hela året.

Däremot har det vuxit fram ett stort event som heter “The Rooftop Eve” som ligger i Tampas Hyde Park Village distrikt. En “upscale” tillställning med mystik och elegans.
Biljetterna kostar runt $200/pers och en viss dress code gäller. Perfekt ställe att se fyrverkeriet från.

Ute vi kusten, Clearwater Beach och ned mot St Pete Beach, finns det inget speciellt mer än de vanliga restaurang- och bartillställningarna.

Nyår i Sarasota och Naples

Samma sak gäller Sarasota och ned till Naples, inget speciellt att peka ut förutom New Year’s Eve Black and White-maskeraden på Ritz Carlton-hotellet i centrala Sarasota. Strikt dress code och minst $200 i inträde.

Men, kom ihåg, att både Rooftop i Tampa och the Black and White-maskeraden blir ett New Years Eve Florida som ni sent kommer att glömma.

Nyårsafton Fort Myers Beach, new years eve florida
©PIXABAY

Nyår i Fort Lauderdale

Finns inget speciellt i Fort Lauderdale för ett nyårsfirande, inte i närheten av vad du hittar i South Beach (45-60 minuter söderut).
Men fastnar du här under nyåret så sök dig upp på Las Olas Avenue, barer och restauranger. Även Fort Lauderdale bjuder på en massa halvprivata klubbar med skyhöga priser.

Nyår i Miami Beach

Börjar vi inne i Miami så har vi det kända Bayfront Park’s New Year’s Eve (gratis inträde). Kanske ett av de mest kända nyårsevangemangen i USA med sitt fyrverkeri och “The Big Orange” drop. Mycket underhållning hela kvällen, restauranger och barer. Familjevänligt.

Ute i South Beach är det ett enda stort party hela kvällen, men ingen större skillnad än vad som pågår där året runt. Givetvis ser man betydligt mer folk jämfört mot en vanlig kväll. Allt fylls upp tidigt på kvällen.

Är man en riktig partymänniska så är det de stora klubbarna som gäller för New Years Eve Florida.
Ett par hundra dollar tar dig innanför dörren och lägger du sedan upp ytterligare några hundra (eller kanske upp emot tusen) dollar så har du eventuellt en chans att få ett bord (jag skämtar inte). Sedan får man hoppas att man har pengar över för att betala själva restaurangnotan. Men, detta är livet på South Beach, antingen driver man runt på de vanliga barerna eller så går man “all the way out” och väljer ett klubbbesök.
Vilken klubb ska man välja? Det är för många för att beskriva dem här men en av de mest kända är då Mango’s Tropical Café (samma som i Orlando).

Nyår i Key West

Lämna storstaden och åk ned till Key West. Ett nyår utan jämförelse, fyllt av vilda upplevelser, en kokande partygryta där allt kan hända.
En stor fördel är att stadskärnan är ganska liten så det är lätt att få grepp om hela partyt.

Inga dyra inträdesavgifter eftersom nästan allt roterar runt Duval Street, Mallory Square och Schooner’s Wharf. De flesta restauranger och barer ligger längst Duval och dess sidogator.

Det har nästan blivit någon form av status att ha ett New Year’s Eve Drop, dvs att man låter något objekt falla från hög höjd vid tolvslaget. Det mest kända är förmodligen uppe i New York som har sitt Times Square Ball Drop. Key West har tre olika “drop”, givetvis mycket mindre än på Times Square:

 • The Conch-Shell drop på Sloppy Joe’s bar.
 • The Drag Queen sittande i en stor röd högklackad sko på Duval Street.
 • The Pirate Wench (från en båtmast) i Schooner’s Wharf.

Drag Queen är den mest populära och blir nog bästa valet.

Bestämmer ni er för att fira nere i Key West skulle jag utan tvekan rekommendera att ni bor inne i stan.
Bo på bekvämt gångavstånd till centrum, låt bilen stå och glöm bort att slippa jaga en taxi. Visst är rummen dyra, speciellt under en sådan här tidpunkt, men hur ofta firar man nyår i Key West?

