Massor av svenskar är på väg till Florida. Det blir många frågor och svar om orkanen Irma, ett av historiens värsta oväder i USA.
Hur gör man med sin bokade resa och hotellet i Miami Beach, Orlando, Key West, Fort Myers, Fort Lauderdale, Clearwater Beach?
Därför ska vi i uppdatera Florida.nu med aktuell information i orkanens spår.

Till dig som bokat med oss – läs information längst ner på denna sida.

Florida från rymden, områden florida, svar om orkanen Irma
©NASA

Svar om orkanen Irma: Florida kommer inte att vara sig likt i morgon

God morgon!
Hoppas det går bra för er där borta och att ni är i säkerhet.
Följer CNN hemma från tv-soffan och försöker få en uppfattning om vad som väntar i Irmas spår. Vi har bokat Miami från fredag kväll den 15:e september.

När kan man veta hur illa det är på östkusten?
Kan man resa dit? Och framförallt finns det något att komma till?

Vänligen
LOTTA, 
mellan hopp och förtvivlan

Booking.com  

Svar om orkanen Irma: Vi vet mycket mer inom ett par dagar

Hej Lotta
Det är för tidigt att ha en uppfattning om hur det ser ut i Miami på fredag. Vi följer också orkanen Irma via nyhetssändningar och Gunnar finns på plats, och är i säkerhet, i norra Florida för personliga rapporter.

Hur Miami och övriga sydöstra Florida (plus förstås hela Florida) drabbats vet vi mer om de närmaste dagarna.
Detta katastrofala oväder är så stort att inte ens de mest erfarna orkan-experterna kan veta hur svåra skadorna blir. Det enda jag vet med säkerhet är att skadorna kommer att bli mycket omfattande.

När jag ser den förödelse Irma skapat i Karibien och överför detta till Florida vet jag förstås att här har mycket mer byggts för att klara kraftiga vindar och översvämningar. Men också att detta inte alltid är tillräckligt.
Än en gång anledning att citera Gunnar: ”En orkan av denna storlek och styrka kan förstöra allt i dess väg.”Mitt eget minne av Miami och oväder handlar om Wilma 2005 då stora delar av staden var omöjliga att besöka i två veckor.

Nu ser Wilma visserligen ut att ta en mer västlig rutt. Men ovädret är så stort att det kommer att bli orkanstyrka på vindarna även i Miami och de efterföljande översvämningarna kommer attt bli omfattande.

Vårt råd till dig:
Börja planera för en alternativ resa.
Det enda vi vet just nu:
att Florida som turistmål inte kommer att vara sig likt i morgon.

PETER SUNESON

Lars skriver också:
Väldigt tråkigt det som hänt i Florida. Vi har varit i Fort Lauderdale åtta gånger och har beställt en resa i mitten av november. Hinner de få ordning tills dess så att vi kan åka?

M v h Lars

SVAR: Självklart ska ni åka! Fort Lauderdale kommer att vara i ordning tills dess.

PS

Key West känns ok i oktober – men Overseas Highway är ett frågetecken

Hej
Vi har bokat vår drömresa till Florida med början i Fort Lauderdale och Key West och med avslutning i Miami.
Hotellet i Key West är Weatherstation Inn och  jag söker information om hotellet finns kvar och går det att köra på Overseas Highway?  Vi har bokat mellan 9-11 oktober

Tacksam för information
Med vänlig hälsning
Björn

SVAR:
Hej Björn
Visserligen är det svårt att säga något med 100 % säkerhet.
Men du ska inte behöva oroa dig för Fort Lauderdale och Miami som jag bedömer läget nu.

Key West är mycket besvärligare att bedöma. Själva staden sägs ha klarat sig bra, även om det finns skador på i stort sett all bebyggelse. Det finns inga rapporter om att något hus skulle vara i ruiner, så ditt bokade hotell finns kvar.
Problemet är Overseas Highway. Det kan tyckas som att fyra veckor är tillräcklig tid för att reparera och röja upp. Men alldeles för tidigt för att ha en uppfattning.
Jag håller ett extra öga på just den delen av Florida eftersom skadorna är så omfattande och uppdaterar katastrofsidan om Key West-sidan så fort jag hinner och så fort jag vet något nytt:

Det kan ju t o m vara så att hela regionens infrastruktur är så påverkad att man bestämmer sig för att avvakta med att släppa in besökare i området. (Tänk på att många bofasta fortfarande är evakuerade och att 25 procent av bostäderna i Florida Keys ligger i ruiner.)

PS

   

Om du bokat med Florida.nu ser vi dig som en VIP-gäst – svar direkt!

Florida.nu har alltid haft högt i tak, vi försöker hjälpa till med alla frågor.
Nu förväntar vi oss ovanligt många frågor att reda ut och därför en ännu hårdare priorutering än tidigare.
Vi måste helt enkelt se våra VIP-gäster (de som bokat med oss) som högsta prioritet.

Först: det är idag alldeles för tidigt att komma med en heltäckande överblick. Rent allmänt: En del områden kommer att vara igång som vanligt relativt snabbt medan andra kräver veckor av uppröjningsarbete.

Du som är på väg till Florida och är orolig över om semesterorten är ok att besöka, ta kontakt med oss. Vi kan bedöma läget för både platsen och det hotell du bokat.

PS

   
Booking.com