Hollywood Studios växte stort med Star Wars

3
4016

Hollywood Studios, Disneys tredje park i Orlando, har förändrats mycket, och fortsätter utvecklas.

Toy Story Land 2018 och i augusti 2019 Star Wars: Galaxy’s Edge, det största enskilda Disney-projektet någonsin.
Likheterna med Hollywood Studios premiär i Orlando 1989 är inte många…

Star Wars, Star Wars hotell, hollywood studios
©STARWARS.COM

Hollywood Studios med största Disney-satsningen någonsin

Hollywood Studios – kom till på en höft, kan man säga.
Men gick med raketfart (!) mot ett Toy Story Land och Star Wars Land, ett mastodont-projekt som tidigare aldrig skådats i en Disney-park.

Från början var ett Disney-land med filmtema tänkt som en del av Epcot, men istället skapades Disney MGM Studios. Med filmteman och alltid med massor av kreativa grepp för interaktion med besökarna.

Parken blev Disneys motsvarighen till Universals film-attraktioner. Disney hade nämligen hört ryktet att Universal planerade kopiera sin populära park i Kalifornien till Florida och gjorde därför en snabbprojektering av Hollywood/MGM Studios.
Detta blev därför den första parken med film som tema i Orlando. Universal förlorade på målsnöret.

Härlig mix i Hollywood Studios: Mupparna, Toy Story och Star Wars

Man måste alltså vara lite av movie-freak för att trivas här och de allra yngsta kan ha lite tråkigt eftersom de tvingas avstå de tuffaste åkattraktionerna.
Bland ”kändisarna” i parken:
Indiana Jones med både vänner och fiender, alla Mupparna med Kermit och Miss Piggy i spetsen och Skönheten och Odjuret.

Precis som de övriga tre Disney-parkerna har här tidigare funnits en symbol som varit lätt att känna igen: Trollkarlens hatt. Den kommer ursprungligen från Fantasia, den legendariska filmen från 1940. Disney har monterat ner detta ikoniska landmärke.

Hollywood Studios har flera olika temaområden. Också här har vi en entré i form ett tema:

Hollywood Boulevard

Precis som på Magic Kingdom fungerar kopian av den berömda gatan i Los Angeles som entré. Den leder upp till området där Trollkarlens hatt tidigare fanns och vidare ut i vimlet av nöjesattraktioner. Denna del bjuder på en parad med filmtema.

Echo Lake

Kalifornien-tema med attraktioner inspirerade från bland annat Star Wars och Indiana Jones, plus spektakulära uppträdanden av stuntmän.

Animation Courtyard

är ägnat åt Disneys tecknade filmer. Ofta interaktivt och vi känner verkligen att Hollywood, som filmfabrik, är närvarande här.

Grand Avenue

Det enda som är kvar av f d Streets of America är Mupparnas 3D-attraktion. Övriga delar har offrats för Star Wars.

Pixar Place 

Här hittar du bland annat karaktärerna från Disneys succéfilm Toy Story i form av attraktionen Toy Story Midway Mania!. När Toy Story får ett eget område blir denna attraktion en del av entrén. Vad finns då kvar av Pixar Place, undrar vi.

Sunset Boulevard

Hur kombinerar man Aerosmith och Skönheten och odjuret? Svaret finns här.
Vi är återigen i Hollywoods gatumiljö och rockbandet står för en mörklagd upplevelse i berg och dal-bana. Den andra musikupplevelsen är från scenen, i form av det bästa från musikalen The Beauty and The Beast.

Star Wars: Galaxy’s Edge

Så stort och så dominerande att nöjesparken kanske så småningom borde byta namn efter detta tema…

MIRA HAMZA

Harry Potter fick Disney att söka nya lösningar

Vad som fick Disneys skarpaste hjärnor att börja skissa på något helt nytt var den enorma succe Universal fick med Harry Potter. Först i Islands of Adventure, vilket nästan fördubblade Universals besökssiffror, därefter också som en del av Universal Studios.
Disney behövde något liknande.
Vi kan nu se resultatet av Disneys kreativa arbete och det är alldeles enastående:

  • Pandora – The World of Avatar i Animal Kingdom har varit igång sedan maj 2017 och intresset är så stort att det t o m med Fastpass+ kan vara svårt att komma fram i kön.
  • Toy Story Land är också spännande och kommer att höja kvaliteten på Hollywood Studios, men får ändå ses som ett ett ganska litet projekt jämfört med:
  • Star Wars: Galaxy’s Edge – något liknande har aldrig tidigare skådats i en nöjespark. Disney och Lucasfilm byggde helt nya miljöer, inte sådant vi sett i filmerna. Istället precis tvärtom: miljöer som sedan ska göras till film. Men visst finns Millenium Falcon, den ikoniska rymdfarkosten, finns med och den får man som besökare vara med och styra.

Star Wars – en stor förändring för Hollywood Studios

Hollywood Studios har varit ganska snurrigt under några år. Stora ombyggnader, attraktioner som försvunnit. Utan att ha forskat efter exakta siffror känns det som Disneys filmpark hade det svårt i konkurrensen med Universal Studios några kilometer längre norrut i Orlando.

Förändringen kom med Star Wars: Galaxy’s Edge, ett tema för miljoner Star Wars-fans över hela världen.
Det finns två identiska versioner av denna jätteattraktion. Först öppnade man i Disneyland i Kalifornien, Orlando-versionen följde efter i augusti 2019.

MIRA HAMZA
AYITA BILLIE

LÄS MER: Star Wars attraktioner, miljöer och dess framtid

LÄS MER: Hotellgäster spelar huvudroller i rymdäventyret

LÄS MER: Disney Springs, Orlandos bästa nöjesområde

3 COMMENTS

Comments are closed.