Långt över 100 dödsfall – det är den färskaste uppgiften om orkanen Irma.
Över hälften av dödsolyckorna har inträffat i sydvästra USA.
På lördagen (23/9) en uppgift om 75 döda i Florida, enligt Miami Herald.

Orkanen Irma har lämnat spår efter sig i hela Florida. För att livet ska kunna återgå till det normala krävs miljarder dollar.

orkanen Irma
©PIXABAY

Orkanområdet växer, täcker nu hela norra Florida

MÅNDAG 11.50
Irmas centrum ligger nu över centrala Florida, Orlando kommer att bli mycket mer påverkat än vad som förutspåddes.

Orkanstyrka har uppnåtts i Orlando-området och även Clearwater Beach har sett extremt hög vindstyrka.
Meteorologerna varnar igen för de svallvågor som kommer att svepa in över Mexikanska Golfens kster.

Varning för orkan eller tropiskt oväder gäller nu för hela norra Florida, Alabama och Georgia samt South och North Carolina. (Som ovädret breder ut sig på satellitbilderna är det inte otänkbart att även Mississippi, Arkansas, Tennessee och Kentucky får känna av stormovädret.)
Från St Augustine i nordöst kommer rapporter om kraftiga översvämningar liknande dem USA:s äldsta stad såg under Matthew förra året.

Förödelsen i Key West, övriga Florida Keys och på Marco Island med omgivningar är stor.

PETER SUNESON

orkanen Irma

SENASTE NYTT OM IRMA

 • Många kommuner uppmanar sina invånare att koka dricksvattnet eftersom man inte kan garantera hälsosam vattenkvalitet.
 • Floridas flygplatser börjar förbereda för att öppna igen, till en början begränsad trafik.
 • Över sex miljoner är utan ström, allts två tredjedelar av Floridas befolkning.
 • Evakuerade invånare kan ännu inte återvända till Florida Keys.
 • I Fort Myers har myndigheterna gett tillstånd för besök på Estero Island (Fort Myers Beach) för att kontrollera skador på hem.
 • Orkanen fortsätter överraska: Jacksonville i nordöst, Floridas största stad, upplever rekordstora översvämningar. Området betraktades nyligen som tämligen säkert. Vattenmassor från Atlanten och häftiga regn samt det faktum att staden ligger vid St Johns River är en dålig kombination i detta väderläge.
 • Irma har så mycket kraft kvar att det för första gången utfärdats varning för tropiskt oväder i Atlanta, Georgia (cirka 500 kilometer från gränsen till Florida).
 • Utegångsförbud i hela storstadsområdet runt Tampa Bay. En av anledningarna är de kraftiga vindar som förväntas komma från orkanens baksida när Irma drar åt nordväst.
 • Allt fler strömlösa hem. Totalt över fem miljoner utan el, enbart i centrala Florida (Orlando med omgivningar) saknas elektricitet för 1,2 miljoner invånare.
orkanen Irma
©BOOKING.COM
 • Enligt CNN ska populära restaurangen Snappers i Key Largo (bilden) vara totalförstörd.
 • Orkanen Jose ser ut att ligga farligt nära Florida. Men ovädret minskar i styrka och har nedgraderats till en kategori 2-orkan.
 • Ett 30-tal personer i Orange County (Orlando) har fått hjälp av brandkåren att komma bort från sina översvämmade hem.
 • I Tampa Bay-området förbereder man sig för hundratusentals elavbrott.
 • Minst fem döda i orkanrelaterade olyckor. Förare kraschade mot ett träd i Monroe county. Två poliser i dödskrasch i Hardee county (Zolfo Springs). Singelolycka i Orange county. En person död på Shark Key, en liten ö strax utanför Key West.
 • Över 3 miljoner personer i Florida är utan el. Siffran förväntas stiga under dagen.
 • Klockan 00.30 uppges att Irmas s k ”eyewall” har nått Fort Myers.
 • I natt nedgraderades Irma till en kategori 2-orkan

IRMA-NYHETER SÖNDAG:

 • Kring midnatt vindbyar på över 60 meter i sekunden vid Naples, medan hela södra Florida har ihållande vindar på över 30 m/s.
 • Lee County (Fort Myers) inför utegångsförbud. Fler countyn i sydväst följde sedan efter. Från hela Florida rapporteras om plundring av bostäder och affärer.
 • S k ”landfall” på själva Florida-halvön blev Marco Island, skriver The News-Press.  Marco Island som är en tättbefolkad ö i Ten Thousand Islands. En lyxig ö med massor av villor och hela stranden kantad av stora höghus, en kombination av privata bostäder och hotell.
 • Två miljoner personer är utan el.
 • Orkanen närmar sig Collier county där Naples är centralort.
 • Över en fjärdedel av Floridas befolkning, cirka sex miljoner, har uppmanats att evakuera.
 • Precis vad man varnat förr: En hög byggnadskran i centrala Miami har kollapsat och delar av kranen ligger på ett hustak.
 • Orkanens första ”landfall” blev Cudjoe Key, 32 km öster om Key West. En av de högst belägna öarna i Florida Keys, ön ligger nära Big Pine Key och Bahia Honda State Park.
 • Prognos: 3,4 miljoner hus kommer att sakna ström och det kommer att ta flera veckor innan hela Florida har elförsörjning igen.
 • Minst tre personer har omkommit i orkanrelaterade olyckor. En förare tappade kontrollen över sin bil och kraschade in i ett träd på Overseas Highway i Monroe county. Den andra olyckan, med två dödsoffer, inträffade vid Zolfo Springs i centrala Florida.
 • Cirka 825 000 bostäder utan ström enbart i Miami-området.
 • Irma har slagit till mot Florida Keys. Den värsta orkanen som drabbat detta område på 57 år. Skadorna kommer att bli omfattande, konsekvenserna tragiska och långvariga.
 • Hela Marathon i Florida Keys är under vatten, rapporterar FlKeysNews. En person död av naturliga orsaker i ett av Monroe countys få skyddsrum.
  Vindstyrka: 32 meter i sekunden på Key West International Airport.
  Första rapporten från Key West om effekterna av Irma. Live-bilder från centrala delarna av staden. Se länk på Gilla Florida-Nu.
 • Senaste prognos för ”land fall” på Florida-halvön (efter Florida Keys) är någonstans mellan Naples och Fort Myers. (12.50)
 • Irma når Florida cirka klockan 13.
 • Orkanstyrka på vindarna och översvämmade gator i Key West.
 • Massor av träd har rasat över hus i Miami som ett resultat av kraftiga tornados i utkanten av orkanen.
 • Över 250 000 personer i södra Florida är utan ström.

 

Florida.nu bevakar orkanen Irma dygnet runt. Vi har släppt bevakningen av Karibien och koncentrerar oss på läget på Florida-halvön. Alla tidsangivelser är svensk tid, om inte annat anges i texten.

Cudjoe Key kommer att gå till historien som platsen för Irmas första landfall på amerikansk mark.

Vattennivån sjunker i Florida Keys – men ännu katastrofområde

SÖNDAG 23.55
Ett kort pressmeddelande från Key West rapporterar om sjunkande vattennivåer, men att området fortfarande är ett katastrofområde.

