Orkaner i Florida – något vi nästan sluppit sedan 2005. Matthew 2016 gav oss dock en påminnelse, men resulterade mest i riktigt dåligt väder.
Florida har hög beredskap för orkanhotet under orkansäsongen. Turister kan vara säkra på att bli evakuerade i god tid.

orkaner i Florida
©GETTY IMAGES

Orkaner i Florida: Ha respekt,
men avstå inte från att resa hit

Om orkaner i Florida hade varit anledning att hålla sig därifrån under orkansäsongen hade Florida fått stänga igen som turistdestination helt under halva året.
Man ska (precis som under ett åskväder hemma i Sverige) ha respekt för vädrets krafter. Men inte avstå från att resa hit under den tid risken finns.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

En summering av de senaste 20 åren i Florida beträffande orkaner är ganska enkel: 2005 var året då vi påmindes om vad kraftfulla orkaner kan ställa till med. Framförallt genom Katrina, som ödelade New Orleans, men som också drabbade Florida. Samma år även Rita, men framförallt Wilma som tog en lurig väg via västra Everglades och drabbade Miami med full kraft från landsidan, vilket är ovanligt.

Turister blir evakuerade i god tid

Orkansäsongen sträcker sig från 1 juni till 30 november. Det är under denna tid som väderförhållanden samverkar till att placera Florida i riskzonen. Det handlar bland annat om vattentemperaturer och den s k El Nino-effekten.
Men det är sällan några tropiska oväder som slår till innan slutet av augusti. Men vi har sett enstaka undantag.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

Som turist behöver man inte oroa sig. Beredskapen är hög, man blir varnad i tid och om man inte själv är dumdristig nog att stanna kvar på fel plats ser myndigheterna till att alla blir evakuerade till säkrare områden.

Så tveka inte om en sommarresa till Florida. Just vädret kommer att göra resan speciell. Det finns t o m bofasta, inte minst svenskar, som menar att sommaren är bästa tiden. (Dessutom är dagarna längre också på de här breddgraderna, något man inte tänker på i första taget.)

Booking.com  

Orkaner i Florida: Matthew var en
kraftfull kategori 5 i oktober 2016

Orkanen Matthew (28 september – 10 oktober 2016) är alltså senaste ovädret i Florida. Vi tar också Matthew och detta år som ett exempel:
Som så ofta började denna orkan med ett lågtryck utanför Afrikas kust som rörde sig över Atlanten som ett tropisk oväder (tropical storm, TS) och fick då ett namn: Matthew. Ovädret växte till en kategori 5-orkan (den första i Atlanten sedan Felix 2007) när det nådde Karibien.

För att sätta Matthew i ett sammanhang: 2016 hade ett 15-tal namngivna oväder – från Alex till Otto.
Matthew orsakade stor förödelse i Karibien, i länder/öar som Jamaica, Kuba och Haiti.
För Floridas del blev det förhållandevis lugnt i Miami-området, mest dåligt väder. Sedan drog sig Matthew närmare kusten och det förbereddes för evakuering längs Atlantens kust.

Disney tvingades stänga

Hotet bedömdes så allvarligt att nöjesattraktioner i Orlando (t ex Disney World) stängde, vilket har hänt väldigt sällan i samband med orkaner i Florida.

LÄS MER: Boka bästa biljetterna till Orlandos nöjesparker

Från vår egen horisont minns jag rapporterna från Gunnar Hedqwist (den av oss som är i Florida på heltid) under dessa dagar:
”Vi ska evakuera. Först ska vi sätta skeppet i säkerhet i en mer skyddad hamn, sedan lämnar vi huset i St Augustine för en tryggare plats längre innåt land.”

Dog av fallande träd

Samma sak gällde för St Augustine-området längs hela den långa kusten, att all bebyggelse ligger så lågt att om orkanen går i land kan hela öar och landområden spolas bort. Monica och Hedqwist satte sig i säkerhet och kunde efter några dagar återvända hem. Mathew hade dragit förbi, orsakat ett kraftigt oväder med mycket regn, men skadorna på deras hem inskränkte sig till en mindre översvämning i garaget.

