Om Florida.nu: Experterna och deras bästa vänner

0
2692

En fräsch informationssajt som är lika äkta som Everglades natur. 
Florida.nu håller vad vi lovar – kvalitet.
Vårt motto: att våga berätta sådant som resebyrån inte vet. Till exempel vilket hotell du INTE ska bo på.

Om Florida.nu
Om Florida.nu

FLORIDA-TEAMET PÅ HEMMAPLAN. Gunnar på biljettkontoret. Peter är ute i naturen. 

Florida.nu är svenskproducerad och är alltid på plats i Florida

Florida.nu har som målsättning, att informera blivande resenärer och utflyttande svenskar om Florida.

Vi berättar om allt från de stora nöjesfälten och de kända platserna till mer okända sevärdheter, samt inte minst – det allra viktigaste – informerar om sådant som är bra att veta innan man reser iväg.

Om ni undrar över något skicka oss ett mail.

Florida.nu drivs  av två resliga herrar som kan Florida och förstår turistmarknaden.
Det finns även andra medarbetare som har erfarenhet av Florida.
Svenskägt och svenskproducerat. På svenska. I Florida.
Trevlig resa!

USA fortsätter förbjuda Florida-turism
©PIXABAY

Du ska känna dig trygg på Florida-resan – lita på vår information

Det resebyrån inte vet – det berättar vi. 
Florida-experterna finns alltid på plats och online. Sammanlagt har de över 80 års erfarenhet av USA och Florida.

Du lägger mycket pengar på drömsemestern.
Då ska du också känna dig trygg. Lita på oss.

Om Florida.nu: Startade 2006 och blev Sveriges Florida-guide

2006 började äventyret med Florida.nu. Sajten har snabbt blivit hela Sveriges Florida-guide. Ett ovanligt inslag i resebranschen tack vare två svenskar som vet vad de talar om.

 • Gunnar Hedqwist, affärsman, hotellägare, entreprenör m m, har bott i USA i större delen av sitt i liv. I Florida sedan 2000. Bostadsorter Clearwater Beach och St Augustine.
 • Peter Suneson, journalist och f d nyhetsredaktör på Expressen, kom till Florida första gången 1979. Han har bott i delstaten (samt på Manhattan i New York City) i långa perioder och besökt regelbundet.

Gunnar är VD i det gemensamma bolaget. Peter har varit sajtens redaktör under många år, sedan 2015 engagerad som mediakonsult.

Teamets erfarenheter är en kunskapsbank som omsatts till innehållet på Florida.nu. Ett par hundra fullmatade sidor med information. Allt uppdaterat på plats.
Några exempel:
Gunnar, med sina många år som hotellägare, missar inte en detalj på lyxhotellet i Miami Beach och hittar guldkorn bland hotell som inte finns hos de vanliga arrangörerna.
Han bor nära Orlando och gör ideliga besök för att hålla oss – och därmed er också – uppdaterade om vad som händer.
Peter, med en journalists ständiga nyfikenhet, rör sig lika hemtamt bland alligatorerna i Everglades som i South Beach’s nattklubbsvärld. Det finns få platser i Florida han inte besökt. På önskelistan: Dry Tortugas.

Gunnar och Peter har inte bara Florida gemensamt. De tycker också likadant om resande i största allmänhet – att de rest färdigt. Det betyder alltså att det räcker med en hemmaplan, vilket (på olika sätt) är detsamma som Florida för båda två.
(Längre ner på denna sida kan du läsa mer om de båda herrarnas förhållande till USA och Florida.)

LÄS MER: USA:s äldsta stad St Augustine – här bor Gunnar

Om Florida.nu: Vänner, partners, supporters och nyttiga länkar

Våra vänner – utan dem blir livet trist. Så också för en web-sajt som Florida.nu.
Vi arbetar med några partners för att ge bästa möjliga service under planeringen av en resa till Florida.
Dessutom har vi en rad supporters, t ex sajter som ger oss sitt stöd, samt presenteras vi här några av våra favorit-sajter i Florida.
På denna sida om Florida.nu presenteras också en del nyttiga länkar.

Partners:

Black Friday-kampanj

En av världens ledande hotellportaler med dagliga kampanjer om specialpris på boende, ofta halva priset på hotell i Florida. Numera också lägenheter och villor att hyra i Florida. Partner sedan september 2013.

