Floridas bästa stränder – norr, öst, söder, väst

Floridas bästa stränder – det finns hundratals vackra sandstränder längs en kust som är nästan 3 000 kilometer lång.
1 300 kilometer stränder – i norr, i söder, i öst och i väst.
Vi har valt att presentera dem i samma regioner som våra favoritplatser och favorithotell.

Florida.nu:s redaktör Peter Suneson har sammanställt denna sida, ytterligare sju sidor om respektive region samt en hel avdelning med strandtips. Detta genom att ha besökt alla områden, men naturligtvis sträcker sig besöken över lång tid. 3 000 kilometer strand är inget man fixar på en vecka.
Texten har bearbetats grundligt under sommaren 2017.

Därför är FLORIDAS STRÄNDER BÄST – en video producerad av Visit Florida och med vår egen Dr Beach (Stephen Leatherman) i huvudrollen!

Floridas bästa stränder – massor av strandtips

Nästan hela Floridas kust har stränder. Undantaget är i stort sett bara Everglades och vissa delar där norra kusten övergår i västkusten.

Förutom avdelningen där du hittar beskrivningar av stränder i respektive område finns det en avdelning med ytterligare strandtips. Till exempel de populära topplistorna från hela USA:s egen strandguru, “Dr Beach”.

Trots att vi under över 35 år med regelbundna, och långa, besök i Florida kommit att inse att delstaten är mer än sol och bad (vilket florida.nu utförligt kan redovisa) är det ju ofta just strandlivet som lockar. Fattas bara annat. Florida är, och förblir, USA:s (världens?) främsta turistmål.

Floridas kust är 3 000 kilometer med hundratals stränder

Med 100-tals vackra stränder i ett subtropiskt (ibland tropiskt) klimat är det förstås för sol och ljumma bad över 100 miljoner besökare kommer hit varje år.

Florida har en kustlinje som är 3 000 kilometer lång. Cirka 1 300 kilometer är sandstränder. Ganska ofattbart, eller hur?

Om vi skulle mäta kustens alla vikar, inlopp och “baksidan” på öarna så hamnar vi på en sammanlagd kust på ofattbara 13 000 kilometer.
Så tänk på att Florida är stort. Större än England. Det är dock sällan man är mer än en timmes resa från havet.
Endast längst i söder (Everglades) samt i ett mindre område i nordväst är det brist på sandstränder.

Booking.com  

Varken allemansrätt eller privata stränder

Det är naturligtvis helt omöjligt att beskriva varenda strand. Det finns hundratals. Vi har gjort ett urval, bland annat med utgångspunkt från olika topplistor. Men mest av allt bygger sammanställningen på helt egna erfarenheter. Vi har vandrat många mil på stränderna under årens lopp.

Dessutom finns en del fakta från den världsberömde kustforskaren Stephen “Dr Beach” Leatherman och mycket bra strandinformation från strandexperterna Pake Puterbaugh och Alan Bisbort (guideboken “Florida Beaches”) samt har vi någon gång haft anledning att citera en pålitlig Florida-blogg eller annan turistsajt med intressant strandinformation.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något som liknar den unika svenska allemansrätten. Och det gär faktiskt att, med lite ansträngning, hitta en ganska folktom avskild strandremsa.

Med få undantag ligger Floridas stränder på öar. Det gäller i norr, i väster och längs Atlanten.
På sidorna om de bästa stränderna svarar vi bland annat på följande frågor:

  • Var är det bäst bad-temperatur?
  • Finns det stränder i Key West?
  • Kan man bada i Orlando?
  • Vilken strand är bäst i The Panhandle?

Få nudiststränder och sällan topless

Stränder i Florida är i allmänhet “organiserade” och de flesta allmänna stränder har badvakter. Dock ska man också komma ihåg att trots att ägarna till strandtomter ofta hävdar motsatsen finns det egentligen inga privata stränder.

Du har rätt att vistas även på stränder som verkar väldigt privata, du kan t o m ignorera villaägarens förbudsskyltar. Det gäller bara att hålla sig inom ramen för hur långt tidvattnet når (det är så långt den floridianska allemansrätten sträcker sig vad det gäller stränder).

Nudiststränder är få. Så att tillämpa nakenbad eller att vara halvnaken är sällan att tänka på.
Du ser inte ens en amerikan byta baddräkt i skydd av badrock eller handduk och t o m nyfödda bebisar tvingas ha baddräkt utanpå blöjorna.

På södra delen av South Beach i Miami Beach är det allmänt accepterat att sola utan bikinitop, detsamma gäller stränderna i Key West.
På en viss del av Playalinda Beach lär också “skinny dipping” numera vara accepterat (om än inte tillåtet enligt lag).
Endast på Haulover Beach i norra Miami är nakenbad fullständigt legalt, stranden är Floridas enda officiella nakenstrand.

PETER SUNESON

   

Floridas bästa stränder – egen erfarenhet (och andras)

  • Uppgifterna om de stränder som beskrivs på denna sida bygger, med några enstaka undantag, på egna erfarenheter.
  • För kompletterande fakta har vi tagit hjälp av Visit Florida, “Dr Beach” och författarparet Parke Puterbaugh och Alan Bisbort som bättre än någon annan sammanställt en strandbibel om Floridas stränder som helt enkelt heter “Florida Beaches” (Moon förlag).
  • Reservation för att naturens krafter förändrat stränderna sedan senaste besöket, till exempel stormskador eller stranderosion.
 
“rideways"
 
   
Booking.com