Storstadspuls med natur och Orlandos historia

2
2008

Storstadspuls möter de Orlando-besökare som tar chansen att uppleva hela staden, dess charmiga centrala delar (downtown).
Lämnar man de otaliga motorvägarna och trafiklederna och ger sig utanför storstaden möter en fascinerande natur.
Lika fascinerande är Orlandos historia – från jordsbrukscentrum till “The Theme Park Capital of the World”.

Orlando är ett mål för de flesta som reser till Florida

Blir man inte fartblind i nöjesparkernas attraktioner räcker det att se storstadsområdet från perspektivet före och efter Disney:
Från en småstad med 30 000 invånare till långt över två miljoner i stor-Orlando – och området fortsätter att växa i alla riktningar.

Orlando är en storstad. Men det är inte den du besöker.
Parkerna har sina egna områden, och väldigt få besökare har anledning, eller lust, att besöka centrala Orlando.

Det är svårt att föreställa sig hur många 117 miljoner människor är. Så många besökare kommer till Florida varje år. De flesta av dem (över 70 miljoner) besöker också Orlando.

Så det är ingen slump, eller av egenintresse, vi på Florida.nu ägnar så mycket plats åt denna del av Florida. Vi arbetar på flera plan med “världens största nöjesfält”:

  • Regelbunden “dammsugning” av de stora temaparkernas nyheter.
  • Täta besök i området för en fräsch uppdatering.
  • Kontakter med park-experter för senaste nytt.
  • Hotell-kollen utförs grundligt. Urvalet ska vara “up to date”.

Sajtens grundare, ägare och VD Gunnar Hedqwist besöker området regelbundet. Så lyssna på våra råd. Du kommer att ha nytta av dem, vad det än gäller.

Orlandos historia
©VISIT ORLANDO

Mix av storstadspuls, nöjesparker och natur

Det var Walt Disney som satte det lilla samhället på turistkartan vilket ledde till att staden blev världens största nöjesfält – “The Theme Park Capital of the World”..

Från de riktigt stora temaparkerna (Disney, Universal och Sea World) till oräkneliga mindre parker och minigolfbanor, är Orlando en märklig mix av kaotiskt storstadsområde och natursköna omgivningar.
Hotellrum är billigt, nöjesutbudet är enormt och här finns också gott om vuxennöjen, inte minst golf, nattliv, kurorter/spa, shopping och bra restauranger.

Området är en perfekt utgångspunkt för en rundresa i Florida. Flygkommunikationerna är utmärkta, och man tar sig lätt både västerut och österut. Det är också förhållandevis nära att via Florida Turnpike ta sig söderut till Miami.
Orlando-området är omfattande och vi har massor av sidor för dig som vill veta mer.

Nära till sjöar, skogar, bergsnatur och stränder

Även om Orlando inte är Floridas exakta geografiska mittpunkt så ligger det nära till hands att beskriva staden som Floridas absoluta centrum. Området är navet för all turismverksamhet i delstaten.
Trots att staden fortfarande växer så att det knakar och att det kan vara smått kaotiskt på motorvägen under rusningstrafiken finns det orörda lugna och natursköna miljöer på nära håll.

Centrala Florida domineras nämligen av sjöar, stora och små. Söderut mest jordbruksmark, t ex enorma apelsinodlingar, medan en utflykt norrut t o m erbjuder lite höjdskillnad i form av små berg och den stora Ocala-skogen med sina badvänliga källor. Dessutom tar det bara en timma att köra till närmaste strand.

Fyra timmars körning från Miami

Beläget längs Interstate 4, mindre än en timmas bilkörning från båda kusterna, Daytona Beach i öster och Tampa Bay i väster.
Från Miami är det cirka fyra timmars non stop-körning, exakt lika långt från Naples eller Fort Myers i sydväst.

Vem reser hit? Ja, frågan är förstås fel ställd. Det är snarare: Vem reser inte hit?
Det här är nämligen ett resmål för alla – från golfspelande pensionärer till barnfamiljer. Plus en växande marknad för konferenser.

Nöjesparkerna ligger sydväst om storstadsområdet

Att skaffa sig en överblick av området är viktigt. Vad som i början tycks förvirrande är områdets storlek, så det gäller att bryta ner det till något mer överskådligt.
De stora nöjesområdena ligger nämligen i det sydvästra hörnet, så koncentrera er på sträckan söder om centrala Orlando, längs I4 eller parallella International Drive. Båda vägarna tar dig till de största och bästa attraktionerna. Det handlar om en drygt två mil långt område med Universal i norr och Disney-området i söder.

Dra sedan ett streck på kartan rakt österut, längs Highway 192 till Kissimmee – ett område som tyvärr sett sina bästa dagar – och du får en bild av ”turist-triangeln”.
Med några undantag är det runt det här området allt kretsar.

Svårt klara sig utan hyrbil – ta sig fram till fots går inte

Var beredd på att I4:an kan vara ett trafikkaos under rusningstrafik.
Det är svårt – men faktiskt inte helt omöjligt – att klara sig utan hyrbil här.
För den som väljer att koncentrera sig på enbart Disney World, eller gör tvärtom och väljer de återstående av ”The Big Eight”, fungerar transportservice kopplat till hotell nära Universal och Sea World hyfsat. Långt ifrån perfekt, men det kan fungera.
Båda varianterna förutsätter att du väljer rätt hotell. Att ta sig fram till fots är inte att tänka på även om International Drive har en ”trolley” (buss) med ok service.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

Orlandos historia – från jordbruk, krig och apelsiner till före och efter Disney

Orlandos historia
©PIXABAY

Orlandos historia blir en resa som startar med Seminole-kriget och som går via jordbruk och apelsinodlingar till dagens “O-town” eller “The Theme Park Capital of the World”.
Här känns det naturligt att tidsbestämma genom att beskriva tiden före och efter Disney.

