Weeki Wachee Springs – mest klassiska Florida-nöjet

4
2921

Weeki Wachee Springs är den mest klassiska turistattraktionen i Florida.
Parkens sjöjungfrur är underhållande och attraktionen har varit i gång i 70 år och har överlevt tuff konkurrens från Disney och de andra parkerna i Orlando.

En utflykt man inte ångrar, speciellt som naturen är vacker kring den bottenlösa källan och att det finns massor av aktiviteter för hela familjen.

Weeki Wachee Springs – underhållande sjöjungfrur i bottenlös källa

Långt före Disney, gigantiska späckhuggare och Harry Potter och andra mer moderna påfund – det här är en Florida-klassisker!

Weeki Wachee Springs (en timma norr om Tampa, US 19/State Road 50) är den enda kvarvarande underhållningen av det här slaget.

Unga kvinnor framträder i en spektakulär undervattensshow. Man framför t ex en föreställning av HC Andersens “Den lilla sjöjungfrun”.

…och en äkta Florida-klassiker sedan 1947

På 50-talet var det här ett av världens allra mest populära turistmål.

Attraktionen fick draghjälp av Hollywoods okrönta vattendrottning, Esther Williams, plus att andra filmstjärnor och världsartister varit på besök.

Trots hård konkurrens från mer nutida attraktioner har anläggningen överlevt och verkar t o m ha fått en nytändning.
Det är faktiskt ganska få av Floridas ursprungliga “roadside attractions” som är kvar.

Ofta, på sajten och i mail till svenska Florida-besökare, har vi anledning att nämna hur många olika utflyktsvarianter det finns med Clearwater Beach som utgångspunkt.
Åt alla väderstreck.

Weeki Wachee Springs världsberömd park efter bara några år

Som en hel del amerikanska småstäder skapades Weeki Wachee Springs helt och hållet av en enda företeelse. I detta fallet de sjungande sjöjungfrur som är förknippade med den naturliga källan Weeki Wachee Springs.

Staden blev detsamma som attraktionen när den grundades 1966.
Vid senaste folkräkningen fanns endast tolv invånare här, och borgmästaren var naturligtvis en f d “mermaid” och det är inte ovanligt att hon och andra ex-sjöjungfrur samlas till återträff. Då blir det en blandning av de unga aktiva aktriserna och sjöjungfrur i betydligt mer mogen ålder. Teamets medlemmar gör också regelbundna gästspel på undervattensscener i hela USA.

2020 upphörde Weeki Wachee att vara stad, något som dock inte har påverkat parkens verksamhet.

Källan, som ligger i Hernando county, namngavs ursprungligen av seminole-indianerna och sjöjungfruarna gjorde sitt intåg 1947 sedan källan upptäckts av en militärdykare som undervisade en grupp unga tjejer att uppträda under vatten. Inom kort kunde han sätta upp skylten som inom några år gjorde attraktionen världsberömd.

Hit kom kändisar som Elvis Presley och Esther Williams under parkens storhetstid. (Under en period ägdes attraktionen av ABC, för att idag vara en del av Florida State Parks.)

Weeki Wachee Springs, Florida.
©WEEKIWACHEE.COM

Weeki Wachee Springs är också en populär vattenpark

Det har funnits ytterligare liknande attraktioner i Florida. Att Weeki Wachee överlevt konkurrensen från mer tidsenliga nöjesattraktioner är vi glada för, och trots att vi anade en nedgång under slutet av 1900-talet ser vi glädjande nog att parken numera verkar vara på uppgång.

Aktiviterna här är långt mycket mer än en teaterföreställning under vatten. Den naturliga källan är en populär vattenpark och på floden som rinner sakta mot Mexikanska Golfen kan man njuta av lugnet genom att flyta på gummiflottar.

PETER SUNESON

LÄS MER: Boka utflykter i Clearwater Beach

LÄS MER: Här kan du simma med (eller bara se) manatees

WEEKI WACHEE SPRINGS – DJUPASTE GROTTAN I USA

Weeki Wachee Springs, Florida. Sjungande, underhållande, sjöjungfrur i Florida.
©WEEKIWACHEE.COM
  • Den bottenlösa källan i Weeki Wachee Springs håller en konstant vattentemperatur på 23 grader.
  • Ingen har hittills, trots många försök, lyckats nå till botten av den naturliga källan. 
  • Officiella uppgifter säger att botten är minst 150 meter under markyan, vilket gör Weeki Wachee Springs till en del av det djupaste grottsystemet i hela USA.
Weeki Wachee Springs, Florida. Sjöjungfrur i Florida
©WEEKIWACHEE.COM

4 COMMENTS

Comments are closed.