The Barefoot Mailman, udda minnesmärke i Florida

1
1388

The Barefoot Mailman – statyn vid fyrtornet i Hillsboro Beach i Pompano Beach berättar dramatisk Florida-historia: Om brevbärarna som gick barfota utmed stranden för att posten skulle nå Miami.
Ett arbete under tuffa förhållanden som krävde en brevbärares liv.

Barefoot mailman, Barfüssiger Postbote
©VMPS.US

Barefoot mailman – historia som blivit både bok och film

1800-tal då Miami bara var en liten by och på den tiden var faktiskt Key West delstatens största stad (med betydande cigarrindustri och stor flottbas).
Men det fanns naturligtvis behov av att skicka post till Florida och mellan delstatens små orter. Det tog dock många veckor för posten att nå fram.

Ett bra exempel på svårigheterna är sträckan Miami-Jupiter, inte mer än 150 kilometer (d v s 1,5 timma på motorvägen nuförtiden).
Men på 1880-talet gick brevet först med båt söderut till Key West, därefter vidare till Havanna, Kuba.

Postsäcken lastades sedan på en ångbåt som tuffade ända upp till New York, för att sedan lastas på ett tåg och efter sammanlagt sex veckor nådde brevet, efter ytterligare en båtresa, adressaten i Jupiter.

Efter att problemet uppmärksammats i Floridas huvudstad Tallahassee anställdes en brevbärare.

Var problemet löst då? Nej, knappast.
Det fanns ju ingen väg. Så det blev en lång och mödosam vandring på det som ansågs vara bästa underlaget, den hårda sanden nära vattenbrynet. Och här var det väldigt opraktiskt med skor.
Så föddes ”The Barefoot Mailman”, vilka så småningom var flera stycken och vars äventyr blivit både bok och film.

Brevbärarna gick barfota på stranden, 30 kilometer varje dag

Brevbärarna gick över 30 kilometer varje dag. De plockade vilda frukter och fiskade för att skaffa sig färdkost.

Trots att järnvägen 1887 kom till Palm Beach, varifrån postgången administrerades, fortsatte verksamheten eftersom det skulle dröja ytterligare några år innan järnvägen nådde till Miami.
Rutten existerade i över tio år.

Anledningen till att statyn rests just i Hillsboro Beach norr om Pompano Beach, söder om Deerfield Beach) är att en brevbärare drunknade när han skulle simma över ett närbeläget sund.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Floridas “osynliga” nationalpark

KURIOSA: BAREFOOT MAILMAN

  • I närbelägna Boca Raton finns ytterligare ett minnesmärke över de barfota brevbärarna.
  • Statyn i Hillsboro Beach har följande text: “In Memory of James E. Hamilton, United States Mail Carrier, Who Lost His Life Here in Line of Duty October 11, 1887.
  • Hamiltons död blev inspiration till boken “The Barefoot Mailman” (1943) son åtta år senare blev en långfilm.
  • Varje år går en grupp scouter på två dagar samma väg som brevbärarna (50 kilometer) och de transporterar faktiskt riktiga postförsöändelser. De får endast vatten med sig på den långa vandringen, mat får de hitta själv på vägen.

1 COMMENT

Comments are closed.