Världsledande portal för hyrbilar. Ett brittiskt företag som ingår i Priceline-gruppen. Rabatter hos pålitliga hyrbilsföretag. Numera också med taxi och flygplatstransfer. Partner sedan oktober 2013.

Tyskt-schweiziskt företag, med huvudkontor i Berlin, som specialiserar sig på aktiviteter i hela världen. Deras utbud i Florida är större nu än när vi inledde samarbetet (trots Covid-19). Partner sedan 2020.

 • Det blir varken billigare eller dyrare för dig att att göra din bokning via oss, men vi får in några dollar så att det blir fortsatt fräsch information på största svenska Florida-sidan.
 • Till de tiotusentals svenskar som läser Florida.nu i mobiltelefonen: Om du därefter väljer att boka hotell, hyrbil eller parkbiljett via din dator, glöm inte att göra det via Florida.nu:s länkar.
Våra vänner
©PIXABAY
 • Till dig som har en verksamhet relaterad till Florida, i en eller annan form, och har länkat till Florida.nu, vänligen ta kontakt genom att skriva till info@florida.nu

Våra vänner i Florida, nyttiga länkar och turistinformation

Ett särskilt tack till de turistorganisationer som sponsrat oss med bra bildmaterial.

Seven North Art Gallery & Store – ett konstgalleri med mycket varierat utbud i Clearwater. Från retro-affischer till nyproducerade konstverk. Galleriet har funnits sedan 1981 och arbetar över hela världen. Besök dem online eller hälsa på i butiken (1245 S Myrtle Avenue).

Pelle Öhrn – som namnet antyder en man med bra blick. Det har inneburit ovärderlig hjälp för Florida-redaktören. Pelle är nämligen Florida-älskare och har särskilt bra koll på den sydvästra delen. Utan honom hade sidorna om Fort Myers Beach varit betydligt fattigare.

Floridaresor.nu – en av våra största supporters från starten 2006 erbjuder gruppresor från Sverige. Guidat hela vägen och med chaufför går resorna framförallt till kombinationen Clearwater Beach och Orlando. (Har tagit en paus på grund av Covid-19.)

I bloggen Nina Combat (som skrivs av Nina Stridh Stenberg) finns massor av aktuella och personliga tips om Florida, inte minst om nöjesparkerna i Orlando och andra utflyktsmål.

Mallorcalma – ingen Florida-koppling, men en pigg sajt om ett annat populärt resmål och kopplingen till oss finns i form av att det finns ett tekniskt samarbete mellan deras team och vår verksamhet.

Swedish Club of Sarasota – en mycket aktiv grupp svenskar på Floridas västkust som anordnar typisk svenska arrangemang flera gånger om året. Klubben har funnits sedan 80-talet.

Svenska kyrkan i Florida – med regelbundna gudstjänster i Davie, Boca Raton, Miami, Naples Winter Park samt besöker bl a New Orleans, Atlanta, Houston, Mobile.

Authentic Florida – en av de absolut bästa (den bästa?) Florida-bloggen, som handlar mycket om utflyktsmål, mat & dryck, livsstil. Flera gånger prisbelönad, bl a utnämnd till “Best Travel Blog” och “Blog of the Year”.

Florida Rambler – tar ett professionellt journalistiskt grepp på framförallt utflykter i naturen. Täcker hela delstaten men är framförallt bra på södra Florida. Omöjlig att vara utan om man är friluftsintresserad, vill paddla kanot eller campa.

Florida Backroads Travel – ideer om utflykter och trevliga landsvägar som räcker för att hålla sig sysselsatt en livstid.

Only in Your State/Florida – kommer alltid med trevliga rapporter, ofta lite udda och underfundiga vinklar och skriver gärna med tonen “sådant ni inte vet om Florida”.

Visit Florida – delstatens turistorganisation.

Visit Orlando – sajt med allmän information om nöjesmetropolen Orlando.

Fla-Keys – övriga turistsajter i Florida må ursäkta, men detta är delstatens i särklass bästa lokala info-sajt.

Sunny.org – turistinformation om Fort Lauderdale med omgivningar.

Miami and Beaches – en mycket fräsch sajt som håller koll på både Miami och Miami Beach.

Miami New Times – sajten att hålla koll på för senaste nytt i nöjes- och restaurangvärlden.