Uppenbarligen är Marathon och The Middle Keys den region som drabbats värst. Dit sänds medicinsk hjälp inom kort.

Ryktet om att Snake Creek Bridge kollapsat är falskt, eller så är det en fejk-video som cirkulerar på internet. Bron är inspekterad och i morgon ska Seven Mile Bridge kontroleras grundligt.

Man befarar att hundratals, kanske tusentals, båtar slitit sig och varnar för att ge sig in i området med båt eftersom många sjömärken troligen också försvunnit i svallvågorna efter Irma

Översvämningarna förväntas bli mindre märkbara under de närmaste timmarna.

De som evakuerat uppmanas att inte återvända förrän myndigheterna ger klartecken. Det saknas fortfarande dricksvatten och elektricitet samt finns ingen sjukvård.

PETER SUNESON

Kusterna torrläggs – sedan sköljer tsunami-vågor över stränderna

SÖNDAG 21.55
Märkliga scener utmed Floridas kuster:

Gigantiska stormvågor från Atlanten.
Vattnet sugs ut från kusterna för att återkomma som en mördande tsunami-liknande våg.

Orkanen Irma skjuter havet framför sig. Från alla platser längs Mexikanska Golfen kust har rapporterats extremt lågt vattenstånd. Man kan gå torrskodd långt ut från stranden. Stora segelbåtar ser ut att ligga på torra land.
Vad som väntas efter att orkanen Irma svept förbi, med sin katastrofala kraft, är gigantiska vågor som kommer att skölja långt in över kustens alla barriäröar och fastlandet.

”Man behöver vara på tredje våningen i en orkansäker bostad för att undvika dessa vågor”, kommenterar en väderexpert.

Samtidigt som vi ser torrlagda stränder och vikar översvämmas Miami Beach och centrala Miami. Gator och parker har blivit som en en del av havet.

PETER SUNESON

Södra Florida under vatten – realistiskt skräckscenario

orkanen Irma
©NASA/JPL/NIMA

SÖNDAG 13.55
Hela södra Florida under vatten, översvämmat av orkanen Irma. Bilden är ett realistiskt skräckscenario. Den illustrerar hur stort område som kan komma att drabbas av omfattande översvämningar.

Bilden ovan är från NASA och egentligen skapad för att illustrera effekterna i Florida av en höjda vattennivåer i havet. Idag kommer den väl till pass för att visa hur södra Florida kan översvämmas idag och i morgon.

Kartan visar hur extremt lågt Florida ligger i förhållande till havsytan. Grönt är låglandsområden, gult och gulbrunt är något högre terräng medan de vitmärkta områdena är Florida-halvöns högsta höjder. De senare inte högre än 60 meter över havet.

Den högra bilden visar hur svallvågor, likt dem som förväntas uppstå på grund av orkanen Irma, kan påverka Florida. Mörkblå färg visar områden som blir översvämmade om vattenståndet ökar fem meter, ljusblått är motsvarande om det är tio meter. Irma förväntas skapa svallvågor som är 4,5 meter höga. Detta betyder att mörkblå områden på bilden definitivt är översvämningshotade.

MIRA HAMZA
PETER SUNESON

Sju regioner i västra Florida som kan få ta värsta smällen i morgon

LÖRDAG 23.25
Miami slipper ta den värsta smällen när Irma går iland. Istället blir det västkusten som drabbats värst av monsterorkanen.

Redan nu är det tropiska stormvindar i Key West och Florida Keys. Orkanen Irma lurar i vattnen norr om Kuba, ett kort avstånd till fastland-USA:s sydligaste punkt. Vi upprepar att orkanens centrum kan dra in praktiskt taget var som helst i detta område i morgon. Experterna säger Lower Keys, Marathon, Islamorada eller Key Largo.
Ett ytterst sårbart område som kan komma att få uppleva den värsta orkankatastrofen sedan ”Labor Day Hurricane” 1935 som ödelade Overseas Railway och dödade över 400 personer.

Från Naples i söder till Tampa i norr

Sedan Irma skiftat till en västlig kurs har Naples nämnts som dess mål. Senare prognoser har handlat mer om Tampa.
Gissningar, menar jag.
När Irma avhandlat Florida Keys går hon ut över öppet vatten igen, hämtar kraft och växer i styrka. Hon kan göra ett svep över delar av Everglades och där kommer inte intensiteten att minska eftersom området är vattenrikt och tempererat vatten är orkanens bränsle.

Återigen den viktiga påminnelsen att Irma är ett så stort vädersystem att till exempel Miami-området fortfarande kan drabbas svårt även om orkanen slår till 150 kilometer bort.

Vad vi vet säkert: Florida är inte sig likt i morgon

Längs västkusten är inte mindre än sju countyn högst aktuella:

 • Monroe – Florida Keys och delar av Everglades som vi redan skrivit om.
 • Collier, Lee och Charlotte – ligger i ett känt orkanstråk och är mycket tättbefolkat med centralorter som Naples, Fort Myers och Cape Coral. Dessutom massor av små och stora öar plus att Calosahatche River och väldiga bukten Charlotte Harbor kommer att påverka ovädret.
 • Sarasota och Manatee – enda området som ännu inte nämnts i spekulationerna trots att det ligger i orkanens väg. Historiskt är detta dock en nästan orkanbefriad kust – dock tveksamt om denna monsterorkan tar någon hänsyn till detta.
 • Pinellas – oerhört tättbefolkat county på den halvö där St Petersburg är en av centralorterna. Ligger utanför väldiga Tampa Bay och längst upp i norr populära semesterorten Clearwater Beach. Tampa Bay har inte haft en direktträff sedan 1921.

Orkanen kommer att ställa till med obeskrivbara svåra skador och öka på antalet dödsoffer där den slår till. Dess storlek gör att även regioner som förskonas från direktträffen kommer att få uppleva liknande svåra konsekvenser.
Denna orkan kan komma att gå till historien som ”The Big One”, symboliskt lika viktig som Andrew 1992 och Katrina 2005.

Det enda vi med säkerhet vet just nu är att Florida inte kommer att vara sig likt om 24 timmar.

PETER SUNESON

orkanen Irma
©NATIONAL HURRICANE CENTER

Från 1 till 5 – detta betyder de olika kategorierna för orkaner

LÖRDAG 23.10
1-2-3-4-5
Vad betyder egentligen de olika orkankategorierna?

Den enkla ilustrationen här ovan ger dig svar. Dels förklarar den gränserna, som styrs av helt av vindstyrkan. Dels ger bilden en kort beskrivning av hur farliga de olika kategorierna är.

Vad vi vill understryka är att alla orkaner är mycket farliga. redan ”Ettan” beskrivs ju som “very dangerous”.

– Jag har upplevt några orkaner och kan säga att när vi kommer upp till Fyror och Femmor är dessa precis som det beskrivs: Catastrophic”. 4 eller 5 spelar här ingen roll, “allt” blir förstört.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

Så drabbas du av katastrofen – orkanen Irma stad för stad i Florida

LÖRDAG 17.42
Södra Florida upplever redan vindar med orkanstyrka. Längre norrut dröjer det tills på måndag innan orkanen Irma härjar som värst.

