Hoten mot Everglades: Utdikning och främmande djur

2
1804

Hoten mot Everglades – från flera håll. 
Först och främst den omfattande utdikning som gjorts för att skapa jordbruksmark – ett katastrofalt misstag som tar årtionden att reparera (om någonsin).
Också i form av djurarter som inte hör hemma här. Till exempel pytonormar som nu jagas systematiskt för att rädda Everglades-miljön.

Everglades miljö
©ORCAREEF.COM

Everglades unika natur måste räddas – men det tar mycket lång tid

Everglades ska räddas.
Projektet har påbörjats.
Men det kommer att ta många år. 

Samma år som president Truman invigde Everglades nationalpark, 1947, skrev Marjory Stoneman Douglas sin uppmärksammade bok ”Everglades: River of Grass”.
Hennes outtröttliga kamp för den hotade våtmarken bar frukt först ett par år efter hennes död 1998 (hon blev 108 år!) när myndigheterna äntligen påbörjade ett till synes fruktlöst arbete med att reparera vad människan ställt till med.

De tidiga pionjärerna, som irriterades av de ogästvänliga våtmarkerna, fick hjälp av delstatens guvernör som själv tog det första spadtaget till vad som kom att bli ett våldsamt övergrepp på Moder Jord.
Spadtaget blev starten på byggandet av hundratals kanaler som ledde bort Lake Okeechobees vatten från gräsfloden.

Ingen ville på den tiden förstå att vattnet var en förutsättning för allt levande i södra Florida, att praktiskt taget allt regn som faller över solskensstaten kommer från Everglades avdunstning.
Fukten förs med molnen norröver och faller som regn över norra och centrala Florida – naturens eget kretslopp.

Hoten mot Everglades
©???????

Hoten mot Everglades: 90 procent av fågellivet har ödelagts

Dräneringen fortsatte i samma takt som befolkningsexplosionen. Vattenflödet från den stora sjön bestämdes av affärsintressen, inte av naturens behov.
Förra århundradets misstag har bland annat lett till att 90 procent av fågellivet ödelagts.

Initiativet att återskapa Everglades vattenflöde togs bland annat av bland andra förre vicepresident Al Gore, känd för sitt miljöengagemang.
Det talades redan då om en 30-årsplan. Troligen behövs ytterligare 30 år och mycket mer än de tio miljarder dollar man pratade om då.

Det börjar nu synas spår av projektet. Arbetet med att återföra Everglades källa, Kissimmee River, till sitt ursprungliga lopp har inletts och söderifrån möts man av projektet att höja upp landsvägen (se artikel längre ner på sidan).

Naturvårdaren Alan Scott som vi träffade vid Ernest F Coe Visitor Center för några år sedan är allt annat än optimistisk:
–Det är ett stort och ambitiöst projekt men bara en mycket liten del berör själva parken.

Fast naturligtvis kommer alla förbättringar parken till lags. Samtidigt har vi lärt oss att naturen är en mästare att anpassa sig – antingen det är översvämning eller torka, skogsbränder eller orkaner.

Ett århundrade av ständiga misstag och övergrepp på en unik vildmark går inte att reparera över en natt.

Hoten mot Everglades i form av främmande djur och växter

Parallellt med ovan scenario brottas Everglades också med problem på andra plan – en förändrad fauna och flora. D v s växter, fiskar, insekter och andra djur som inte hör hemma denna miljö.

Det handlar till exempel om skalbaggar, en giftig rovfisk, ett träd som liknar en tall (men som inte hör hemma här, ödlor och – framförallt – ormar. De senare i form av burmesiska pytonormar, som rymde i samband med orkanen Andrew 1992, och många liknande exempel på främmande arter av kräldjur som tagit sig ut i naturen och där gör stor skada.

Så nu sker en systematisk jakt på ormar, vilket vi berättar om på en annan sida. Till exempel om den indiska stammen som är världsberömd för sina kunskaper om ormjakt och som därför anlitats som experter i Everglades-området. På samma sida mer om alla arter som är ett hot mot Everglades.

Privatpersoner kan få licens för att jaga ormar i Everglades. Tusentals pytonormar har fångats och/eller dödats. Det är tyvärr bara en bråkdel av det antal som bedöms finnas i södra Floridas natur.

PETER SUNESON

Everglades, Florida.
©EVERGLADESFOUNDATION.ORG

Hoten mot Everglades: Här är bron som ska få floden att rinna fritt

Det skrevs historia i Everglades när den upphöjda landsvägen, som ska bli en del av räddningen för de hotade våtmarkerna, invigdes.

Efter decennier av förberedelser ska den långsamma floden kunna börja flyta fram som den gjorde innan Tamiami Trail byggdes för 90 år sedan.

När jag första gången hörde talas om broprojektet (det var några år sedan) kändes det som en fantasi, skapad av ett gäng naturentusiaster. Knappast ett projekt med förutsättningar att bli verklighet. För stort. För komplicerat. Samt, inte minst, för dyrt.

Men trots USA:s många ekonomiska problem och starka jordbruksintressen runt Lake Okeechobee som motverkat Everglades-projektet har det långsiktiga arbetet med att rädda nationalparken och dess om omgivningar fortsatt.

Just bron över det område som kallas Shark River Slough är av central betydelse för helheten. Dessutom ett väldigt synligt exempel på framåtskridandet. Det pågår ju massor av andra projekt över praktiskt taget hela södra Florida, sammantaget ska de någon gång i framtiden ha gett Everglades något som åtminstone till viss del liknar dess ursprungliga utseende.

Ingenjörskonst i seklets början blev början till naturkatastrof

Det är nästan lite paradoxalt att det som 1928 firades som höjden av ingenjörskonst, byggandet av Tamiami Trail som tog 13 år, senare bidrog till Everglades-döden.

När Everglades Skyway invigdes var det 2000-talets ingenjörskonst som firades. En nästan två kilometer lång bro, specialdesignad för att läka de ekologiska sår som skapats av landsvägen.
USA:s inrikesminister Ken Salazar körde själv sträckan, i en hybrid-SUV förstås, och klippte det röda bandet, ivrigt påhejad av en stor grupp Everglades-entusiaster och ett massivt mediauppbåd.

Det har tagit fyra år och kostat 81 miljoner dollar att bygga Everglades Skyway. Men bron i sig kommer inte att räcka långt. Nu vidtar arbetet med att helt ta bort den gamla vägen. Först när det arbetet är slutfört kan vattnet börja flöda längs Shark River.

Det är över 20 år sedan USA:s kongress tog de första besluten om ett omfattande Everglades-projekt.
Först nu kan vi se lite framsteg.
Troligen dröjer det ytterligare 20 år innan vi kan se helheten och veta om hoten mot Everglades upphört.

PETER SUNESON

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

LÄS MER: Se skillnad på krokodil och alligator

Comments are closed.