Visit Sarasota – allt om vad som händer i Sarasota County.

Visit Clearwater – tonvikten ligger naturligtvis på turistdestinationen Clearwater Beach.

The Beaches of Fort Myers and Sanibel – sajt med information om framförallt två öar: Estero Island, som ju är detsamma som Fort Myers Beach, och Sanibel Island.

Island Sand Paper – utmärkt gratistidning för Fort Myers Beach med omgivningar.

Visit St Augustine – turistsajt om USA:s äldsta stad.

Everglades Foundation – för dig som är intresserad av hur olika intressegrupper försöker rädda en hotad natur.

Black Raven Adventures – svenskägd attraktion i St Augustine, en av de mest populära aktiviteterna i USA:s äldsta stad.

Key West Express – för att de håller oss föredömligt uppdaterade från två håll: Fort Myers Beach och Key West.

Team Nordström – svenska fastighetsmäklare i Sarasota.

Floridabor – fastighetsmäklare Sofia Carlsson i Pompano Beach.

Lindstrom-Florida – villaägare och svensk blogg m m från Spring Hill, Tampa, som utnämner Florida.nu till “bästa websidan med senaste nytt från the FUNshine state”.

Svenska konsultatet i Fort Lauderdale

USA:s tull- och gränskontroll

ESTA-ansökan – den officiella sajten från US Customs and Border Protection.

“rideways"

Om Florida.nu: Gunnar Hedqwist startade i Clearwater Beach 2006

Florida.nu startades 2006 av Gunnar Hedqwist när han var hotellägare i Clearwater Beach i västra Florida.

En personlig reflektion (från Florida-redaktören): Undrar om Gunnar då hade minsta aning om vart det skulle bära av? Att Florida.nu skulle bli en stor online-publikation med tiotusentals svenska besökare varje månad?

info-paket, Gunnar Hedqwist, Florida.nu, svensk Florida-guide. Före resan till florida,
©MONICA HEDQWIST

Om Florida.nu: Från hotellägare till piratskeppets “big boss”

Ar 2000 hade Gunnar rest färdigt. Efter 27 år som anställd inom pappersindustrin var det år 2000 dags att sadla om. Gunnar hade rest färdigt efter att ha kuskat runt i mest hela världen. Dessutom hade hans fru Monica fått nog av allt regn och rusk in nordvästra USA. Hon ville flytta ned till solen och värmen. Till Florida, drygt 500 svenska mil åt sydväst.

Den 1 juni 2000 köpte de sitt första hotell på Clearwater Beach strax väster om Tampa. Det tog inte lång tid förrän många svenskar upptäckte pärlan på en av USA:s finaste stränder och det var inte ovanligt att höra mer svenska runt poolen än engelska.
Med detta kom alla frågor om som en turist kan ha. Det var så Gunnar kom på idén att starta Florida.nu.

Nu har Gunnar och Monica sålt av sina hotell och driver en annan typ av turistverksamhet – ett skepp med live piratshow.
De har byggt upp den här unika verksamheten helt från grunden och piratskeppet finns i St Augustine på Floridas östkust.

Gunnar Hedqwist pratar flytande värmländska

Förutom Gunnars drivkraft att bygga upp olika verksamheter har han också varit mycket aktiv inom olika organisationer, framförallt inom olika handelskamrar, både lokalt och internationellt.
Han har bland annat suttit med i styrelsen för Swedish-American Chamber of Commerce i Miami. Han var också turistordförande for den lokala kammaren på Clearwater Beach och representerade då Clearwater på Tur-mässan i Göteborg.

”Så efter nästan 40 år i USA börjar man nästan känna sig hemma och känna till den här marknaden”, säger Gunnar.

Naturligtvis pratar Gunnar flytande svenska (värmländska). Men han är kanske lite sämre med det skrivna språket.
Det är då Peter har kommit rusande med rödpennan…

 • Gunnar Hedqwist är ägare av Florida.nu, företagets VD samt ekonomi- och marknadschef. Huvudkontoret finns i St Augustine, med filial i Clearwater Beach.