Här är en sammanställning – stad för stad i Florida – som bygger på uppgifter från The Weather Channel:

Key West

 • Storlek på svallvågor: 1,5 – 3 meter
 • Högvatten: Söndag 00.55 och 13.45
 • Tropisk stormstyrka: Tidigt lördag eftermiddag
 • Orkanstyrka på vindarna: Lördag kväll
 • Starkast vindar: Söndag morgon, möjligen under hela dagen

Miami

 • Storlek på svallvågor: 1,5 – 3 meter, särskilt i södra Miami-Dade
 • Högvatten (Virginia Key): Söndag 00.13 och 12.50
 • Tropisk stormstyrka: Lördag eftermiddag
 • Orkanstyrka på vindarna: Söndag morgon
 • Starkast vindar: Tidigt söndag eftermiddag

Naples och Fort Myers

 • Storlek på svallvågor: 2,5 – 3,5 meter
 • Högvatten (Naples): Söndag 03.02 och 16.07
 • Tropisk stormstyrka: Lördag kväll
 • Orkanstyrka på vindarna: Sent lördag kväll
 • Starkast vindar: Söndag natt

Tampa och St Petersburg

 • Storlek på svallvågor: 1,5 – 3 meter
 • Högvatten: Måndag 05.13 och 19.21
 • Tropisk stormstyrka: Söndag eftermiddag
 • Orkanstyrka på vindarna: Söndag natt
 • Starkast vindar: Sent söndag natt/tidigt måndag morgon

Orlando

 • Tropisk stormstyrka: Söndag eftermiddag
 • Orkanstyrka på vindarna: Sent söndag natt
 • Starkast vindar: Tidigt måndag morgon
orkanen Irma
©PIXABAY

Orkanvarning längs båda kusterna – ”Du överlever inte svallvågen”

LÖRDAG 16.25
Det är nu utfärdat orkanvarning längs båda Floridas kuster.
Vi kommer att få se stora delar av södra Florida översvämmat.
Guvernör Rick Scott varnar:
”Du överlever inte i din villa när det kommer en fyra meter hög svallvåg!

Trots att orkanen Irma sannolikt kommer att slå till i sydväst är det orkanvarning längs nästan hela kusten mot Atlanten.
Endast en kort sträcka kring St Augustine och mot Georgia-gränsen är (hittills) undantagen.
På västkusten sträcker sig orkanvarningen till Citrus county, d v s cirka 150 kilometer norr om Tampa och Clearwater Beach.

Irma ökar i styrka och i takt med att hon lämnar vattnen kring Kuba kommer hennes kraft att öka. Hon kommer över öppet, och varmt, vatten. Everglades kommer inte att bromsa henne, snarare tvärtom eftersom våtmarkerna också består av tempererat vatten.
Om nuvarande prognos håller har Irma siktat in sig på Naples och Fort Myers och kommer alltså att drabba området efter att ha svept förbi Ten Thousand Islands.

New York Times skriver att 260 skyddsrum är igång i Florida och att ytterligare 70 kommer att öppna senare idag.

– Vi är i akut behov av sjukvårdspersonal, inte minst sjuksköterskor. Ta kontakt, anmäl er, vädjar Floridas guvernör Rick Scott, som också varnar för den svallvåg som beräknas kunna bli över fyra meter hög:
– Vågen sköljer över en villa. Du överlever inte en sådan situation.
– Miljoner invånare i Florida kommer att få uppleva svåra orkanskador med dödliga svallvågor och livshotande vindstyrkor. Om du har ombetts evakuera, gör det nu. Vänta inte. Evakuera, inte i natt, inte om en timme – nu!
– Kom ihåg: när väl orkanen är här kan polis och räddningstjänst inte hjälpa dig.

På lördagseftermiddagen utökade Collier county (där Naples är centralort) sitt evakueringsområde. Fler skyddsrum har öppnat och man räknar med att kunna öppna ytterligare ett 20-tal senast i natt.

PETER SUNESON

orkanen Irma

TRE GÅNGER STÖRRE ÄN FLORIDA. Andrew var monsterorkanen som ödelade stora delar av södra Miami 1992 och som blev signalen till nya byggnadslagar och allmänt bättre orkanförberedelser. Se hur våldsamma Andrew bara är en bråkdel av Irma som genom sin storlek kommer att omsluta hela Florida i morgon.

Prognos: Hela Florida drabbas av extremt svåra skador

LÖRDAG 12.45
Hela Florida är katastrofområde.
Över fem miljoner människor på flykt.

Det är dags att än en gång påminna de svenskar som befinner sig i Florida:
Orkanen Irma är en av de värsta naturkatastrofer som någonsin drabbat den amerikanska kontinenten.

Östlig eller västlig riktning?
Frågan är tämligen oväsentlig nu.
Hela Florida är en orkanzon och även områden som ligger långt från var Irma går iland eller långt från ”ögat” kommer att drabbas av orkanstyrka eller ett svårt tropiskt oväder.

”Ingen plats i Florida är säker”, påpekar experterna på Weather Channel.

Viktigt att komma ihåg:
Även om orkanen är som starkast runt dess centrum är ovädret tre gånger Floridas storlek. Ett mastodontiskt och livsfarligt vädersystem som kommer att omsluta delstaten och påverka alla områden.
När detta skrivs ser det t o m ut som om Orlando, långt upp i centrala Florida, kan nås av Irma som en kategori 1-orkan.

Från Kuba rapporteras svallvågor på sju meter i orkanens spår. Det är dessa monstervågor som kan komma att ställa till med mycket elände, förstörelse – och död. National Hurricane Center betonar: ”Orkanen kommer att ha livshotande vindstyrkor i hela Florida, oavsett var den går iland.”

Att orkanen Irma för tillfället nedgraderats till en kategori 4 är endast en teknikalitet. Hon kommer med största sannolikhet att öka i styrka igen. Samtidigt växer orkanen Jose i styrka och närmar sig en ”femma” och hotar samma öar som Irma ödelagt och där minst 24 personer omkommit i orkanrelaterade olyckor.

5,6 miljoner uppges vara på flykt, eller har beordrats att evakuera. Vår bedömning: Siffran kan vara missvisande. Många har ignorerat evakueringsrekommendationen, inte sällan av den enkla anledningen att de inte har råd att lämna sina hem. Eller senaste dygnet bedömt det omöjligt att hitta säker plats inom rimligt avstånd.

23 000 personer uppges redan ha sökt sig till skyddsrum i Miami.

PETER SUNESON

orkanen Irma
©coastal.er.usgs.gov

ÖN DELADES PÅ MITTEN. När orkanen Charley drabbade Florida i augusti 2004 klövs ön North Captiva i två delar. Det är tyvärr sannolikt att vi får se motsvarande effekter i Florida det närmaste dygnet. Orkanen Irma kan komma att rita om Floridas karta.