Vidare rekommenderar jag att åka ned någon dag tidigare för att lära känna staden. Barnvänligt? Knappast.

St Augustine New Year, Black Raven Adventures, New Years Eve Florida
©VISITSTAUGUSTINE.COM

Nyårsfestligt i St Augustine, USA:s äldsta stad, där Gunnar Hedqwist (som äger Florida.nu) bjuder på äventyr ombord på piratskeppet Black Raven. Gunnar ger på denna sida sina personliga tips om hur man bäst firar “New Years Eve Florida style”.

Nyår i Cocoa Beach

Låt oss köra norrut från Miami och längs kusten efter några timmar kommer man till Cocoa Beach. Där finns en 25-årig tradition att fira nyår ute på piren, “Rockin the Dock”. Ett stort party som är uppbackat av ett flertal restauaranger och barer. Ej helt gratis, tror att det kostar runt $20 – $25/person. Inte värt att köra några långa sträckor för, men finns man i området har man den möjligheten.

Nyår i St. Augustine

Sist men absolut inte sämst. Det kan vara lätt att vara subjektiv då vi själva bor här men kom ihåg att St Augustine är en av de mest juldekorerade städerna i hela USA. Varje år dekoreras det med över två miljoner “lights” i staden. Hela staden blir en gnistrande kristallkrona.

Stadskärnan är liten och allt ligger på bekvämt gångavstånd om man väljer att bo i centrum. Staden är liten, bara cirka 14 000 personer, men denna stad har fler gourmetrestauranger än miljonstaden Jacksonville som ligger norr om oss. Dessutom finns det ett stort antal barer, små och stora, många med live underhållning på kvällarna.

St Augustine bjuder också på cirka 30 mysiga bed & breakfast av hög kvalitet. Finns även flera hotell av olika klasser. Alla ligger på gångavstånd till stadskärnan. Glöm bilen och ha kul – nu ska ni ju uppleva New Years Eve Florida!

Beach Blast Off är en ganska nystartad tradition ute på St. Augustine Beach, gratis och familjevänligt. Musikunderhållning av varierande artister, food tasting (Fire and Ice Chili Cookoff) och festligheterna avslutas med ett stort fyrverkeri kl. 20:30. Efter fyrverkeriet förflyttar sig många in till St Augustines centrum (cirka 10 km) och partyt pågår till följande år.

Piratskeppet Black Raven lägger ut kl. 22.30 för ett speciellt nyårsparty med underhållning, mat och dryck. Vi är tillbaka cirka 00.30. Vi har varit utsålda varje år sedan vi startade 2009 och reservation är ett måste.

GUNNAR HEDQWIST

New Years Eve Florida
©PIXABAY

Fira Halloween Florida – åtta viktiga tips

Vi har också fått frågor om Halloween, därför också några tips om hur man hanterar denna helg som gäst i Florida:

 • Alla godsaker som ni ger barnen bör vara med papper på, d v s inga karameller som inte är “wrapped”.
 • Låt inte barnen själva ta ur korgen, många tar då till sig så mycket de kan. Ge dem en eller två bitar.
 • Ni behöver absolute INTE vara utklädda.
 • Barnen brukar komma när det skymmer och fram till 19-20-tiden.
 • Ha er ytterlampa tänd, när ni släcker den brukar det vara en signal på att ni inte öppnar dörren.
 • Ni kan släcka ned om allt godis tar slut, men släck då i rummet som ligger närmast ytterdörren.
 • Det ar svårt att säga hur många som kommer, det beror helt och hållet på i vilket område ni bor.
 • Ni kan köpa stora godispåsar i en super market. Billigast så.

LÄS MER: Vad händer i Florida – event varje dag året runt

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

1 COMMENT

Comments are closed.