Florida Keys – allt du behöver veta om mest spännande bilresan i Florida.
Med Key Largo, Islamorada, Marathon, Seven Mile Bridge, Big Pine Key och – Key West! 

Här startar ett äventyr som är 170 kilometer långt. Ha inte bråttom på Overseas Highway i Florida Keys. 

Islamorada
broken clouds
26.5 ° C
27 °
26 °
74%
3.6kmh
75%
Sat
24 °
Sun
26 °
Mon
25 °
Tue
25 °
Wed
26 °
Booking.com  
Overseas Highway, US 1
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Florida Keys – långsam njutning på bilresa

Florida Keys – den mest spännande bilresan i Florida. Med huvudorterna (öarna) Key Largo, Islamorada, Marathon, Big Pine Key (Lower Keys) och resans mål Key West.

Overseas Highway (US1) är cirka 170 kilometer och går över 42 broar, antalet öar (stora som små) är oräkneliga.

Här ska man inte ha bråttom, av två skäl:

  • Mycket att se, stanna och och ta det lugnt, många bra restauranger.
  • Trafiken är stundtals ganska långsam, så planera alltid lite extra tid.

Bara 205 kilometer – men kartan ljuger

Florida Keys – Key West är alltså en bilresa man ska göra utan stress. Ingen eftermiddagsutflykt, utan kör gärna denna rutt på morgonen efter en övernattning på fastlandet.

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen

En kartsökning kommer att säga 205 kilometer från Homested till Key West. Det stämmer.
Samma karta anger också tiden till två timmar och 50 minuter. Det stämmer däremot inte. (I ren körtid skulle jag lägga till en timma.)

Följ våra råd – från helheten till detaljerna – och du kommer att få ett lyckat besök i en mycket intressant del av Florida.

Key West efter Irma, Efter orkanen
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU
  • Den 1 oktober öppnade Florida Keys officiellt för allmänheten efter orkanen Irma. På grund av omfattande orkanskador inom Monroe County reserverar vi oss dför information som presenteras på alla sidor som rör regionen.
  • I takt med att HOTELLEN öppnar uppdaterar vi, samt läs SENASTE NYTT och följ oss på FACEBOOK.

Transportsträcka eller trevlig omväg?

Vi avverkar snabbt transportsträckan från Miami ner till fastlandets sydostligaste hörn. Därefter ytterligare en transportsträcka, kort men urtråkig.
Därför brukar vi rekommendera lilla omvägen Card Sound Road.

Oavsett vägval glider vi sedan ut mot Key Largo. Där väntar naturskön upplevelse i form av tre timmars bilresa i sakta mak västerut. Atlanten till vänster, Florida Bay till höger.

Om själva målet (Key West) eller vägen dit är största behållningen kan man tvista om. Vi väljer att låta frågan förbli obesvarad (men med åren lutar det för mig alltmer åt det senare.)

LÄS MER: Spara pengar på rätt val av hotell i Florida

Resan görs på en enda väg, Overseas Highway (US 1), en av de mest fascinerande utflykterna med bil på den nordamerikanska kontinenten. Den bästa i Florida.
Här är det lätt att orientera sig med hjälp av milstolpar.
Så i fortsättningen handlar det bara om MM, mile markers. Från 110 till 0. Dessutom har vi delat in området i fem delar.

Väl framme i Key West blir vistelsen hur galen som helst. I positiv bemärkelse.
Vi är i en stor, men härlig, turistfälla som dock lyckats bevara ganska mycket av charmen från förr.

Florida Keys karta
©FLA-KEYS.COM

Florida Keys – USA:s sydligaste plats

Florida Keys är det allra sydligaste du kan komma i kontinentala USA, med Key West längst i söder (eller sydväst om vi ska vara mer exakta). Härifrån är det inte mer än 15 svenska mil till Kuba, vilket gör hela ö-gruppen till den plats i USA dit flest kubanska båtflyktingar kommit.

Florida Keys ligger i Monroe County som faktiskt sträcker sig en bit in i både sydvästra och sydöstra hörnet av Everglades.
Det är nästan en förutsättning att ta en titt på nedersta delen av Florida-kartan innan man börjar planera resan till pärlbandet Florida Keys och dess kronjuvel Key West.

Se hur hundratals öar bildar en lång svans på delstaten, ett pärlband av öar som sträcker sig nästan 20 svenska mil åt sydväst och väster mot Mexikanska golfen – med Atlanten i öster och med Florida Bay mot fastlandet i norr.
Vi åker bokstavligt talat mittemellan två hav.

För att lättast förstå omständigheterna på Florida Keys måste man utgå från Overseas Highway. US1, som den också heter, är den sydligaste sträckan av landsvägen som går utmed hela Floridas östkust och fortsätter upp till Maine, totalt 3 850 kilometer.

När man lämnat Floridas fastland och kommit ut på den första, och största, ön som är Key Largo kan man referera till vägen som ”Storgatan” eftersom det är den enda vägen här ute.
Det gör det förbluffande lätt att orientera sig och alla platser, som restauranger, hotell och sevärdheter, annonserar sin belägenhet genom milstolpar, s k mile markers.

Vid starten på norra delen av Key Largo är vi vid milstolpe (MM) 110 och framme i Key West är det MM 0. Mellan öarna (en del stora, andra riktigt små) är det 42 broar med Seven mile bridge, väster om Marathon, som den absolut längsta.

