Big Pine Key – se minihjortarna, men håll avstånd!

2
1463

Vid ankomsten till Big Pine Key går det inte att undvika notera att vi är i området med de berömda minihjortarna – Key Deer: Tydlig skyltning om hastighetsbegränsning i området där de utrotningshotade hjortarna finns.

För några år sedan drabbades hjortarna av ett nytt hot i form av en parasitsjukdom som innebar att över 100 djur avlivades.

Florida Keys, Big Pine Key
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Big Pine Key i The Lower Keys är som en förort till Key West

The Lower Keys med Big Pine Key karaktäriseras av att ölandskapet blir bredare igen. Nu känns det nästan som fastlandet. Nåja, i varje fall blir ö-känslan mindre (ungefär som på Key Largo). I själva verket finns här massor av öar, se flygbilderna på videon.

Big Pine Key är som en förort till Key West. Ett samhälle med ungefär 5 000 invånare och på den förhållandevis breda ön finns en hel del villor. Big Pine Key är ön som kommer nästan direkt efter att vi passerat Bahia Honda State Park.

Parasitsjukdomen som 2016 drabbade reservatet bedömdes som ett mycket allvarligt hot.
Över 120 djur fick avlivas.

Ön plus, grannen No Name Key och en del mindre öar, utgör tillsammans National Key Deer Refuge som skapades 1967 för att skydda – och bevara – de små hjortarna. Tills 1939 var det tillåtet med jakt på Key Deer.

Sväng av US1 mitt på Big Pine Key

Reservatets personal har bland annat sett till att det skapats gångstigar för hjortarna under den livligt trafikerade Overseas Highway (US1) samt ansvarar för att informera besökarna om att hålla sig på avstånd från djuren.
Till exempel får man inte mata hjortarna.
De är inte är rädda för oss människor och man vill inte att djuren ska bli för vana vid oss, våra fordon och det skräp vi lämnar efter oss.

Man ser minihjortarna bäst genom att svänga av US1 ungefär mitt på ön, sedan köra norrut på Key Deer Boulevard och fortsätta så långt vägen går.
På vägen finns Blue Hole som är en liten damm där det alltid (åtminstone under våra besök) finns en alligator.

Big Pine Key har inga nämnvärda övernattningsmöjligheter. Däremot ett ökänt vattenhål: No Name Pub.

KEY DEER

  • Närmaste släkting är Vitsvanshjorten som enbart finns i ett fåtal exemplar i norra Sverige men är vanlig över hela USA.
  • Vikt: 20-35 kilo.
  • Mankhöjd: 65-75 centimeter.
  • Varje år dödas 125-150 djur i viltolyckor.
  • Stammen i reservatet uppgår till 700-800 djur. Bottennoteringen är 25 djur (50-talet).
Big Pine Key
©VISIT FLORIDA

2 COMMENTS

Comments are closed.