Orlandos historia – före Disney:

Nog för att nästan varje enskild stad eller område i Florida har en spännande historia, och varit med om vad man kan kalla “snabba ryck”. Men som “a booming city” är Orlando svårslagen.
Hur mycket vi än skriver om förvandlingen, som är en ren Disney-effekt, kan vi knappast mäta oss med den lärorika historiebeskrivningen i videon länst upp på sidan.

Jodå, det fanns faktiskt en tid före Disney också. Vi får gräva oss tillbaka i Orlandos historia till tidigt 1800-tal. Orlando namngavs efter soldaten Orlando Reeves som slog larm om ett indianöverfall och räddade därmed livet på 100-tals soldater som slagit läger för natten. Reeves själv föll dock offer för en av indianernas pilar.

Orlandos historia
©DISNEYPARKS.DISNEY.GO.COM

Detta var kring 1835 när det enda som fanns här var Fort Gaitlin, ett mindre fort som användes i Andra Seminole-kriget. (En teori om stadens namn gör emellertid gällande att Orlando var en mjölnare och att det var hans enkla grav som gav trakten dess namn.)

Orlandos historia skulle egentligen ha skrivits på annan plats

Först när järnvägen kom till ”Orlandos grave” formades en liten stad som blev något av ett shoppingcentrum för centrala Florida. Centrum (downtown) formades kring gatorna vid Lake Eola och Orlando kom att bli ett bankcentrum, mycket tack vare alla enorma apelsinodlingar som fanns (och fortfarande finns) i den här delen av delstaten.

Kring Orange Avenue och Church Street började ett livaktigt ”downtown” ta form. Restauranger, barer, jazz- och nattklubbar och – inte minst – shopping.
Glädjande nog finns delar av de gamla, genuina kvarteren kvar, t ex första banken och vid den gamla tågstationen står ett gammalt ånglok till beskådande. Den stora förändringen är att de gamla byggnaderna numera formligen drunknar i skuggan av centrums skyskrapor.

Att det skulle bli Orlando var inte självklart för Walt Disney trots att han faktiskt hade sina familjerötter just i det här området (pappan var cowboy i Kissimmee och hotellchef i Daytona Beach).

Faktum var att Disneys agenter rådde honom att öppna nöjesparken i Ocala, men Disney-geniet trodde mer på sin egen intuition och gjorde en flygtur över centrala Florida.
Han såg hur Interstate 4 korsade Florida turnpike (den diagonala betalvägen från Ocala till Miami) sydväst om Orlando, såg den orörda, praktiskt taget obebodda vildmarken – här skulle Disney World byggas!

Så i hemlighet köpte Disneys agenter upp det över 100 kvadratkilometer stora området. Som jämförelse: 2 900 gånger större än Nordens största nöjespark, Liseberg i Göteborg.

Orlandos historia – från 30 000 invånare till miljoner

Disneys projekt slog ner som en bomb i den lilla staden. Ett nytt och omvälvande kapitel av Orlandos historia kunde börja skrivas.

Orlando hade då (mitten av 60-talet) 30 000 invånare, tio år senare bodde en kvarts miljon här. Det skulle ta fyra år från byggstarten 1967, ett år efter Walt Disneys död, att förvandla de otillgängliga markerna till världens största nöjespark.

Orlandos historia
©DisneyHistoryInstitute.com

“The Great Wall of Orlando” blev ett hot mot Miami Beach

Efter 1971 blev inget sig likt.
Det som Disney skapade kom att bli starten på en fortsatt explosionsartad utveckling. Om någon trodde att Orlando av idag har nått målet så är det fullkomligt fel. Staden växer fortfarande. Ett av de stora problemen är att man inte hinner bygga motorvägar i takt med att området blir större.

Vad som bara varit en flugskit på Florida-kartan blev nu ett hot mot Miami där man började prata om ”The Great Wall of Orlando”, dvs staden och motorvägen som förhindrade Florida-besökare att köra längre söderut i delstaten.

Orlando med förstäder har nu över två miljoner invånare och är bland de 25 största storstadsområdena i USA.
Plus förstås alla besökare, över 70 miljoner årligen.

Området är bara slaget av Las Vegas vad det gäller antalet hotell och hotellbäddar (över 100 000 bäddar) och trots att spel- och nöjesstaden i Nevada fortfarande är mer framåt vad det gäller marknadsföring kan Orlando kalla sig konferensmetropol tack vare högklassiga anläggningar.

Orange County Convention Center öppnade 1983 och har byggts ut i omgångar. Konferensanläggningen ligger centralt placerat längs International Drive och är en udda kontrast till alla stora och små turistfällor längs gatan.

Orlandos flygplats är en av de trevligaste och mest välkomnande i Florida. Att landa här är rena drömmen jämfört med till exempel Miami.

PETER SUNESON

LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen 

LÄS MER: Nästan inga biljetter att boka hos OTC

LÄS MER: Spara semesterpengar med rabattkort i Orlando

Comments are closed.