Prognos: 4 blir 5 när Irma når Florida Keys och siktar mot Naples

LÖRDAG 00.45
Orkanen Irma kommer att växa i styrka, till kategori 5, igen och når tidigt söndag morgon (lokal tid) Florida Keys, enligt en prognos i natt.
Samma prognos har sedan Naples-området i sydväst som den plats där Irma kommer att gå in över land.

Det är CNN som sammanfattar läget med en rapport om att Irma blir den fjärde orkanen i USA:s historia som går i land som kategori 5. Tidigare: The Labor Day Hurricane 1935, Camille 1969 och Andrew 1992.

TV-kanalen har lusläst den senaste prognosen från National Hurricane Center (se illustration högre upp på sidan) och ser Naples som orkanens mål – förutom den plats i Florida Keys där Irma väljer att ha första kontakten med den amerikanska kontinenten. Lägger vi ihop europeiska och amerikanska prognoserna hamnar vi i Marathon, Islamorada eller Key Largo.

Oavsett om denna västliga rutt blir verklighet eller ej är det tämligen säkert att hela Floridas kommer att drabbas. Orkanen kommer att svepa vidare över Florida-halvön. Snabbt nedgraderas något snäpp beträffande vindstyrka, men fortfarande vara en dödlig och oberäknelig orkan. Det är förrädiskt att tro att det blir lugnare om Irma gör ett svep över Everglades. Tvärtom. Everglades är också vatten, vilket bara bidrar till att ”föda” orkanen med ny energi.

Orkanen Irma kan behålla orkanstyrka ganska länge. Även som tropisk storm är detta oväder farligt och skrämmande. Det finns prognoser som visar kategori 1-läge hela vägen upp till delstatsgränsen och kan innan dess drabba Orlando som en kategori 2-orkan.

USA:s meteorologer pratar nu allt mer, och varnar för, den efterföljande flodvågen. Det kan bli fyra meter höga svallvågor mot Floridas lågt liggande kust, och situationen förvärras avsevärt genom att detta händer under högvatten (flod).

Slutligen: Med den ny prognosen kan invånarna i North och South Carolina andas ut lite. Däremot är det troligt att både Georgia och Alabama drabbas.

PETER SUNESON

Högvatten komplicerar läget – det kan bli fyra meter höga vågor

FREDAG 22.50
Inte nog med att Irma ser ut att slå till med full kraft mot Floridas kust.
Hon gör det vid högvatten, vilket innebär ännu större förödelse när det vatten hon drar med sig når land som 3-4 meter höga svallvågor. 

Irma har svept förbi Kubas nordkust och påverkar just nu Bahamas där invånarna på de sydligaste öarna evakuerats till säkrare plats.
På väderkartor för Florida markeras nu större delen av de två kusterna med rött, d v s orkanfara. Vid min senaste koll upp till Daytona Beach i öster och hela vägen till Tampa i väster.

Under lördagen förväntar jag att relativt tidigt få rapporter om läget i och kring Key West.

Ur nyhetsskörden kring klockan 23 fredag natt:

 • Orlando International Airport stänger helt för trafik klockan 17 lokal tid i morgon.
 • Tampa International Airport stänger tre timmar senare.
 • Floridas transportdepartement tillåter vägrenskörning på Interstate 75 på en cirka 230 km lång sträcka från Wildwood (norr om Tampa) till gränsen mot Georgia.
 • Hundratals flighter har ställts in, samtidigt planeras fler evakueringsflygningar.
 • Disney stänger alla sina parker i Orlando under två dagar (femte gången det händer sedan 1971). Flera av de övriga nöjesparkerna gör likadant.
 • 1,4 miljoner invånare har nu beordrats att evakuera.

Kommentar:
Jag hade förväntat mig att Florida skulle öppna södergående filer för de som flyr norrut. Men myndigheterna har hittills avstått från denna lösning på grund av att vägbanorna behövs för utryckningsfordon.

En vän som lämnat västkusten och är på väg norrut hälsar:
”Trafiken var inte värre än en vanlig fredag, men vi körde förstås klockan 4 på morgonen…”

Samtidigt som vi ser de första dramatiska bilderna på totalförstörda öar i Karibien väntar dessa öar på Jose, en ny dödlig orkan. Jose är en kategori 4 som växer i styrka. Orkanen drar in över öarna under helgen.

PETER SUNESON

orkanen Irma
©DEFENSE.GOV

Dödssiffran stiger – minst 23 har mist livet på karibiska öar

FREDAG 22.30
Minst 23 dödsoffer på karibiska öar efter orkanen Irmas brutala härjningar.

Sammanfattning:

 • Nio döda på St Bart och franska delen av St Martin.
 • Två döda på holländska delen av St Martin.
 • Fyra döda på Amerikanska Jungfruöarna.
 • En död på Barbuda, Abguilla och Barbados.
 • Tre döda i Puerto Rico.

Ovanstående siffror är preliminära och bygger på rapporter från flera olika nyhetsmedier.

Skadorna är omfattande. Sjukhus och flygplatser förstörda. Det kommer att dröja innan vi har en överblick av skadorna i Karibien. Dödssiffran kommer att stiga i takt med att räddningsarbetare hinner ta sig till svårtillgängliga områden.

Hotet mot Key West: Alla turister har nu lämnat staden

FREDAG  15.35
Svallvågor 2-3 meter höga väntas svepa in över Key West och alla andra öar i regionen Florida Keys. Aldrig tidigare har vi sett liknande massiva förberedelser för en orkan i detta område.

Enligt fla-keys.com ska alla turister nu ha lämnat Florida Keys. För bofasta som vill evakuera finns busstransporter till skyddsrum vid Florida International University i västra Miami. Samlingsplats är Stock Island dit de går bussar från centrala delen av Key West.

Under ett 40-tal år har vi följt hur Floridas invånare hanterar naturkatastrofer liknande den delstaten nu står inför. Beträffande Florida Keys och Key West har vi alltid sett hur nästan alla bofasta väljer att stanna hemma. denna gång är scenariot definitivt annorlunda. Man vet att detta kan vara ”The Big One”, hela öar kan komma att spolas bort.

Oavsett vilken riktning Irma tar är det dock klart att det är från denna del av Florida vi kommer att få de första rapporterna.
Orkanvarningen för Florida Keys innebär följande (och då även om öarna inte tar en direktträff) för i morgon:

Svallvågor på 2-3 meter (eller t o m värre) sveper in över öarna.
Vindhastigheter på uppemot dubbel stormstyrka.

Sedan ett par dagar har Key West International Airport stängt helt. Den sista Greyhoundbussen har lmnat området.

PETER SUNESON

orkanen Irma
©PIXABAY

Orkanen Dennis i Key West. Ovädret passerade en bit väster om staden i juli 2005. 

Hög tid att se hela Florida som ett katastrofområde

FREDAG 14.30
Allt för stor vikt läggs just nu på att orkanen Irma nedgraderats till en kategori 4-orkan.
Alla orkaner innebär fara för livet – inte minst efter att den slagit till.

Allt för stor vikt läggs också på om Irma tar en östlig, central eller västlig rutt. Det är hög tid att se hela Florida som ett katastrofområde!