Om Florida.nu: Peter reser, skriver och redigerar sajterna

Journalisten och redaktören Peter Suneson kom in i bilden för Florida.nu första gången 2007, strax efter att sajten startats av Gunnar Hedqwist.
Därefter tog han en paus i Florida-arbetet på grund av det normala jobbet på Expressen i Sverige, men har sedan 2012 återgått till att arbeta för Florida.nu.
Peter Suneson är numera bosatt i Spanien varifrån han redigerar Florida.nu.

guide Everglades. Loop Road Everglades. Peter Suneson, Florida-expert, Shark Valley
©ULF RYD

Första Florida-besöket på 70-talet startade lång kärlekshistoria

Första besöket på 1970-talet blev starten på en kärlekshistoria för Peter Suneson som varar ännu. Kärleken till Florida alltså.
Det är det enda ämne som Peter, i egenskap av journalist, funnit anledning att gräva djupare i under över 40 år som redaktör på svenska dagstidningar.
Han är troligen den svenske journalist som kan mest om solskensstaten. En Florida-expert i ordets rätta bemärkelse.

Peter träffade Gunnar 2007 på en turistkonferens i Sarasota där Peter då bodde under en tids tjänstledighet från Expressen.
Mötet resulterade i ett intensivt samarbete med att bredda sajtens innehåll, inte minst att försöka täcka in hela delstaten. Så när Peter slutade sin anställning fanns det all anledning att ta upp samarbetet igen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Allt fler hittar till Florida.nu och har dessutom funnit att teamets Facebook-sida ger snabb och bra information.

”Jag finner en mycket stor glädje i att kunna dela med mig av de kunskaper jag samlat på mig under 40 år med ideliga resor till Florida. Det känns som om jag är en del av besökarnas semesterupplevelser, vilket är en tillfredsställande känsla”, säger Peter Suneson.

Som pensionär har Peter Suneson blivit något av en s k digital nomad. Han har sitt hem i Spanien, men besöker Florida samt övriga USA..

”Att vara i tidningsbranschen har visserligen varit fantastiskt kul. Men att sprida kunskap om Florida slår det mesta av vad jag har upplevt. Det finns ingen bättre belöning än tacksamma läsare”, säger Peter, som under 2009 och 2010 arbetade som Expressens USA-korrespondent i New York City, ett uppdrag som gav anledning till många Florida-resor.

11 viktiga tips hyra bil i Florida
©ULF RYD

Om Florida.nu: Peter drömmer om ett stylthus i Florida Keys

Det är sällan redaktören hamnar i situationer som på bilden.
Denna gång var det synnerligen olyckliga omständigheter med en hyrbil som inte ville samma sak som Florida-teamet. Nedan lite personliga fakta, baserat på decennier av rundresor i Florida.

 • Första Florida-resan: 1979.
 • Favoritplats 1: Siesta Key, Sarasota.
 • Favoritplats 2: Hollywood Beach.
 • Drömmer om: ett eget stylthus i Florida Keys, gärna Middle Keys.
 • Favoritbil: Ford Mustang Convertible, V8.
 • Första artikeln till Florida.nu: om Sarasota 2007, delar av materialet används fortfarande på sajten.
 • Första besöket i Key West: 1982.
 • Första besöket på Disney World: 1979. (Deltog därefter i invigningen av Epcot 1982.)
 • Bäst i Orlando: Discovery Cove.
 • Bästa närkontakt med alligator: på Clyde Butchers parkeringsplats i Everglades.
 • Bäst på Kennedy Space Center: En uppskjutning av rymdfärja på nära håll, flera på distans.
 • Bäst i Miami: South Beach.
 • Bästa stora flygplatsen: Fort Lauderdale.
 • Favoritmat: Grouper och bra ribs (Mr Bones t ex).
 • Favoritdessert: Key Lime Pie (förstås).
 • Plats jag undviker på sommaren: Ten Thousand Islands (för mycket mygg).
 • Plats jag undviker på vintern: Hela norra Florida (för kallt).
 • Bästa underhållningen: Mangos Tropical Café, South Beach, Miami.
 • Strandfavoriter: Siesta Beach, Bahia Honda State Park, South Beach, Caladesi Island., Haulover Beach.
 • Bästa öarna: Siesta Key, Sanibel Island, Gasparilla Island, Big Pine Key, De Soto Park.
 • Bästa delfin-upplevelsen: Dolphin Research Center, Grassy Key.
 • Favoritförfattare i Florida: Randy Wayne White, Carl Hiaasen, James W Hall.