Florida Keys,  områden och öarna:

Key Largo – MM 110-86
Islamorada – MM 86-63
Marathon – MM 63-46
Lower keys – MM 46-5
Key West – MM 5-0

Florida Keys, Key West efter Irma
©FLA-KEYS.COM

Key Largo (MM 110-86)

Namnet på ögruppens största ö får flera generationer filmälskare att tänka på John Huston-succén med samma namn. Det var här Humphrey Bogart och Lauren Bacall tog sig an Edward G Robinson och hans gangstergäng under några stormiga dygn 1948.

Till en början är Overseas highway precis som om vi var kvar på fastlandet: samma neontäta skyltdjungel, krogar, souveniraffärer, båt-, fiske- och dykaffärer i en salig blandning med hotell.
Man får inte den riktiga ö-känslan eftersom Key Largo är stort.

Bakom neonfasaderna döljer sig dock ett eldorado för sportdykare och fiskare:
John Pennekamp Coral Reef State Park är Nordamerikas största korallrev och här finns dykupplevelser både för nybörjare och avancerade dykentusiaster.
MM 102,5.

Dyk, snorkla, Florida Keys, floridas klimat
©FLA-KEYS.COM

African Queen

Från en annan Bogart-film ligger African Queen anspråkslöst förtöjd intill betydligt större och modernare farkoster.
Passa på att ta en bensträckare och titta på detta gratisnöje.
Det har hänt så mycket positivt med den legendariska filmbåten under senare tid att vi gett den en egen sida.
MM 100.

Florida Keys, vädret i florida
©BOB KRIST/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Islamorada (MM 86-63)

Vackert namn på vackert område. Det är här vi först upptäcker den riktiga “key-känslan”, nu känns det verkligen att vi kör med hav på båda sidor. Även om hela Florida Keys är ett sportfiskeeldorado är det Islamorado som bäst passar den fiskeintresserade.

“Theater of the Sea” är en park där man kan beskåda delfiner, sjölejon, sting rays och många andra havsdjur. Man kan även simma med delfiner (tidsbeställning erfordras).
MM 85.

Islamorada Fish House är en stor utomhusrestaurang.
Kanske lite av en turistfälla, men man sitter med en fantastisk utsikt mot Florida bay. Prova en sallad med fisk eller skaldjur.
MM 82

Florida Keys
©GETTY IMAGES

Marathon (MM 63 – 46)

Centralt placerad huvudort med flygplats (bra genväg direkt från Miami t ex).
Orten fick sitt namn av maratonuppdraget att bygga Seven Mile Bridge. Här bosatte sig brobyggarna och många valde att stanna.
Marathon är centrum för Middle Keys.

Dolphin Research Center, Grassy Key är ett forskningscentrum där man kan simma med delfiner.
TV-stjärnan ”Flippers” hem. TV-serien med samma namn var populär också i svenska hem.
MM 59.

Dolphin Research Center finns på vår sida om delfinaktiviteter och ämnet leder oss till The Turtle Hospital, också i Marathon.

Key West efter Irma
©ANDY NEWMAN/FLORIDA KEYS NEW BUREAU

Pigeon Key

är ett av de viktigaste minnesmärkena från då järnvägen byggdes till Key West.
Den lilla ön längs gamla Seven Mile Bridge var bas för järnvägsbygget. Sedan dess har byggnaderna tjänat olika ändamål, bland annat för marinforskning. Numera finns här ett museum som berättar intressant historia om både ön och området.
MM 47.

Bahia Honda
©PIXABAY

Lower Keys (MM 46 – 5)

Det här området präglas av en stor arkipelag som framförallt breder ut sig mot norr, mot Florida bay.

Området har Big Pine Key som centrum och det är här man kan se de berömda minihjortarna, inte större än en mellanstor hund. The Key Deers ska man hålla avstånd till – de har bara att förlora på att bli för välbekanta med oss människor.

Missa inte ett besök i Bahia Honda State Park som har ett av Floridas absolut bästa strandområden, med möjligheter att simma i två hav.
Dock är det sidan mot Atlanten som gäller. Vi gillar området närmast bron – långgrunt och vackert! Men det finns också en skyddad badstrand nära stora parkeringen på golfsidan.
En promenad upp på den gamla järnvägsbron är att rekommendera, fantastisk utsikt, bra fototillfälle.
MM36,8

Håll utkik efter skylten Mangrove Mama´s på Sugarloaf Key. Enkelt och populärt ställe där du kan få fisken du fångat tillagad precis som du önskar.
Cirka MM 20.

No Name Pub har varit ett landmärke och vattenhål på Big Pine Key sedan 1930-talet (på den tiden bland annat som bordell).
Mycket unik atmosfär, värt ett besök och en måltid. Adress: North Watson blvd, ett par kilometer norr om Overseas Highway mitt på Big Pine Key. Kör norr ut på Key Deer Blvd, håll till höger i Y-korsningen som är omedelbart när man kör av huvudvägen. Kör 2,3 miles norr ut, puben ligger på vänstersidan men är svår att se.
MM 30.5

Lower Keys, Florida Keys
©???

Key West (MM 5-0)

Målet för resan. Huvudort i Monroe County. Staden som en gång var Floridas största.
Vi nöjer oss här med ge ett smakprov: 15 minuters videoguide om Duval Street.

Key West har naturligtvis fått en egen sida hos Florida.nu.
Gillar du vad du ser på videon ska du gå vidare till den avdelningen.

 
Hyra hus i Florida
 
   
 
“rideways"
 
   
   
Booking.com