Från vår egen horisont, se Monica och Gunnar Hedqwists evakueringsplan som ett lärorikt exempel: De startade förbereda för en evakuering redan i början av veckan. Idag packar de sina viktigaste ägodelar och sätter sig själva och hundarna i bilen och kör till ett mer orkansäkert område långt in i landet.

Sedan i morse följer jag också en del vänner på västkusten. Trots att de vet att en östlig kurs för Irma är mest trolig känner de till tillräckligt mycket om en orkans efterverkningar för att lämna sina hem för en tryggare plats.

När orkanen dragit förbi är det inte frågan OM det blir översvämningar och andra konsekvenser. Frågan är till exempel hur stora orkanens svallvågor blir, hur högt vattnet stiger.

Nyligen utfördade Sarasota county lokalt undantagstillstånd och igår larmades om stor evakuering kring Tampa Bay (se nedan). Sedan tidigare har Floridas guvernör utfärdat undantagstillstånd i hela delstaten.

Till dig som fortfarande är i ett turistområde vid kusten: Nu är det för sent att leta alternativt boende längre in i landet. Följ de råd du får lokalt. Välj hellre ett skyddsrum än att stanna på hotellet (vad hotellets personal än säger).

Huvudrubriken hos Weather Channel talar ett tydligt språk: ”Last Chance to Leave!”

PETER SUNESON

Flygplatsen i Fort Lauderdale stänger i minst två dygn

FREDAG 00.05
Fort Lauderdale-Hollywood International Airport stänger klockan 19.45 lokal tid fredag kväll.
Flygplatsen beräknas vara stängd både lördag och söndag.

I ett pressmeddelande skriver man att stängningen är av hänsyn till säkerheten för både passagerare och anställda.
Flygresenärer uppmanas ta kontakt med sitt flygbolag för ytterligare information. Man betonar att flygplatsen inte har skyddsrumstatus, alltså kan varken personal eller resenärer uppehålla sig där under helgen.

PS

orkanen Irma
©FORT-LAUDERDALE-AIRPORT.COM

Evakuering i St Pete Beach, Clearwater Beach, Tarpon Springs

TORSDAG 23.25
Allmän evakuering startar tidigt fredag morgon (amerikansk tid) i Pinellas county.
Trots att orkanen Irma troligen tar en annan väg tar man inga risker. Och även med en östlig rutt blir det tropiskt oväder i även denna region.

Pinellas county är, enkelt uttryckt, hela den stora halvön utanför Tampa. Från Tarpon Springs i norr till St Pete Beach och Sunshine Skyway i söder.
Det är ett tättbebyggt område med många trafikproblem. In till Tampa finns tre broförbindelser. Från öarna i väster in till halvön ytterligare broar. Alla är flaskhalsar.

Utrymningen gäller tills vidare endast lågt liggande kustområden, skriver Fox 13. Det finns sådana på både Golf-sidan och Bay-sidan. Tillsammans med att samtliga ”mobile homes” i countyt måste evakueras blir det många personer som ska sättas i säkerhet på relativt kort tid.

Även om Irma tar en rutt längs Floridas östkust blir det alltså tropiskt oväder så långt bort som Tampa Bay. Representanter för Pinellas county poängterar också att området fortfarande är i primära riskzonen. En senare sväng norrut av Irma och genast är alla orter längs Floridas västkust i fokus, istället för (som nu) Miami och Fort Lauderdale.

Pinellas county har fem olika evakueringsgrader, A till E, baserade på förväntat vattenstånd (översvämning) i samband med orkanen. Nu gäller zon A. Det kan komma beslut om en eller flera zoner inom kort.

PETER SUNESON

Tiotusentals flyr – problem på motorvägar, brist på bensin och hotell

orkanen Irma
©WEATHER.COM

TORSDAG 18.15
Amerikanska medier beskriver nu situationen med ord som massevakuering, massflykt och t o m ordet massutvandring används.
Alldeles för sent gick det upp för invånare i södra Florida att det var dags att sätta sig i säkerhet i god tid.

Florida.nu uppmanade redan i tisdags sina läsare att söka hotellrum i orkansäkrare område än vid någon av Floridas kuster.
Vi betonade att Orlando vore ett bra val. Dels är orkanen försvagad om den när ända dit. Dels fanns det då (tisdag och även under onsdagen) gott om lediga hotellrum.
Idag är situationen annorlunda: Få lediga hotell i Orlando och områden i närliggande städer/stater, som Atlanta, Georgia börjar det bli ont om hotell.

Hundratals hotell i Orlando, nu finns knappt några rum kvar

Vi får ofta anledning att kolla hotellutbudet i Orlando-området. Normalt sett för att leta extrapriser åt våra läsare. Nu gäller det rum till dem som flyr från södra Florida och vid en sökning klockan 18 hittade jag bara elva (11) hotell med lediga rum i en stad som har flera hundra hotell!

På motorvägarna, särskilt Interstate 75 utmed Floridas västkust, kryper trafiken stundtals fram. Det är även otroligt mycket trafik på betalvägen Florida Turnpike, under dessa dagar avgiftsfri precis som alla andra tullvägar i Florida.

Bensinstationerna har långa köer och en del har slut på bensin, skriver weather.com. I amerikanska diskussionsforum ser man tips om bensinstationer som kommer att fungera även efter det förväntade elavabrottet i samband med Irmas framfart.

Flera flygbolag anklagades för att chockhöja sina priser, exempel 3 000 dollar för en enkelresa ut ur riskzonen. Sedan dess har de istället erbjudit förmånliga priser, större plan och fler avgångar. (Se artikel längre ner.)

Hundratals flyg har redan ställts in. Men endast Key West International har stängt helt. Alla andra flygplatser i Florida är fortfarande igång. Miami Airport rapporterar att flygtrafiken hålls igång så länge vindhastigheten inte överstiger 25 meter i sekunden (en bråkdel av Irmas toppnoteringar på 85 meter i sekunden).

Flera kryssningar har ställts in helt, andra har ändrat ankomsttid eller rutt.

Evakueringen av Key West och övriga Florida Keys påbörjades på onsdagsmorgonen. I detta område finns inga skyddsrum och man planerar att flytta alla sjukhuspatienter till fastlandet.

PETER SUNESON

Flygbolag erbjuder billiga biljetter för att lämna orkanzonen

TORSDAG 12.05
Flera flygbolag erbjuder nu specialpriser på flighter från orkanhotade områden i Florida, skriver Fortune.com.

American Airlines:
Samtidigt som flybolaget stäler in alla reguljära flygningar till och från Miami, Fort Lauderdale, Fort Myers, Sarasota och West Palm Beach erbjuds billiga enkelbiljetter från dessa flygplatser

JetBlue:
Erbjuder enkelflygningar från sina Florida-destinationer till reducerat pris. REdan köpta biljetter kan bokas om utan extra kostnad.

Delta:
Fler avgångar och större plan för att fler bofasta och turister ska kunna ta sig från katastrofområdet.

