Fort Lauderdale är ett strandparadis med utmärkta shoppingmiljöer.
Den långa stranden är välordnad, vacker och inbjudande. 

Lågprisshoppingen på Sawgrass Mills är i världsklass.

Det finns massor av skäl att välja Fort Lauderdale som semesterbas på i sydöstra Florida.

Booking.com  

Fort Lauderdale – nygammal turistort gör svensk succé

Till skillnad från västkustens största stad Tampa är Fort Lauderdale långt mycket mer än bara flygplatsen där man landar.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Vi ser en lång rad skäl till att göra Fort Lauderdale till “basläger” om det är sydöstra Florida som lockar:

  • Just flygplatsen. Fort Lauderdale/Hollywood International är så mycket trevligare än hektiska Miami International Airport.
  • Prisläget. Mycket större chans att hitta prisvärda hotell med strandläge än hos grannen Miami Beach.
  • Shopping. Det räcker att skriva Sawgrass Mills, lågprisshopping i världsklass och dit vill alla svenska besökare för att göra fynd.
  • Stranden. Den är inte bara mycket bra, också välordnad och fortsätter (till synes) i all oändlighet norrut.

Fort Lauderdales strand är oändlig

Det finns ju redan ett Venice i Florida, söder om Sarasota. Annars hade det varit det mest passande namnet på Fort Lauderdale.
Staden präglas nämligen mycket av sina kanaler. Vattenvägarna kantas av restauranger och barer. Så en kanalkryssning, t ex med en hjulångare, kan vara ett bra sätt att ha som utgångspunkt. Eller bara glida runt med bilen. Annars är det så klart strandområdet som gäller.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Fort Lauderdale är en av huvudorterna i sydöstra Florida, ett område utan synliga stadsgränser, bebyggelsen sträcker sig från södra Miami upp längs kusten och tar, till synes, aldrig slut.
Detta gäller också stranden. Skulle det inte räcka med stranden norrut är det bara att ta sig över till Dania Beach (söder om hamnen) så kan man promenera torrskodd hela vägen till Miami Beach!

Fort Lauderdale med en dos “Old Florida”

Vad vi noterat i Fort Lauderdale de senare åren är att strandområdet numera är en bra mix av stora strandhotell och äldre (mysigare) områden där man behållit ganska mycket av “Old Florida”. Vi ser också att staden är på rätt väg mot framtiden i form av kollektivtrafik – i stadens centrala delar, mot stranden, till flygplatsen och möjligen också till det järnvägsprojekt (Miami-Orlando) som fortfarande karaktäriseras av en lång rad frågetecken.

Fort Lauderdale är en del av “det nya Florida”. Det har amerikanerna upptäckt och staden har också blivit en svensksuccé tack vare direktflyg från Skandinavien. Här finns massor av hotell i alla olika prisklasser.

   

Fort Lauderdale har USA:s tredje största kryssningshamn

Här finns en av Floridas största hamnar för kryssningar. Port Everglades är faktiskt USA:s tredje största kryssningshamn.
Fort Lauderdale International Airport är ett synnerligen attraktivt alternativ till mer hektiska Miami International Airport. (Som att jämföra Arlanda och Bromma, utan hänsyn till storleken i övrigt, förstås.)
En trevlig flygplats, helt enkelt. Många flygbolag flyger direkt från New York. Delta och JetBlue brukar ha de bästa priserna. Dessutom flyger ju Norwegian hit praktiskt taget varje dag numera.

Eftersom många svenskar kommer att landa här påminner vi om att planen före landning oftast gör en vid sväng över hela området och sitter man på rätt sida får man en fantastisk vy av delar av Everglades.

…och shopping i världsklass på populära Sawgrass Mills

Sawgrass Mills Outlets i Sunrise, en förort i väster (där Ikea finns sedan några år), är ett populärt shoppingparadis för besökande svenskar. USA:s sjunde största shoppingcenter, och det allra största som ligger i en enda byggnad – gå inte vilse! (I Florida är det bara Florida Mall i Orlando som är större totalt sett.)

Om vi utgår från stranden är tar det mindre än en halvtimme att hitta dit. Det är lättare att hitta dit än att hitta därinne… Det finns ju över 300 butiker.

 
“rideways"
 
   

Booking.com