Resa Florida Kuba – inte lika aktuellt längre på grund av en ny diplomatisk kris.
Möjligheterna att resa från USA till Kuba kommer att minska betydligt.

Donald Trumps förhållande till den nya “Kuba-krisen” är en angelägenhet som tills vidare enbart drabbar resor från USA till grannlandet i söder.

Vi ger denna tråkiga rese-nyhet stort utrymme eftersom våra svenska besökare ofta ställer frågor om hur man gör ett besök i Kuba under en Florida-semester. UD avråder inte från Kuba-resor.

Resa Florida Kuba: Ny diplomatisk kris kan stoppa resor från USA

Relationen mellan USA och Kuba har varit frostig i långt över 100 år. Trots detta var Havanna under många år dåtidens South Beach, dit amerikaner reste för att festa i tropisk miljö.
Men mest av allt känner vi till de båda ländernas förhållande i modern tid, sedan Kuba-krisen 1962 (som inleddes med Grisbukts-invasionen året innan) och som var ytterst nära att utvecklas till ett fullskaligt kärnvapenkrig. Det s k Kalla krigets mest kritiska dagar.

President Barack Obama tog 2014 initiativ till att normalisera förhållandet. Förutomm diplomatiska förbindelser och handelsutbyte också små försiktiga steg mot att öka möjligheterna för amerikaner att besöka landet. Det senare med restriktioner, men ändå mycket förbättrade möjligheter, vilket hela resebranschen tog emot med öppna armar.

Booking.com  

Kuba sågs som det nya turistmålet, med bland annat följande exempel under 2016:

  • Många ville vara med och etablera en fast linje med snabbfärjor mellan en hamn i Florida och Havanna.
  • Resebyråer ordnade paketresor för grupper som uppföljde de krav som de båda länderna kommit överens om.
  • Flera rederier lade in Havanna på sina kryssningsrutter, både från Tampa och Miami.
  • Minst två flygbolag erbjöd billiga direktflyg från Miami, Fort Lauderdale, Orlando och Tampa.
  • Stora internationella hotellkedjor, som Four Seasons och spanska Melia, gjorde jätteinvesteringar i Havanna för att möta den ökade efterfrågan på boende på en nivå som skulle passa de nya dollarturisterna.

Glöm allt ovanstående beträffande resa Florida Kuba, är vår bedömning idag.
Nyheten i natt (30 september) om en ny diplomatisk kris är troligen bara början på fler sanktioner från Trump-administrationen mot grannarna i söder.

Resa Florida Kuba – “attacker mot amerikansk ambassadpersonal”

Att USA:s president Donald Trump haft som mål att gå tillbaka till en mycket mer strikt hållning är ingen nyhet och ingen överraskning. Nu ser det ut som om den diplomatiska kris som avslöjades av nyhetsbyårn AP i natt spelar honom i händerna.

Vad som hänt:
Sedan ett år har ett flertal amerikanska diplomater och deras familjer i Havanna insjuknat. New York Times beskriver det som “ett medicinskt mysterium”. Bland ambassadens personal har 17 insjuknat, de övriga fallen är äkta makar. I vissa fall uppges de ha drabbats under vistelse på hotell, vilket gör att USA nu avråder turister från att besöka Kuba.

Situationen har diskuterats på högsta diplomatiska nivå, bland annat i FN, utan att frågan fått någon lösning. Resultatet blev ett beslut igår av USA:s utrikesminister Rex Tillerson att kalla hem 60 procent av personalen från ambassaden i Havanna. (Det fanns tankar på att helt avbryta de diplomatiska förbindelserna, krisen kan möjligen gå den vägen.)

Utrikesminister Tillerson anser att ambassadpersonalen valts ut som mål för attacken, men undviker att direkt klandra Kuba utan håller öppet för möjligheten att en tredje part är skyldig:
“Kuba fortsätter undersöka mysteriet och vi samarbetar med myndigheterna.”

Två kubanska diplomater har utvisats från Washington DC och enligt obekräftade uppgifter från Vita Huset förbereds fler åtgärder.