United:
Fler avgångar från Florida, med start idag (torsdag).

orkanen Irma
©PIXABAY

EXTREMT FARLIGT och en typ av väder få av oss har upplevt i verkligheten. Ett vanligt litet oväder i Florida kan vara skrämmande nog: tjutande vindar, ett hav i uppror, översvämmade vägar, kaos i trafiken.
Nu pratar vi om krafter som är – i ordets rätta bemärkelse – obeskrivliga. En tropisk väderkatastrof som inte liknar något av de värsta oväder som någonsin drabbat Sverige.
Själva orkanen är en sak, kraftfull och dödlig. Efterverkningarna är desto värre. Fler dödsolyckor i orkanens spår.
I tiotusentals hem längs Floridas kuster står nu möbler och annan inredning uppstaplat en meter över golvet. När översvämningen kommer blir det, i bästa fall, bara golvet som förstörs. Tänk på det om du fortfarande tror att du ska stanna kvar på hotellet i ett riskområde!
Redan under fredagen kommer södra Florida att vädermässigt påverkas av den annalkande orkanen. Jag bedömer det som för sent att evakuera då. Stanna hellre där ni är, sätt er i säkerhet i ett skyddsrum.

PS

Prognos: Orkanen Irma styr mot Floridas östra kust

TORSDAG 11.10
Orkanen Irma är på väg att lämna Puerto Rico och uppges nu söka sig norr om Dominikanska Republiken och Haiti.

Den extremt farliga och dödliga orkanen kommer att nå Florida på söndag. Men långt tidigare kommer södra Florida att känna av dess krafter. det är därför vi upprepar rådet till svenska turister i området: Ta er till säker mark – nu!

Det är inte längre frågan om Florida drabbas. Frågan är hur och var. Alla väderexperter pratar nu om att Florida kommer att drabbas av en direktträff.

Just nu ser det våldsamma ovädret ut att nå Florida från sydöst. Det innebär att s k ”land fall” kan bli i Key West, övriga Florida Keys, fastlandets sydöstra hörn (d v s Miami och Fort Lauderdale – eller betydligt längre norrut efter ett svep längs kusten.
Det finns dock fortfarande två betydligt ”lugnare” alternativ:
1. att Irma tar en östlig kurs och försvinner ut över Atlanten igen.
2. att Irma går in över Kuba och därmed tappar väsentligt i styrka och därefter fortsätter mot Mexikanska Golfen.

PETER SUNESON

Miami Beach evakueras 

TORSDAG 11.30
Sent under natten till torsdagen beslutades om allmän evakuering i Miami Beach och alla andra strandorter på öarna utanför fastlands-Miami.

Miami ligger i ett känt s k orkanstråk och när nu orkanen Irma ser ut att ha denna del av Florida i sikte meddelade borgmästare Carlos Gimenez i natt att det beslutats om allmän evakuering i alla lågt liggande områden i Miami-Dade county.

Evakuering ska ske under torsdagen och omfattar minst 100 000 bofast plus tusentals turister.

”Ingen kommer att vara tvingad att lämna sitt hem, men jag vill påminna om att det kan komma att bli omöjligt för räddningspersonal och polis att ta sig till evakuerade områden”, sa Gimenez på sin presskonferens.

Polisen i Fort Lauderdale: ”Ingen tvingas att lämna”

ONSDAG 19.15
Sedan det blivit all tydligare att orkanen Irma kommer att drabba sydöstra Florida har Broward County (Fort Lauderdale) beordrat allmän evakuering från torsdagen. Detta gäller kustområdet och andra lågt liggande delar av countyt.

”Vi kommer inte att knacka dörr och arrestera folk som inte vill lämna sina hem, säger Browards sheriff Scott Israel.
”Vi uppmanar dock till evakuering istället för att bli orkanens offer.”

Historiens värsta oväder i Atlanten: ”Farligaste vi sett”

ONSDAG 19.00
Samtidigt som orkanen Irma når de yttersta öarna i Karibien konstaterar orkanexperter att ovädret är det värsta som någonsin drabbat Atlanten.
”Vi har aldrig upplevt någon orkan mer farlig än denna”, kommenterar Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosello till nyhetsbyrån AP/Chicago Tribune.

Vi får gå tillbaka till 1928 för att hitta Puerto Ricos värsta orkan: San Felipe som dödade 2 748 personer i Puerto Rico, Guadalope och Florida.

Hubert Minnis är premiärminister på Bahamas:
”Om man inte evakuerar får man betala med sitt liv eller bli allvarligt skadad.”
Bahamas evakuerar ett flertal öar helt, flyger invånarna till huvudstaden Nassau.

Orkanen Irma har nått Barbuda och Antigua och rör sig mot Puerto Rico.
Vi har sett en del nyheter om skador på byggnader men mest rapporter om kraftiga vindar och regn.

Enligt New York Times är flera öar utan el, massor av hustak har blåst bort samt rapporteras om översvämmade gator och bostäder.

PETER SUNESON

Brist på dricksvatten och bensin – så blir det i Florida

ONSDAG 17.30
Normala scener i hela Florida just nu (onsdag kväll):

 • Tomma hyllor i många super markets. Det fattas dricksvatten, konserver och hundmat.
 • Långa köer till bensinstationer, några har slut på bensin.
 • Folk köar för sandsäckar som delas ut gratis av kommunerna.
 • Köbildning på motorvägarna, invånare flyr till västkusten.

Här också en sammanställning från Sun Sentinel om vad vi kan förvänta oss i Florida de närmaste dagarna.

orkanen Irma
©CARINA WONN, SARASOTA

Tomma butikshyllor på Publix i Sarasota. Invånarna hamstrar bland annat dricksvatten, konserver och hundmat.

September är en lugn månad i Florida. Men just nu upplevs trafiken på motorvägar och i städerna som under värsta julrushen. Alla är på väg någonstans. Detta är bara en föraning om vad som kommer. Så vi upprepar: Följ våra råd och evakuera från ditt hotell i tid! (Se tidigare artiklar längre ner.)

Bilden ovan från Interstate 75 i höjd med Fort Myers visar långa köer av trafikanter på väg från Miami-området till vad som i dagsläget bedöms som säkrare trakter. Från både västkusten och i centrala Florida (Orlando-området) kommer rapporter om massor av turistbussar med människor som flyr från sydöstra delstaten.

Det hamstras förnödenheter som dricksvatten, allehanda konserver och mat till hundar, katter och andra husdjur. I många super markets är dessa varor slsut.

Till bensinstationerna är det långa köer. En del har helt slut på bensin.

I ORKANENS SPÅR – DAG FÖR DAG:

Vad vi kan förvänta oss de närmaste dagarna, delar av en sammanställning från Sun Sentinel:

Onsdag

Evakuering startade i Miami-Dade och Monroe (Florida Keys). Turister började utrymmas klockan 7 på morgonen (amerikansk tid), bofasta lämnar senare under dagen.

Key West International Airport har stängt. I övriga Florida har hundratals flyg ställts in och fler flygplatser förväntas stänga helt för trafik.

Skolorna i Monroe County har stängt.

För de som inte väljer att stanna, nu är det dags att börja röra på sig.

