Orkaner i Florida – från året då alla pratade om Katrina (2005) till senare oväder. Som Irma (2017), det verkliga kraftprovet för delstatens orkanberedskap.
Florida har hög beredskap för orkanhotet under orkansäsongen. Turister kan vara säkra på att bli evakuerade i god tid.

Orkaner i Florida: Ha respekt, men avstå inte från att resa hit

Om orkaner i Florida hade varit anledning att hålla sig därifrån under orkansäsongen hade Florida fått stänga igen som turistdestination helt under halva året.
Man ska (precis som under ett åskväder hemma i Sverige) ha respekt för vädrets krafter. Men inte avstå från att resa hit under den tid risken finns.

orkaner i Florida, orkanen irma

En summering av de senaste 20 åren i Florida beträffande orkaner är ganska enkel:
2005 var året då vi påmindes om vad kraftfulla orkaner kan ställa till med. Framförallt genom Katrina, som ödelade New Orleans, men som också drabbade Florida.
Samma år även Rita, men framförallt Wilma som tog en lurig väg via västra Everglades och drabbade Miami med full kraft från landsidan, vilket är ovanligt.

Turister blir evakuerade i god tid

Orkansäsongen sträcker sig från 1 juni till 30 november. Det är under denna tid som väderförhållanden samverkar till att placera Florida i riskzonen. Det handlar bland annat om vattentemperaturer och den s k El Nino-effekten.
Men det är sällan några tropiska oväder som slår till innan slutet av augusti. Men vi har sett enstaka undantag.

LÄS MER: Floridas klimat är sol (nästan) varje dag

Som turist behöver man inte oroa sig. Beredskapen är hög, man blir varnad i tid och om man inte själv är dumdristig nog att stanna kvar på fel plats ser myndigheterna till att alla blir evakuerade till säkrare områden.

Så tveka inte om en sommarresa till Florida. Just vädret kommer att göra resan speciell. Det finns t o m bofasta, inte minst svenskar, som menar att sommaren är bästa tiden. (Dessutom är dagarna längre också på de här breddgraderna, något man inte tänker på i första taget.)

efter Irma, key west efter irma

Dorian (2019) kommer att skriva in sig i historieböckerna

Atlantens fjärde namngivna oväder 2019 blev snabbt känt som Dorian, en orkan som kommer att gå till historien av flera skäl:

  • Förödelsen som denna kategori 5-orkan skapade på öar i Bahamas.
  • Dess styrka – det har pratas om den mest kraftfulla orkan som setts.
  • Hastigheten. Eller snarare bristen på hastighet. Dorian stod nästan helt stilla i några dagar, vilket gjorde situationen på Bahamas ännu värre.
  • Trots att Florida slapp se Dorian gå iland hamnar den ändå högt upp på listan över de mest kraftfulla orkaner som gått iland (två ”land fall” i Bahamas). Det är faktiskt bara Labor Day-orkanen 1935 som ligger före.

Orkaner i Florida: Irma höll oss vakna i flera dygn…

2018 blev Michaels år. Inte lika uppmärksammad som Irma året innan, men följderna blev enorma. Dock rörde sig inte Michaels kring turisttäta områden varför bevakningen härifrån inte var lika intensiv.

Det var annorlunda med orkanen Irma 2017 som påverkade hela Florida, allra värst i Florida Keys och i sydväst. Irma höll oss vakna i flera dygn och bidrog till en intensiv bevakning av ovädret – före, under och efter två s k ”land fall”.

När vi insåg att Irma (till skillnad från de flesta tropiska oväder) på allvar kunde bli ett hot mot Florida startade vi studera all information. På ett tidigt stadium uppmanade vi svenska besökare att söka sig från kusterna, Irmas väg var då mycket oförutsägbar och det var angeläget att poängtera allvaret i situationen.
Tyärr ignorerades denna varning och när det var för sent fick vi många nödrop från svenskar som inte hade förberett alternativt hotell på säkrare plats.