Inga förändringar för svenskar, men sämre möjligheter resa från Florida

Att som svensk besöka Kuba har aldrig varit besvärligt rent resemässigt. Kuba är en betydande turistdestination, populärt att besöka från Europa.
Obamas och USA:s lättnader beträffande resor över gränsen medförde dock viss förvirring även bland svenskar.
Det enda som ändrades för oss europeer var helt nya möjligheter att ta sig till Kuba från Florida (se ovanstående sammanställning).
Detta kommer alltså att snart vara ett minne blott.

  • Utan amerikanska kunder kommer rederierna att styra om sina fartyg till andra hamnar i Karibien.
  • Flygbolagen (American Airlines och JetBlue) kommer att lägga ner sina direktflyg.

Drömmen om att se Havanna blev kortvarig för ressugna amerikaner med Kuba-planer.

För svenska Florida-besökare som bokat flyg till Kuba rekommenderar vi att ni tar kontakt med flygbolaget eller med den resebyrå där ni köpt flygbiljetten. Detsamma gäller om ni planerat en kryssning till Havanna och inte ser annan karibisk hamn som ett fullgott alternativ.

Slutligen en påminnelse om att Kuba drabbats svårt av orkanen Irma, vilket kan vara ytterligare en anledning att fundera på att tänka om.

PETER SUNESON

FOTNOT: Svenska UD avråder inte från resor till Kuba. På utrikesdepartementets lista över länder som inte rekommenderas finns idag 50 länder.

   

“Logisk konsekvens för resor till Kuba – komplicerad fråga på flera plan”

Frågan om att resa till Kuba från USA är komplicerad på flera plan.
“Vi ser nu en logisk konsekvens av det amerikanska regimskiftet, men det finns även andra bottnar i detta svåra ämne”, anser Florida.nu:s chefredaktör Peter Suneson.

Redan Barack Obamas möte med Raul Castro och de lättnader av reserestriktioner som sedan följde var inte helt okontroversiellt. Mest hördes jubel. Men också hård kritik från exilkubaner.

Under sin valkampanj kallade Donald Trump Obama-dealen “usel och missledande” och han gav löften om förändringar. Som president har han dock hittills inte rört det nya handelsavtalet eller ingripit mot flygbolag med direktflyg från Florida. Däremot en rad andra väsentliga förändringar, ivrigt påhejad av Marco Rubio, republikansk senator och exilkuban.

Som svensk Florida-guide såg vi positivt på förenklade möjligheter att snabbt ta sig mellan Florida och Havanna. Både vi och andra resepublikationer gillade tanken på resa Florida Kuba.
Efter många mer eller mindre fantasifulla ideer om färjelinjer (t ex från Miami eller Key West) såg vi till slut de snabba flygförbindelserna som det bästa och mest intressanta alternativet. Dock fortfarande med många frågetecken om hur amerikansk turism skulle påverka den märkliga kommunistiska ö-nationen.

Tjänar på dollarturism?

När frågan om att resa Florida Kuba var som hetast fanns det alltså anledning att gräva djupare i problematiken eftersom det ytligt sett är ganska svårt att förstå varför normal turism från USA skulle vara så förödande för Kuba.
Turist som turist, alltså. Och det har ju fungerat med besökare från andra länder i åratal.

Skulle inte hela Kubas befolkning tjäna på dollarturisterna?

Vi får leta svaret i den kulturkrock som uppstår när till exempel en skeppslast amerikanska kryssningspassagerare invaderar Havanna med sina dollarsedlar. De möter ett folk som är vana vid ett helt annat samhälle än gästernas:

  • I Kuba är bostad, mat och utbildning gratis.
  • Alla har medborgarlön, kring 25 dollar i månaden.

Amerikanen som turist ger dricks, en eller ett par dollar till hotellstäderskan, 20 procent på krogen.
Det hade betalat sig bättre för kubanen på gatan att ge en improviserad guidning i sina hemmakvarter, med några dollar som dricks, än att fortsätta sina studier eller söka en anställning. Enkel matematik säger oss att denna kulturkrock hade kunnat bli förödande för Kuba som nation.

En hel värld har just nu svårt att förstå hur amerikanska folket valt en pajas till president. Att helt förstå Kuba som nation är faktiskt ett snäpp svårare.

PETER SUNESON

 
“rideways"
 
   

Booking.com