Torsdag

Myndighetskontor i Miami-Dade county stängs. Oklart hur det blir i Broward och Palm Beach.

Skolorna stänger i Broward, Palm Beach och Miami-Dade.

Skyddsrum öppnar för allmänheten i Broward.

40 procents risk för regn och åska under eftermiddagen.

Så här dags bör alla ha fyllt förråden med mat, dryck, bensin och kontanter eftersom det är risk för att ingen affär eller bank har öppet under fredagen.

Fredag

Vädret förväntas bli i klassen ”tropiskt oväder” med vindstyrkor på uppemot 20 meter i sekunden.

Busstrafiken i Broward och Palm Beach ställs in.

Kryssnings- och flygresenärer uppmanas kontrollera med rederi respektive flygbolag vad som gäler.

För sent att evakuera. Stanna hemma och aktivera alla orkanskydd eller ta er till närmaste skyddsrum.

Orkanen Irma kan slå till med full kraft från tre väderstreck

ONSDAG 14.15
Kategori 5-orkanen Irma har siktet inställt på Florida. 

Ett av de mest kraftfulla tropiska oväder som Florida sett i modern tid kommer att få förödande konsekvenser trots att myndigheter och allmänheten redan förbereder sig på alla tänkbara sätt.

Det är inte längre frågan OM Irma drabbar Florida.
Mer om HUR och NÄR och VAR.

Orkanen Irma befinner sig fortfarande tusentals kilometer från USA:s fastland. Ovädret har siktet inställt på södra Florida och hela delstaten kommer att påverkas.

Experterna är överens om en sak: Irma kommer att svänga norrut. Men man vet inte när och var.
Meteorologerna pratar om tre möjliga varianter:

Scenario A för orkanen Irma:

Orkanen kopierar Matthew 2016 och följer Floridas östra kust för att när som helst gå in över land. S k ”land fall” i Florida eller i Carolinas.

Scenario B för orkanen Irma:

En senare nordlig sväng kommer att innebära att Irma försvagas över land. Men inte mer än att det fortfarande blir omfattande skador i stora delar av delstaten.

Scenario C för orkanen Irma:

Sydöstra Florida kommer lindrigare undan om Irma svänger norrut i Mexikanska Golfen. I så fall är det troligast med ”land fall” på centrala eller nordöstra västkusten.

OBS att scenario C också kan innebära att Irma försvagas över Hispaniola (Dominikanska Republiken/Haiti) och/eller Kuba. Samtidigt är orkanen så kraftfull att den relativt snabbt kan öka i styrka så fort den kommer ut på öppet vatten igen.

PETER SUNESON

©NASA/ISS

Orkanen Irma i Florida: Miljoner människor på flykt

TISDAG 22.00
Myndigheterna uppmanade alldeles nyss turister att lämna Miami-området. Allmän evakuering påbörjas under onsdagen.

Aktionerna gäller tills vidare Miami-Dade county (d v s stor-Miami) och Monroe county (Florida Keys och Key West samt en del av Everglades). Skolorna stänger och alla tullvägar blir avgiftsfria för att underlätta något inför den förväntade flykten från katastrofområdet.

Monroe county är ju ett speciellt område. En enda väg hela vägen från Key West till fastlandet. Det kommer att gå sakta att evakuera. Nu kommer de extra körbanorna på bron från Key Largo mot fastlandet väl till pass.

En majoritet av de fasta invånarna kommer, som vanligt, att stanna trots myndigheternas order om allmän evakuering.
Dock säger en representant för räddningstjänsten:
”Om det är någon gång en orkan verkligen ska drabba The Keys allvarligt så är det denna.”

Miami-Dade county är ett invånartätt område. Närmare tre miljoner människor och hundratusentals turister. Lägg till att Broward county (Fort Lauderdale) sannolikt också kommer att evakueras och det är bäddat för kaos på alla vägar i sydöstra Florida. (Inte alls omöjligt att vi får se Florida Turnpike enkelriktad hela vägen till Orlando och Ocala.)

Senaste uppgifterna är att man i Broward och Palm Beach fortfarande diskuterar evakuering och att förbereda skyddsrum.

”En av de fem värsta orkaner som drabbat USA!

Det har tidigare pratats om en orkan lika kraftfull som Andrew 1992, också om den värsta på 10 år.
Alldeles nyss hörde jag en väderexpert spekulera om att Irma kan komma att gå till historien som en av de fem värsta orkanerna någonsin på den nordamerikanska kontinenten.

Konsekvenserna av Matthew förra året i kombinationen med Harvey i Texas häromveckan gör att beredskapen är extra god.
Under onsdagen ska först turister och invånare med nedsatt rörelseförmåga flyttas från områden som förväntas vara i värsta farozonen.

De som bor i områden som kan drabbas av en ”direktträff” uppmanas lämna sina hem. Miamis borgmästare Carlos A Gimenez betonar allvaret:

”Denna orkan är alldeles för kraftfull och utgör ett alltför stort hot för att vi ska försena en enda åtgärd.”

Han uppmanade alla att se till att ha mat, vatten och andra förnödenheter hemma för minst tre dagar.

”Jag förorsakar hellre lite besvär för invånarna nu än ser onödiga liv gå förlorade om orkanen Irma slår till här. Det är fortfarande för tidigt att spekulera om en ”direktträff”.

PETER SUNESON

Säsong med många oväder, nu väntar Jose och Katia

Efter I kommer J = Jose, Atlantens tionde namngivna tropiska oväder. Jose följer Irmas spår och kan växa till en orkan på fredag. I sydvästra delen av Mexikanska Golfen lurar också Katia som dock lär hålla sig borta från den amerikanska kontinenten.

Booking.com  
orkanen Irma
©PIXABAY

Orkanen uppgraderad till kategori 5 med vindar på 80 m/s

TISDAG 16.10
Sedan tisdagseftermiddagen är orkanen Irma en kategori 5-orkan.

Det betyder att vindhastigheten är över 140 miles per hour (cirka 63 meter i sekunden). Irma är faktiskt långt över gränsen och man räknar med 180 MPH i natt. Otroliga 80 meter i sekunden.
(Tänk på att kraftig svensk storm är cirka 25 meter i sekunden och att man börjar se över säkerheten på Öresundsbron redan kring 20 meter i sekunden.)

Man pratar fortfarande om ett femdagarsperspektiv för Florida. D v s att Irma kan nå Florida på söndag. Dock betonar experterna att det kan bli tropiskt oväder redan på fredag kväll (amerikansk tid).
Alla prognoserna ser hela delstaten påverkas av Irma om orkanen fortsätter den rutt som påbörjats.

FOTNOT: I Atlanten pratar vi alltid om orkaner, medan man i andra delar av världen pratar om cykloner eller tyfoner.

Gunnar Hedqwist: Vänta inte för länge med att evakuera!

TISDAG 15.15
Trots att Irma verkar ta en mer sydlig riktning än vad vi rapporterade natten till idag (tisdag) kommer orkanen att bli märkbar i en eller annan form i södra Florida.