Efter mycket snurrande i Karibien (där flera öar, bland annat Kuba, fick svåra skdor) tog Irma siskte på Florida Keys och ”land fall” blev Cudjoe Key. Därmed kom skadorna att framförallt omfatta Lower och Middle Keys.

De första rapporterna talade om att Irma skulle drabba sydöstra Florida. Så de inledande evakueringsplanerna gällde i första hand Miami och Fort Lauderdale. Men Irma sneddade över Florida Bay och gjorde sitt andra ”land fall” i sydvästra Florida. Detta gjorde att Ten Thousand Islands, inklusive Marco Island, samt Naples-området fick svåra skador.
Detsamma hade drabbat Fort Myers, Sarasota samt andra orter på västkusten om inte orkanen bestämt sig för att hålla sig över land. Irma följde Interstate 75 norrut och därmed skonades kusten.
Orkanen var nu försvagad och drog via Orlando vidare norrut i Florida.
Hela delstaten påverkades. Dödssiffran enbart i Florida blev 91.

Vårt arbete med att följa orkanen Irma blev faktiskt ännu svårare i efterdyningarna (precis som verkligheten är när en orkan dragit fram). Att överblicka konsekvenserna i form av översvämningar, ödelagda bostadsområden med mera var faktiskt svårare än att redovisa orkanens väg mot delstaten.
Irma blev för Florida.nu ett heltidsjobb under en månad.

…och Matthew var en kraftfull kategori ”femma” 2016

Orkanen Matthew (28 september – 10 oktober 2016) var den första ”femman” i Atlanten på nio år. Som så ofta började denna orkan med ett lågtryck utanför Afrikas kust som rörde sig över Atlanten som ett tropisk oväder (tropical storm, TS) och fick då ett namn: Matthew. Ovädret växte till en kategori 5-orkan (den första i Atlanten sedan Felix 2007) när det nådde Karibien.

För att sätta Matthew i ett sammanhang: 2016 hade ett 15-tal namngivna oväder – från Alex till Otto.
Matthew orsakade stor förödelse i Karibien, i länder/öar som Jamaica, Kuba och Haiti.
För Floridas del blev det förhållandevis lugnt i Miami-området, mest dåligt väder. Sedan drog sig Matthew närmare kusten och det förbereddes för evakuering längs Atlantens kust.

Disney tvingades stänga

Hotet bedömdes så allvarligt att nöjesattraktioner i Orlando (t ex Disney World) stängde, vilket har hänt väldigt sällan i samband med orkaner i Florida.

LÄS MER: Boka Florida-aktivitet hemifrån, spara pengar!

Från vår egen horisont minns jag rapporterna från Gunnar Hedqwist (den av oss som är i Florida på heltid) under dessa dagar:

”Vi ska evakuera. Först ska vi sätta skeppet i säkerhet i en mer skyddad hamn, sedan lämnar vi huset i St Augustine för en tryggare plats längre innåt land.”

Dog av fallande träd

Samma sak gällde för St Augustine-området längs hela den långa kusten, att all bebyggelse ligger så lågt att om orkanen går i land kan hela öar och landområden spolas bort. Monica och Gunnar Hedqwist satte sig i säkerhet och kunde efter några dagar återvända hem. Matthew hade dragit förbi, orsakat ett kraftigt oväder med mycket regn, men skadorna på deras hem inskränkte sig till en mindre översvämning i garaget.

I Florida orsakade Matthew tre orkanrelaterade dödsfall (två av fallande träd, ett på grund av att en ambulans inte hann fram till en hjärtpatient) och stor materiell förödelse trots att orkanen aldrig ”gick i land” i delstaten. Försvagad till en kategori 1 skedde detta i Myrtle Beach, South Carolina, varefter Matthew gjorde en tvärvändning och faktiskt än en gång såg ut att kunna vända åter till Florida-kusten.

orkaner i Florida, orkanen irma

2005 med Katrina, Wilma och Rita

2005 är orkanåret framför alla andra när vi summerar orkaner i Florida i modern tid. Med så många namngivna tropiska oväder att alfabetet tog slut efter Wilma.

