Lake Buena Vista – byn som blev centrum för hela Disney-imperiet.
Här finns Orlandos bästa hotell och om vi glömmer Disney-parkerna en stund ska det här handla om bästa nöjesområdet kvällstid: Disney Springs.

Lake Buena Vista och dess Disney-kopplade affärverksamheter är faktiskt den största arbetsplatsen i hela USA – men knappast någon bor i staden Lake Buena Vista, på sin höjd har den tio invånare…

Booking.com  

Lake Buena Vista – här finns USA:s största arbetsplats

Egentligen är Lake Buena Vista fortfarande en liten by. Endast tio personer är bosatta här!
Men desto fler arbetar här. Med 60 000 anställda är Walt Disney World Resort USA:s största arbetsgivare på en och samma plats.

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Stadens namn är numera en del av Disneys varumärke.
Ska man vara riktigt petig ligger Disney i två städer. Den Andra heter Bay Lake. Inte heller där bor särskilt många, färre än 50 invånare.

Lake Buena Vista – en Disney-stad med bra hotell och mycket nöjesliv

En “Disney-stad” och ett fristående Disney-centrum.
Så kan man beskriva Lake Buena Vista och dess nöjescentrum Disney Springs (d v s före detta Downtown Disney.

Vi har under åren funnit att Lake Buena Vista (staden) är Orlandos bästa hotellområde samt att Disney Springs är bästa för kvällsunderhållning.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Om Disney World blev en jätteförändring för hela Orlando (vilket vi beskriver på annan plats) så blev detta ännu mer påtagligt för lilla staden, eller snarare byn, Lake Buena Vista.
Allt gick ju med rekordfart när Disney klev in.
Ödemark blev världens största nöjesfält, trakten kallas nu “the busiest place in America”.

…men fortfarande är det nästan ingen som bor här på heltid

På papperet fortfarande en liten by, bara ett 10-tal personer har Lake Buena Vista som postadress. Men den är istället postadress för all Disney-verksamhet i Florida. Staden kontrolleras helt enkelt av Disney-imperiet, vilket också gäller grannen Bay Lake.

Tiotusentals har Lake Buena Vista som arbetsplats, inte minst Disney-parkernas personal. De flesta bor bordöst om Orlando, där har ni den stora förklaringen till trafikproblematiken på I4 under rusningstid.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Florida.nu besöker området ofta. Vi vill hålla koll på vad den här delen av Orlando har ett erbjuda beträffande logi, restauranger och övrig service.
Vi har konstaterat att området är ett bra alternativ till International Drive, speciellt om man inriktar sig på besök till Disney-parkerna. (International Drive ligger dock bra till för Universal Studios och dess systerpark Islands of Adventure. )

Lake Buena Vista har färre hotell och restauranger än International Drive. Men genomsnittsstandarden är definitivt bättre. Givetvis medför detta högre priser

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

Disney Springs – nöjesområde utanför Walt Disney World Resort

Disney Springs är ett shopping- och restaurangcentrum som tidigare hade namnet Downtown Disney. Området ska inte förväxlas med Disney-parkerna.

Detta centrum startade som ett shoppingområde för de personer som man räknade skulle flytta in i området i samband med att Disney etablerade sig. Vi pratar här om mitten av 70-talet.
Men det blev ingen flyttboom. Istället byggdes allt fler hotell och Downtown Disney anpassades med tiden efter behov kopplade direkt till Disney-turismen.

Detta är alltså inte en del av själva Walt Disney World Resort utan en helt fristående stadsdel med affärer, restauranger och attraktioner. Det är inget inträde till området och det finns bra med gratis parkering.

En del av restaurangerna ligger vid sjökanten och har du tur och väljer rätt restaurang kan du få bord med sjöutsikt. Det finns massor av affärer, de flesta turistinriktade.

Dessutom bjuder Disney Springs på flera attraktioner. Den mest kända är cirkusen Cirque du Solei, som är känd för sin energifyllda uppträdanden, färgstarka kostymer och medryckande musik.
En annan mycket synlig attraktion är luftballongen ”Characters in Flight”. Ballongen tar dig cirka 125 meter upp i luften vilket ger dig en fantastisk utsikt över Disney-området. Ballongen och dess gondol är fastbunden i långa linor, vilket medför att den inte kan förflytta sig i sidled.

AMC-biografen i området har 24 biodukar. En av dem är ”Auditorium One” och lär vara en av USA:s mest acancerade biograf tekniskt sett. ”Fork and Screen” är en annan ”duk” där du kan avnjuta en måltid och din favoritdrink under föreställningen. Minimiålder är 18 år om inte en målsman följer med. Du beställer all mat och dryck direkt från din sittplats och blir sedan serverad. Varje stol har en ”call button” som påkallar servitörens uppmärksamhet.

House of Blues är en krog med liveunderhållning. Det går inte att missa den stora blåmålade globen, Planet Hollywood, som är en stor bar och restauranganläggning.

GH

   

Indiana Jones-krogen en av de många nya restaurangerna 

I samband med att Downtown Disney förvandlades till Disney Springs var det synnerligen rörigt inom området, massor av byggnationer – från parkeringsgarage till helt nya byggnader inne på området.
Restaurangnyheterna stod som spön i backen och en av dessa är Jock Lindsey’s Hangar Bar.

Att restaurangen har ett  Indiana Jones-tema är minst sagt uppenbart. Vågar vi gissa att krogen i folkmun kommer att kallas “Indiana Jones-krogen”?

Jock Lindsey’s Hangar Bar har plats för 150 gäster och är inredd med ett flygtema, flygplanspropellrar fungerar som fläktar i taket till exempel.
På menyn bland annat “Rolling Boulder Meatballs” och “Air Pirates Everything Pretzels” samt  “Hovito Mojito” i baren.

Ytterligare restaurangnyheter:
Morimoto Asia, STK steakhouse och Boathouse.

PS

 
“rideways"
 
   

Booking.com