Det finns anledning att påminna om att man inte ska vänta för länge med att evakuera. Om man, som besökare, till exempel frågar om råd på hotellet blir svaret troligen: ”Ta det lugnt, ingen fara.”
Den linjen kommer hotellets manager att hålla tills det blir allmän evakuering. Resultatet  kan bli konsekvenser på flera plan:

 • Du riskerar att hamna i bilköer istället för på ett nytt hotell.
 • Det finns inga hotellrum att boka.

Du kan bli fast i bilköer i ett dygn, vi minns när bilister på flykt undan en orkan satt fast i trafiken i 24 timmar.

Se till att du får ett reservationsnummer (confirmation number) när du bokar nytt hotell. Annars kan ditt rum gå till någon annan som är på plats före ddig.

Se upp för ”price gauging”, d v s prishöjning på eftertraktade varor och tjänster. Det gäller allt från vatten och bensin till hotellrum.
Detta är olagligt i Florida och delstatens chefsåklagare Pam Bondi har redan aktiviterat en hotline dit man kan anmäla olagliga prishöjningar,

GUNNAR HEDQWIST

Orkanen Irma kan bli värsta ovädret i Florida på över 25 år

TISDAG 12.30
På tisdagsmorgonen rapporterades om vindstyrkor på långt över 200 km/tim. Orkanen Irma är fortfarande en kategori 4-orkan på sin väg mot Puerto Rico, Dominikanska Republiken, Haiti, Jamaica, Kuba och flera andra önationer i Karibien.

Om Irma behåller samma intensitet kan denna septemberorkan, enligt National Hurricane Center, bli lika kraftfull som den dödsbringande Andrew.

En av anledningarna till att man befarar att Irma växer i styrka är att orkanen närmar sig varmare vatten vilket bidrar till att öka vindhastigheten. Sydöstra Florida (d v s bland annat Miami och Fort Lauderdale) är det mest tättbefolkade området i Florida. Här finns flera miljoner bofasta plus hundratusentals turister.

PETER SUNESON

ANDREW 1992

 • Orkanen Andrew drabbade Miami-området i augusti 1992.
 • Det våldsamma ovädret orsakade 65 personers död.
 • Andrew ödelade stora delar av södra Miami.
 • Över 60 000 hus totalförstördes.
 • Katastrofen blev startsignal för helt nya lagar i Florida beträffande byggnadskonstruktioner.

Troligen inga flyg från Fort Lauderdale, bättre stanna på hotell i Orlando

Kjell, som är i Florida på familjesemester, frågar:
Vi är just nu i Orlando, men ska åka till Ft Lauderdale på torsdag och vidare till Sverige på lördag. Hur gör vi med tanke på orkanen?

Svar:
I värsta fall får du stanna kvar på hotellet i Orlando. Även om orkanen bara orsakar rejält dåligt väder är det risk att det inte går några flyg från Fort Lauderdale på lördag.

Som det ser ut nu är det inte sannolikt att något flyg kommer att lyfta eller landa i sydöstra Florida under den kommande helgen.
Det är mycket troligt att flygbolag som trafikerar Europa dirigerar om sina flighter till Orlando eller annan stor flygplats här i Florida.
När vi tittar på prognoserna kommer orkanen att befinna sig strax söder om Florida på lördag eftermiddag och förväntas sedan göra en kraftig sväng mot norr.

GUNNAR HEDQWIST

Lär av invånarna: Bunkra med vatten, frukt och konserver

Som turist i Florida är du först att bli evakuerad. Men det kan ändå vara på sin plats att påminna om en del viktiga förnödenheter att hamstra om det blir ett akut orkanläge. För även om du sätter dig i säkerhet på ett hotell i en annan del av delstaten eller kommer till ett skyddsrum finns det anledning att vara förberedd.

 • Köp vatten. Räkna med cirka 20 liter per person.
 • Handla frukt och konserver, t ex tonfisk på burk, energigivande drycker, kex, bröd m m.
 • Köp en kraftig ficklampa och glöm inte extra batterier.
 • Se till att ha hushålls- och toalettpapper.

…och följ de lokala nyheterna!

Kolla de lokala tv-nyheterna, lyssna på lokala radiostationer, och du får snabbast information om vad som händer.

   

Orkanen Irma förväntas slå till i slutet av veckan

MÅNDAG 23.30
Orkanen Irma är nu en kraftfull kategori 4-orkan som satt kurs rakt mot den karibiska övärlden. Som så många gånger förr är det Puerto Rico som först ligger illa till.

Men inte bara i Puerto Rico har guvernören flaggat för katastrofförberedelser. Detsamma gäller i Florida.

Meteorologernas senaste rapport:
Att det är mycket sannolikt att orkanen Irma drabbar USA:s östra kust. Det betyder i så fall, med största sannolikhet, Florida och/eller Carolina-staterna.

Redan idag (tisdag) når orkanen Irma Puerto Rico och näst i tur, enligt aktuell prognos, är Dominikanska Republiken och Haiti.

Guvernören utfärdade undantagstillstånd för hela Florida

Floridas guvernör Rick Scott har utfärdat undantagstillstånd för hela Florida.

”Det är ett dödligt oväder och Florida måste förbereda sig. Med tanke på hur prognoserna ser ut, och intensiteten i denna storm, har jag förklarat undantagstillstånd för alla counties i Florida för att se till att delstaten tillsammans med nationella och lokala insatser kan se till att resurser används rätt under förberedelserna för denna storm”, sa Scott.

Lokala nyhetsmedier rapporterar om att hamstringen av basvaror för hushållet och bensin redan startat och att stora vattenbehållare och bensindunkar är en bristvara, slutsålt helt enkelt. Detsamma gäller material för att skydda sina hus.
Man minns vad Matthew ställde till med förra året och Harvey, som fortfarande är aktuell i Texas, blev en extra varningsklocka.

orkaner i Florida, orkanen irma
©PIXABAY

Orkanen Irma: Om du är i södra Florida sök nytt hotellrum – nu!

TISDAG 01.15
Invånarna i Florida lärde sig läxan från orkanen Matthew förra året. Därför har många hotellrum redan bokats i längre in i delstaten. Man vill vara säker på att ha en trygg tillflyktsort.

Gunnar Hedqwist, som bor i St Augustine i nordöstra delen av Florida, började leta hotellrum redan under söndagen. Han valde (precis som under Matthew-katastrofen) att söka sig mot Gainesville, cirka 115 km rakt österut.

– Enligt hotellet fick jag det sista rummet, egentligen ville jag boka två rum, berättar Gunnar.

Gunnar Hedqwist har under sina många år i Florida sett orkaner på nära håll, och med din erfarenheten menar han att det är enn nödvändigt val om man är rädd om livet att lämna både sitt hem och sin affärsverksamhet om och när orkanen närmar sig.

– Jag uppmanar alla svenskar som befinner sig i södra Florida att genast söka alternativt boende på annan plats. Omedelbart!

Just nu lågsäsong i Florida. Därför är rekommendationen från Florida.nu att söka hotell i Orlando. Där borde det fortfarande finnas gott om lediga rum.

PETER SUNESON
GUNNAR HEDQWIST

   
Booking.com