Betalvägar i Florida, de är inte speciellt många. Men framförallt i Miami kan de vara förvirrande och där blir också allt fler av dem helt automatiserade, vilket kräver en del beslut.

Låt inte fel val göra din Florida-semester onödigt dyr – välj rätt genom att läsa våra tips!
Hyrbilsföretagen i Florida har anpassat sig efter kundernas krav och de har numera fördelaktiga avtal, som vi presenterar här.

Betalvägar i Florida: Fyra olika typer av avtal – välj rätt!

Med Miami som utgångspunkt, här presenteras de hyrbilsföretag som är aktuella via Rentalcars och deras priser och villkor för tullvägar (det finns fyra olika typer av avtal):

OLIKA AVTAL FÖR BETALVÄGAR (TOLL ROADS) I FLORIDA

Hertz

Kostnad: $ 4.95 per dag plus tullavgiften. Max $ 24.75 för en månad (30 dagar).

Villkor: Du behöver inte bestämma något när du hämtar bilen, först när du kör på en betalväg och väljer att köra filen “Sunpass only” blir avtalet aktivt.

Dollar & Thrifty

Kostnad: $ 10.49 fast avgift per dag, med max $52.49 per vecka.

Villkor: Du måste bestämma dig när du hämtar bilen och väljer du att avstå och sedan av misstag kör igen en betalstation blir du debiterad ganska mycket i efterhand.

Avis & Budget

Kostnad: $ 3.95 per dag plus tullavgiften. Max $ 16.75 för en månad (30 dagar).

Villkor: Avtalet ingår automatisk i bilhyran.

National, Alamo & Enterprise

Kostnad: $ 3.95 per dag och max $ 19.75 i total avgift per hyresperiod, plus tullkostnaderna.

Villkor: Du behöver inte bestämma något när du hämtar bilen, först när du kör på en betalväg och väljer att köra filen “Sunpass only” blir avtalet aktivt.

Betalvägar i Florida: Allt fler helt automatiserade, inga kontanter

Florida.nu har i flera år uppmärksammat förvirringen kring betalvägar i Florida, hur man betalar och vad man ska se upp med. Förutsättningarna ändras ständigt, och i samma takt ändrar hyrbilsföretagen sina system och villkor.

Vi har länge hävdat att kontanter fungerar överallt, och det gäller fortfarande i stora delar av Florida. Men allt fler betalstationer i sydöstra Florida blir helautomatiserade och ska man köra där är det smidigt att ha ett avtal med hyrbilsfirman.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Det är du som landar på Miami-flygplatsen och hämtar hyrbilen där, eller om du har anledning att köra mycket i Miami-området, som ska kolla extra noga på olika varianter av hur hyrbilsfirmorna valt att hantera tullkostnaderna. Naturligtvis sak samma för dig som landar i Fort Lauderdale och vet att du kommer att köra söderut.

Det finns riktigt dyra avtal – undvik dem!
Det mest förmånliga kostar inte mer än $ 16.75, andra strax under $ 20.00 – dem ska du titta på!

Länst upp på denna sida ser du exakt vad som ingår i respektive avtal för olika hyrbilsfirmor.

Booking.com  

Du får rabatt och slipper köer

När du söker hyrbil i Florida ta då in nedanstående avtal i kalkylen och totalpriset kan bli annorlunda än utgångspriset.
Till exempel har Dollar och Thrifty ofta låga priser, men lägg till cirka $ 100.00 i betalvägsavtal för en två veckors semester och någon av de övriga firmorna kanske är ett bättre val.

Endast om du är hundra procent säker på att aldrig komma i närheten av en obemannad betalväg bör du avstå ett kontrakt för automatisk betalning. Till exempel om resan endast gäller västkusten.

Tänk också på att du med ett kontrakt får rabatt även på betalvägar som har manuell betjäning, samt att du slipper köa och stanna vid betalstationen. Så inte minst med det mest förmånliga avtalet kan du faktiskt göra rundresan i Florida lite billigare.

   

Viktigt att komma ihåg om betalvägar i Florida:

  • Bli inte förvirrad av olika namn på snabbfilerna, i Florida alla fungerar på samma villkor oavsett vad de kallas – “SunPass Only”, “E-PASS Only” eller “LeeWay Only”.
  • Detsamma gäller olika namn på avtalen. Exempel: Du stöter på uttryck som Sunpass, Toll by plate, Rent a toll, PlatePass, eToll, TollPass och andra varianter.
  • Det skiljer mycket i pris mellan hyrbilsföretagen, det upptäcker när du jämför hos Rentalcars. Ta in Sunpass-avtalet i prisbilden och slutsumman kanske blir en helt annan än vad sökningen först visade.

Informationen kommer från Sunpass egen hemsida och avser de hyrbilsföretag Rentalcars i första hand arbetar med. Florida.nu tar inte ansvar för eventuella regionala skillnader samt förändringar som gjorts efter att denna artikel uppdaterades. 

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Sunpass – för dig som reser ofta

Numera, sedan betalvägsalternativen blivit mer fördelaktiga, är det endast för dig som reser ofta till Florida som det är aktuellt med en egen Sunpass (transponder eller Sunpass Mini).
Sunpass Mini kostar $4.99 plus skatt (den större, en s k portable transponder, för dig som besöker Florida ofta, kostar $19.99).

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Sunpass återförsäljare: Publix Super Markets, CVS Pharmacy stores, Amscot och AAA:s försäkringskontor. Sunpass kan också köpas på Navarro Pharmacies och Sedano’s Supermarkets i Broward och Miami-Dade. Dessurom på alla Florida Turnpikes service plazas, Turnpike bensinstationer och, SunPass Service Centers.

Som du har förstått från annan information på Florida.nu hittar man Publix och CVS överallt, samt går Turnpikes service plazas inte att missa.
All nödvändig information om hur man får igång sitt Sunpass samt avslutar en period finns på Sunpass hemsida.
Sunpass kan inte skicka en transponder till Sverige. (Vi reserverar oss för att ovanstående priser kan ha förändrats sedan denna text uppdaterades senast.)

PETER SUNESON
MIRA HAMZA

FAKTA: Rentalcars förmedlar 7 miljoner hyrbilar om året

  • Rentalcars är världens största onlineportal för biluthyrning och förmedlar hyrbilar på 47 000 platser i 167 länder, de arbetar på 40 språk.
  • Genom att jobba med alla de stora uthyrningsbolagen kan de erbjuda låga priser på alla biltyper.
  • Med ett flerspråkigt callcenter som är öppet 7 dagar i veckan kan de hitta de bästa priserna när du vill – överallt.
  • Huvudkontoret finns i Manchester, England, och där arbetar 1 200 personer dygnet runt. Bland personalen givetvis också en grupp svenskar som ser till att du får bästa servicen på ditt eget språk om du behöver hjälp.
  • Rentalcars startade i blygsam skala 2004 och några år innan Florida.nu kom in i bilden som partner hade de nått över 300 000 bokingar om året. Idag är siffran det dubbla – i månaden! D v s förmedlar Rentalcars otroliga 7 miljoner bilar årligen.
  • Sedan 2010 är Rentalcars en del av Priceline-gruppen där också Booking.com ingår.
 
“rideways"
 
   

Booking.com