Alla minns Katrina som ödelade New Orleans. Katrina slog först till norr om Miami, korsade Florida på sin väg norrut och summeras som en av de fem mest dödliga orkanerna någonsin.

Rita – en kraftfull ”femma”

Samma år drabbades Florida först av Rita (18-26 september), en kraftfull ”femma” som fick myndigheterna att utfärda allmän evakuering av hela Florida Keys.
Det är sådana akuta vädersituationer vi ser följande:

  • Overseas Highway stängs för södergående trafik, båda filerna används för evakuering norrut.
  • Väldigt få av de permanenta invånarna (”the conch’s”) lyfter ett finger för att evakuera vad som än beordras. ”Vi bor här, vi har varit med förr. Nu tar vi fram generatorn, spikar för fönstren och provianterar.”

Över 100 dödsoffer, i stort sett alla relaterade till evakuering i Houston, Texas.

Wilma lurade orkanexperterna

Wilma (16-27 oktober) påverkade först södra Florida Keys och verkade senare ”parkera” i Mexiko. Men växte i styrka, till orkanexperternas stora förvåning, och rörde sig mycket sakta, men med stor styrka, mot sydvästra Florida där den på sin östliga rutt ödelade området kring Flamingo, med Everglades sydligaste besökscentrum.

Innan Wilma försvann ut i Atlanten i trakten av Jupiter hann orkanen ställa till med stor skada i Miami. Värsta exemplet såg vi i Coral Gables strax efteråt.
Som med alla orkaner som orsakat ovanligt stora skador har namnet plockats bort för framtiden. I Wilmas fall ersatts med Whitney, men mycket liten sannolikhet att National Hurricane än en gång hamnar så långt bak i alfabetet.

Ett fåtal dödsoffer i Florida. Över sex miljoner människor i södra Florida var utan ström i flera veckor.

Slutligen: Under min tid i Florida samt under ideliga besök sedan 70-talet har jag aldrig varit nära några orkaner i Florida, inte ens ett tropiskt oväder har velat komma i min väg. Så inga personliga erfarenheter av orkaner i Florida.
Däremot har jag råkat ut för riktigt kraftiga oväder, t o m sett en och annan tornado på nära håll. Redan dessa erfarenheter ger respekt för vad vädret kan ställa till med, även om det i mitt fall enbart har inneburit att jag tvingats parkera bilen och ta en kortare paus.

PETER SUNESON

  • FOTNOT: När den officiella orkansäsongen är över 30 november kommer vi att sammanfatta 2020, som haft så många tropiska oväder att alfabetet inte räckt till.

FAKTA OM ORKANER I FLORIDA

Historiska orkaner i Florida:

Okeechobee-orkanen – förödande oväder 1928. Orkanen fick Floridas största sjö att svämma över vilket ledde till sex meter högt vattenstånd och flera samhällen lades helt under vatten. 2 500 dödsfall.

Labor Day Hurricane – den kraftigaste orkanen någonsin i USA. Resulterade i slutet för Overseas Railway, vilken senare ersattes med en landsväg från fastlandet till Key West.

Andrew – en milstolpe i orkanernas historiebok. Orkanen, som jämnade över 25 000 hem med marken och skadade ytterligare 100 000 hus i södra Florida 1992, orsakade 65 dödsoffer. Efter Andrew ändrade Florida radikalt sina byggnadsregler så att man numera måste följa mycket noggranna direktiv beträffande nya konstruktioner.

orkaner i Florida

Charley – en orkan 2004 som bland annat påverkade sydvästra Florida. Charley ”gick iland” tre gånger. Stor förstörelse kring Port Charlotte och Punta Gorda. Innan dess delade den North Captiva i två delar. Ön redan tidigare ”orkan-märkt” med ett sund som uppstått på grund av en orkan på 20-talet.

  • Hundratals speciellt utvalda aktiviteter i Florida – utflykter, vattensporter, nattliv, biljetter – boka här!
  • Klicka på en aktivitet och sök vidare. Tips: Lägg till önskat datum.
Booking.com
Booking.com