Corona i Key West och Florida Keys har inneburit helstängt för besökare att ta sig från fastlandet ut till öarna.
1 juni öppnade Overseas Highway för trafik. Men redan 17 juni infördes obligatoriska restriktioner, en åtgärd som varken invånare eller besökare kommer att gilla.

OBS att denna artikel inte uppdaterats sedan juni.

LÄS MER: Senaste nytt om nystart för kryssningar i Florida

Corona i Key West

Sedan 22 mars har trafik som inte varit behörig att köra ut på Overseas Highway stoppats vid två checkpoints, dels på US 1, dels på State Road 905 (Card Sound Road). Detta för att minska smittspridningen av corona i Key West och övriga Florida Keys.

Efter två månaders nedstängning planeras nu för att hotell och andra boenden, som campingplatser, ska kunna öppna med 50 procents beläggning. Man stoppar också de särskilda flygplatskontrollerna och tillåter busstrafik.

Corona i Key West betyder stängda barer

Öppnandet sker med restriktioner, precis som när övriga Florida i olika faser tar sig ur ett ”lockdown”-tillstånd.

Exempel inför månadsskiften maj/juni:

  • Restauranger får endast ha 25 procent av normalt antal gäster inomhus.
  • Utomhusserveringar har dock inte samma begränsning, förutsatt att det är 1,5 meter mellan borden och inga grupper med fler än tio personer.
  • Inga barer tillåts öppna ännu.

Nästan alla stränder är öppna

Alla Key Wests stränder har sedan en tid varit öppna för de bofasta. Detsamma gäller de flesta övriga stränder inom Monroe county. Till exempel är stränder i anslutning till state parks öppna.

LÄS MER: Corona-läget i Florida dag för dag

Myndigheterna kommer att hålla noggrann koll på utvecklingen lite längre norrut, d v s Miami-området, och betonar att om fallen av corona i Key West ökar tas nya beslut tillsammans med Florida Department of Health.

Troligen är det just den dramatiska ökningen av antalet smittade och avlidna i Miami som gjort att Monroe county den 17 juni tog ett drastiskt beslut om omedelbara restriktioner på framförallt allmänna platser och på restauranger/barer för att stoppa spridningen av corona i Key West.

Corona i Key West: Restriktioner på allmän plats

  • Ansiktsskydd är ett krav på alla allmänna platser.
  • På restauranger kan (givetvis) ansiktsskyddet tas av under måltiden. Personalen måste däremot alltid ha på sig detta skydd.
  • Countyts politiska ledare meddelar att ett ansiktsskydd kan vara en halsduk, scarf, näsduk eller annat lämpligt tyg och betonar – precis som på många andra platser i USA – att medicinska skyddsmasker (inklusive de populära kirurgiska maskerna) bör reserveras för sjukvårds- och räddningspersonal.

Om det finns ett ord som Key Wests invånare ogillar så är det ”obligatoriskt”. Är man en ”conch” tar man t ex inte detta ord på allvar när det handlar om evakuering i samband med hotande orkaner.
Kanske annorlunda nu. Under tiden som denna texten om corona i Key West uppdaterades (midsommarnatten) rapporterades det första dödsfallet i området. Hela ögruppen har endast haft 32 bekräftade fall och nästan samtliga är idag friskförklarade.

PETER SUNESON

  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com