Sommar-vädret i Florida: Sol, fuktigt och regnskurar

1
6288

Sommar-vädret i Florida – garanterat varmt men sällan hett. Dagliga åskregn – som kan vara över på en kvart.
Hög luftfuktighet gör sommaren till Floridas lågsäsong och vi brukar påpeka att det bara är på väderkartorna det ser ut att regna hela tiden.

Sommar-vädret i Florida – tro det eller ej, det blir sommar även här i Florida.
Varmare än normalt, och framför allt fuktigare. Ofta eftermiddagsregn samt blixt och dunder.
Sommaren är ganska mycket av lågsäsong i The Sunshine State. Med vissa få undantag flyr alla s k snowbirds till sina normala bostadsorter uppe i norr.

Sommar-vädret i Florida, Regen nur auf der Wetterkarte
©GETTY IMAGES

Sommar-vädret i Florida: Åskregn som snabbt går över

Det är förhållandevis få amerikaner som väljer Florida som semesterdestination under den här tiden. Dock med undantagen att Orlandos besökssiffror hålls uppe tack vare skolornas sommarlov och att norra Florida (där det är för kallt på vintern) har sin högsäsong.

I de annars mest besökta turistområdena – Golfkusten utanför Tampa och söderut, Miamis storstadsområde (inklusive Fort Lauderdale) och Florida Keys – blir det nu tämligen lugnt. Det märks på trafiken, det märks på hotellpriserna och, inte minst, tillgängligheten på restauranger där man annars får stå i kö.

Sommaren har blivit europeernas tid, inte minst i Miami. Engelsmän och tyskar. Fransmän och skandinaver. Ryssar och andra nationaliteter från forna östblocket.
För speciellt nordeuropéer är värmen inget problem – vi törstar så mycket efter ljus, sol och värme att vi kan ta den där tryckande fuktigheten och stå ut med en och annan regnskur.

Sommar-vädret i Florida påverkar hotellpriser och trafiken

Florida handlar ju så mycket om väder. Klimatet är delstatens motor, besökarna är bränslet som får den att gå på alla cylindrar.
När Florida.nu kommer i kontakt med svenskar som planerar ett sommarbesök är det just väderfrågor vi oftast möts av.
Hur mycket regnar det?
Hur ofta?
Är det verkligen åska varje dag?

Bland det första en ovan Florida-besökare noterar är hur snabbt vädret kan förändras (det gäller inte bara på sommaren). Samt vilka stora lokala skillnader det kan vara – regn i ena stadsdelen, solsken i den andra. Och tvärtom 15 minuter senare.

Vi tvingas vara extra uppmärksamma på ett annalkande tungt regnmoln om vi sitter i en öppen bil. Befinner vi oss på en motorväg kan det vara läge att stanna till på första bästa rastplats för att fälla upp taket om det ser riktigt mörkt ut, annars finns det risk för att det blir riktigt blött. Och snabbt går det. En liten skur kör man dock nästan ifrån, bara lite uppfriskande och svalkande.

En varning också: Floridas vägar klarar inte alltid de häftiga skyfallen. Sänk farten! Hellre mer än lite mindre. Sikten blir dålig och vattenplaningen ligger där och lurar hela tiden.

Ni kommer att märka att man som regel, i motsats till hemma i Sverige, använder sina varningsblinkers i dålig sikt. Mycket effektivt.

Meteorologen garderar sig: Varnar alltid för åska

Inte sällan visar tv-meteorologerna och vädersajterna prognoser för åska mest varje dag.
Det gör de för att gardera sig eftersom sommar-vädret är oberäkneligt. Minsta risk för åskoväder (och det är det ju ofta) – så kommer de symbolerna fram. Så ta alltid den informationen med en stor nypa salt. Skulle de däremot ta fram “det grova artilleriet” och börja prata om orkaner, då bör man börja lyssna extra noga.

Det händer att det går dagar utan regnskurar även under sommaren.
Men om vi skulle ge oss på att beskriva det typisks sommarvädret i Florida blir det helt enkelt så här:
Temperatur 30-33 grader, hög luftfuktighet, oftast soligt under förmiddagen med mycket stor risk för regnskurar under eftermiddagen, allt från en snabbt övergående “dusch” till värsta åskvädret.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen