Floridas klimat: Sol (nästan) varje dag året runt

1
11928

Störst chans att se en klarblå himmel och få mycket sol i Florida är på våren. Så kan man enkelt svara på frågan om när Florida bjuder på bästa vädret.
Under denna tid färre moln än på hösten – å andra sidan ligger badtemperaturen lite lägre efter vintern.

Trots nöjesparker och shopping – vädret är naturligtvis det främsta skälet till att åka till Florida. Floridas klimat, helt enkelt.
Du kommer till ett subtropiskt klimat.
Solen skiner nästan varje dag året runt.

Floridas klimat, Floridas Klima
©GETTY IMAGES

Floridas klimat – en mix av tropiskt och subtropiskt

Trots att vi nästan är i tropikerna finns det årstidsväxlingar. Det är faktiskt ganska stor skillnad, vädermässigt, på sommar och vinter. Dessutom märks det på växtlighet och dagarnas längd.
Hur hett är det på sommaren?
Hur kallt blir det på vintern?

Det kan tyckas märkligt, men det blir faktiskt sällan över 32-34 grader på sommaren. Betydligt lägre temperaturer än i till exempel Arizona, New Mexico och Texas.
Det är fuktigheten som gör att värmen kan kännas besvärande.
Vintertid blir det ibland frostnätter i norra Florida, ibland även i centrala Florida (typ Orlando).
Solsäkrast på våren – mars och april är höjdarmånaderna klimatmässigt.

Favoritartiklar om Florida, Floridas klima, Floridas klimat
©FLA-KEYS.COM

Men Florida är ett resmål året runt, speciellt om man klarar sommarens fuktighet och svala (eller t o m kalla) vinternätter.

Medeltemperaturer:

Norra Florida: Sommar: 27, vinter 12
Södra Florida: Sommar: 28, vinter 20

Bästa tiden att åka för mesta möjliga av Floridas klimat?

Florida.nu får ofta frågan om vilken tid på året det är bäst att resa till solskensstaten. Därför ska vi utveckla väderförhållandena ytterligare.
För trots att vi befinner oss i ett område som är aktuellt året runt finns det säsonger, man kan t o m prata om regionala säsonger. Förutom att storhelger och skollov naturligtvis påverkar besöksfrekvensen.

Högsäsongen i södra Florida startar veckorna före jul, många övervintrare kommer hit ner redan i samband med Thanksgiving-helgen. Högsäsongen anses vara över kring Påsk. Det är också under den här tiden som det anordnas flest arrangemang samt den bästa tiden att besöka Everglades, färre mygg och dessutom har man bättre koll på djurlivet eftersom vattennivåerna är lägre.

The Sunshine State – men den skulle också (sommartid) kunna kallas The Humid State (Den fuktiga staten). 90 procents luftfuktighet och nästan dagliga åskväder är inte ovanligt under sommarmånaderna. Juni-september får Florida hälften av den årliga nederbörden.
Amerikanska Florida-resenärer undviker att resa hit denna tid. Däremot är det många turistorter, t ex Miami, som tar emot en mindre invasion av turister från Europa under sommaren. Visserligen startar, som nämnts tidigare, orkansäsongen 1 juni, men i allmänhet finns det ingen tendens till några tropiska oväder förrän betydligt senare på sommaren.

hitta billig hyrbil i Florida
©GETTY IMAGES

Floridas klimat har svårslaget rekord: Sol varje dag i över två år!

Någon i St Petersburgs lokala turistråd måste ha haft goda förbindelser uppåt. Framförallt med vädrets makter rent generellt.
För att kunna få över två år med enbart soldagar, det var inte kalenderår utan sträckte sig faktiskt över tre årtal, är ju närmast magiskt.
Sol varje dag i 768 dagar!

Alla förstår väl vad detta har betytt för den lokala turistindustrin. Det här hände för ganska många år sedan, men man rider förstås fortfarande på den (solskens-)vågen. Och det är faktiskt så att vädret just här, sydspetsen av halvön sydväst om Tampa, är ovanligt klart och soligt.

Jo, solen skiner nästan alltid jämnt. Men det är skillnad på vinter- och sommarsol, för att göra det enkelt. På vintern söker du dig till de värmande strålarna i en temperatur som påminner om en normal svensk sommar, på sommaren känns skuggan ibland som räddningen. Inte så mycket för att Florida får temperaturer som är astronomiskt höga, de stannar vid strax över 30. Det är i Texas, New Mexico och Arizona man under sommaren har temperaturer över 40-strecket.

Sommaren är lågsäsong i Florida

Men värmen i kombination med sommarens höga luftfuktighet gör att sommaren är Floridas lågsäsong (märkligt nog). De amerikanska besökarna väljer att stanna i norr. I stället har sommaren, i viss mån, blivit en tid för besökare från Europa, till den grad att det i vissa metropoler, som Orlando och Miami, knappast märks att det är lågsäsong.

Det kan bli frostnätter i centrala Florida (Orlando) under vintern och så här långt norrut ligger man precis på gränsen till tropiska sommarnätter (d v s natt-temperatur på över 20 grader).

Längre norrut är vintern ännu kallare, i gengäld bjuder de områdena på betydligt mer behagliga somrar.

  • Vanlig fråga 1: Vilken är bästa tiden, sett ur ett väderperspektiv?
    Det enkla svaret är februari, mars och april. Solsäkrast, orkanfritt och lagom temperatur.
  • Vanlig fråga 2: Hur stor är risken för orkaner?
    Det enkla svaret är att väldigt få av de hundratals floridianer som jag träffat under årens lopp har upplevt en riktig orkan. Det säger en del. De få som gjort det har desto mer att berätta för barnbarnen.

Floridas klimat: Inte helt tropiskt, har flera klimatzoner

Som jag antytt tidigare ska man inte inbilla sig att Florida är helt tropiskt. Många förstagångsbesökare blir förvånade av att det faktiskt kan bli kallt. Minns en vän som klagade över att han frös, men också hur han med förvåning noterade att det under en resa bara 20 mil söderut blev betydligt varmare.

Florida har flera klimatzoner, det märks inte minst på växtligheten (man upptäcker det efter ett tag). I Miami-området finns träd och buskar samt frukter som inte trivs så bra norr om Naples. Mango-frukten är ett bra exempel.

De vackra kokospalmerna som du ser i praktiskt taget hela delstaten växer bara naturligt i Key West, i resten av Florida är det planterade varianter, odlade på en plantskola och fraktade till villaägaren eller bostadsområdet på en lastbil. Och priset är därefter – tiotusentals kronor för ett enda palmträd.

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen