Naples utflykter och aktiviteter går mot Everglades

1
1722

Naples utflykter och aktiviteter går mot Everglades som ligger nära, oavsett vilken del man vill besöka.
Mest intressanta naturupplevelsen är att uppleva kontrasten mellan det äkta i den del av Ten Thousand Islands där Everglades City är huvudort och den närmast konstgjorda värld som utgörs av lyxiga Marco Island.

Ten Thousand Islands, Florida.
©GETTY IMAGES

Ten Thousand Islands

Ett område som vi bedömer som bland de mest intressanta i sydvästra Florida, ja faktiskt i hela södra Florida. Denna tämligen okända region har en egen sida på sajten.
Ten Thousand Islands är väldigt mycket “Old Florida”. Äkta vara, i en vildmark som är en del av Everglades National Park, den del som sträcker sig ut i Mexikanska Golfen. Områdets huvudstad Everglades City anlades som bas för den mödosamma konstruktionen av Tamiami Trail på 20-talet.

Härifrån är det naturligt att gå vidare till en skarp kontrast i samma region: En ort, en ö, som känns som lyxkvarter “utkastade” i vildmarken, nämligen nästa stopp på rundresan som är Marco Island.

Marco Island

En ö med precis samma atmosfär av mycket pengar (och lyxiga golfbanor) som Naples.
Marco Island präglas av lyxiga bostäder, precis som huvudorten, och står i skarp kontrast till resten av området av öar som kantar Everglades i väster.

Samtidigt som vi ser Marco Island som undantaget som bekräftar regeln i den vilda delen av Ten Thousand Islands – det känns inte som om lyxen hör hemma här – är ön värd en liten omväg.

Tips: Tigertail Beach är en spektakulär del av stranden på Marco Island. Denna del av stranden fick ett helt nytt utseende efter orkanen Wilma 2005.

Naples utflykter och aktiviteter
©PIXABAY

Everglades

Är lätt att nå från Naples. Närmast ligger området som kallas Ten Thousand Islands med de små tätorterna Everglades City och Chokoloskee.

Härifrån har man utmärkta möjligheter att utforska nationalparken på vattenvägar, i kanot, med en airboat eller på guidad tur. Detta är ju den vattenrika delen av Everglades, parken sträcker sig ut i Mexikanska Golfen.

Här finns en av de mer okända officiella entréerna till Everglades National Park: Gulf Visitor Center där kunnig parkpersonal guidar under en båtutflykt.

Den andra möjligheten är att fortsätta österut på US 41 till Shark Valley, varifrån man kan ta sig ut i vildmarken till fots, på cykel eller (allra bäst) med guidad busstur.
Shark Valley är det perfekta målet för den som har minimalt med tid att ägna åt Everglades.

Alligatorn Everglades ingenjör
©ULF RYD

Corkscrew Swamp

Corkscrew Swamp Sanctuary är ett vildmarksalternativ på bekvämt avstånd.
Res 500 år tillbaka i tiden till träsk, djungel och fascinerande djurliv.

Delnor-Wiggins Pass State Park

Delnor-Wiggins Pass State Recreation Area är ett område för den som vill vara aktiv på och kring stranden. Bra undervattensrev för snorkling, fina möjligheter att hitta snäckor på stranden och dessutom både söt- och saltvattensfiske.
Man hittar enklast dit genom att ta sikte på Bluebill avenue (vid US 51 i norra Naples) och sedan köra några kilometer mot havet.

Tin City

Tin City är något av en turistfälla i södra Naples. Men varför inte?
Ett vattennära område fullt av restauranger och affärer.
Rekommenderas för folklivet och för möjligheten att ta en båttur i solnedgången.

Naples: Utflykter och aktiviteter, Tin City
©TIN-CITY.COM

Shopping

Själva Naples är knappast platsen att göra fynd på. Men att fönstershoppa är ju gratis och den varan finns det mycket av runt 5th avenue i Old Naples.

Premium Outlets finns söder om Naples, men vi menar att utbudet av lågpris-shopping genast blir bättre kring Fort Myers lite längre norrut.
Läs mer bland våra shoppingtips.

Restauranger och nattliv

Överdrivet dyrt i centrala Naples men atmosfären på Tommy Bahamas kan vara värd att upplevas.
Alltid lika pålitliga Outback steakhouse, t ex i Bonita Springs, är en favorit. Men varning för köer vid middagstid under högsäsong.
Kilwins (Michigan-baserad kedja) på Fifth avenue är dock alltid värt ett besök för den som är sugen på godis eller glass.

Det är säkert någon lokal Naples-fantast som reagerar, men vi vågar ändå oss på att skicka alla nöjeslystna några mil norrut, till Fort Myers Beach.
Här finns mer normalt turistliv med musik och strandhålligång.

LÄS MER: Cape Romanos kupolhus vid Marco Island

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

1 COMMENT

Comments are closed.