I Florida orsakade Matthew tre orkanrelaterade dödsfall (två av fallande träd, ett på grund av att en ambulans inte hann fram till en hjärtpatient) och stor materiell förödelse trots att orkanen aldrig ”gick i land” i delstaten. Försvagad till en kategori 1 skedde detta i Myrtle Beach, South Carolina, varefter Matthew gjorde en tvärvändning och faktiskt än en gång såg ut att kunna vända åter till Florida-kusten.

orkaner i Florida
©PIXABAY
   

2005 med Katrina, Wilma och Rita

2005 är orkanåret framför alla andra när vi summerar orkaner i Florida i modern tid. Med så många namngivna tropiska oväder att alfabetet tog slut efter Wilma.

Alla minns Katrina som ödelade New Orleans. Katrina slog först till norr om Miami, korsade Florida på sin väg norrut och summeras som en av de fem mest dödliga orkanerna någonsin.

Rita – en kraftfull ”femma”

Samma år drabbades Florida först av Rita (18-26 september), en kraftfull ”femma” som fick myndigheterna att utfärda allmän evakuering av hela Florida Keys.
Det är sådana akuta vädersituationer vi ser följande:

  • Overseas Highway stängs för södergående trafik, båda filerna används för evakuering norrut.
  • Väldigt få av de permanenta invånarna (”the conch’s”) lyfter ett finger för att evakuera vad som än beordras. ”Vi bor här, vi har varit med förr. Nu tar vi fram generatorn, spikar för fönstren och provianterar.”

Över 100 dödsoffer, i stort sett alla relaterade till evakuering i Houston, Texas.

Wilma lurade orkanexperterna

Wilma (16-27 oktober) påverkade först södra Florida Keys och verkade senare ”parkera” i Mexiko. Men växte i styrka, till orkanexperternas stora förvåning, och rörde sig mycket sakta, men med stor styrka, mot sydvästra Florida där den på sin östliga rutt ödelade området kring Flamingo, med Everglades sydligaste besökscentrum.

Innan Wilma försvann ut i Atlanten i trakten av Jupiter hann orkanen ställa till med stor skada i Miami. Värsta exemplet såg vi i Coral Gables strax efteråt.
Som med alla orkaner som orsakat ovanligt stora skador har namnet plockats bort för framtiden. I Wilmas fall ersatts med Whitney, men mycket liten sannolikhet att National Hurricane än en gång hamnar så långt bak i alfabetet.

Ett fåtal dödsoffer i Florida. Över sex miljoner människor i södra Florida var utan ström i flera veckor.

   

FAKTA OM ORKANER I FLORIDA

Okeechobee-orkanen – förödande oväder 1928. Orkanen fick Floridas största sjö att svämma över vilket ledde till sex meter högt vattenstånd och flera samhällen lades helt under vatten. 2 500 dödsfall.
Labor Day Hurricane – den kraftigaste orkanen någonsin i USA. Resulterade i slutet för Overseas Railway, vilken senare ersattes med en landsväg från fastlandet till Key West.
Andrew – en milstolpe i orkanernas historiebok. Orkanen, som jämnade över 25 000 hem med marken och skadade ytterligare 100 000 hus i södra Florida 1992, orsakade 65 dödsoffer. Efter Andrew ändrade Florida radikalt sina byggnadsregler så att man numera måste följa mycket noggranna direktiv beträffande nya konstruktioner.
Charley – en orkan 2004 som bland annat påverkade sydvästra Florida. Charley ”gick iland” tre gånger. Stor förstörelse kring Port Charlotte och Punta Gorda. Innan dess delade den North Captiva i två delar. Ön redan tidigare ”orkan-märkt” med ett sund som uppstått på grund av en orkan på 20-talet.

orkaner i Florida
©WIKICOMMONS

Slutligen: Under min tid i Florida samt under ideliga besök sedan 70-talet har jag aldrig varit nära en orkan, inte ens ett tropiskt oväder har velat komma i min väg. Så inga personliga erfarenheter av orkaner i Florida.
Däremot har jag råkat ut för riktigt kraftiga oväder, t o m sett en och annan tornado på nära håll. Redan dessa erfarenheter ger respekt för vad vädret kan ställa till med, även om det i mitt fall enbart har inneburit att jag tvingats parkera bilen och ta en kortare paus.

PETER SUNESON

   
Booking.com

LÄSARNAS FAVORITER