Orlando

Orlando_översikt_Florida.nu_2

ORLANDO I CENTRUM. Inte riktigt mitt i delstaten, men nästan. En centralpunkt inte bara för regionen, också för hela delstaten. Alla stora nöjen ligger dock sydväst om om staden. Som parkbesökare ser man knappt dess centrum.

Orlando: Världsberömda temaparker och andra nöjen

Orlando är en storstad. Men det är inte den du besöker.
Parkerna har sina egna områden, och väldigt få besökare har anledning, eller lust, att besöka centrala Orlando.

Vi guidar förstås i första hand till alla nöjen. Dessutom är vi väldigt nöjda med att kunna leverera proffsiga hotelltips från expert på plats.
Gunnar Hedqwist har ägt flera hotell i Florida och besöker Orlando ofta. Bättre rådgivare finns inte.

Jag har själv svårt att föreställa mig hur mycket (många) 100 miljoner människor är. Så många kommer som besökare till Florida varje år. Uppemot 60 miljoner av dem besöker också Orlando. (Troligen är siffran i realiteten högre, men statistiken just nu säger 57 miljoner.)

Så det är ingen slump, eller av egenintresse, vi på Florida.nu ägnar så mycket plats åt just Orlando.
Vi arbetar på flera plan med “världens största nöjesfält”:

  • Regelbunden “dammsugning” av de stora temaparkernas nyheter.
  • Täta besök i området för en fräsch uppdatering.
  • Kontakter med biljett-experterna på OTC (se länk ovan).
  • Hotell-kollen utförs grundligt. Urvalet ska vara “up to date”.

Jag vet inte hur många besök jag gjort under årens lopp. Men är desto säkrare på att Gunnar, som inte bor så långt därifrån, gör sina visiter var och varannan månad.

Gunnar hittar rätt, vilket inte jag gjorde i början. Orlandos vägsystem kan nämligen vara förvirrande, och det tog tid att bli bekant med alla motorvägar och landsvägar som går kors och tvärs. Till synes utan system, men jag vet att de tillkommit för att förenkla.

Lyssna på våra råd.
Du kommer att ha nytta av dem, vad det än gäller.

PETER SUNESON

Official_Ticket_Center_Orlando

Orlando: Världens största nöjesfält bara växer – åt alla håll

Orlando = Disney. Delvis sant. Delvis inte sant.
Det var dock Disney som satte staden på turistkartan – Orlando är nu världens största nöjesfält.

Från de riktigt stora temaparkerna (Disneys, Universals och Sea Worlds anläggningar) till oräkneliga mindre parker och minigolfbanor, är Orlando en märklig mix av kaotiskt storstadsområde och natursköna omgivningar. Hotellrum är billigt, nöjesutbudet är enormt och här finns också gott om vuxennöjen, inte minst golf, nattliv, kurorter/spa, shopping och bra restauranger.

Orlando är en perfekt utgångspunkt för en rundresa i Florida. Flygkommunikationerna är utmärkta, och man tar sig lätt både västerut och österut. Det är också förhållandevis nära att via Florida Turnpike ta sig söderut till Miami.

Orlandoområdet är omfattande. Därför kan du läsa mer ingående om området, och nöjesparkerna har en helt egen avdelning.

Här får du hjälp att överblicka Orlando.
Det krävs nämligen lite planering för att få ut mesta möjliga av en Orlando-semester.

  • Florida.nu håller ständig koll på Orlando-området och på vår startsida brukar vi berätta när det händer något nytt och spännande.
  • Kolla också på Facebook.

Även om Orlando inte är Floridas exakta geografiska mittpunkt så ligger det nära till hands att beskriva staden som Floridas absoluta centrum. Området är navet för all turistverksamhet i delstaten.

Beläget längs Interstate 4, mindre än en timmas bilkörning från båda kusterna, Daytona Beach i öster och Tampa Bay i väster.
Från Miami är det cirka fyra timmars non stop-körning, exakt lika långt från Naples eller Fort Myers i sydväst. Någon halvtimma längre tid tar det att köra från huvudstaden Tallahassee medan det är ungefär halva sträckan/tiden från Jacksonville i nordöst.

Vem reser till Orlando?
Ja, frågan är förstås fel ställd.
Det är snarare: Vem reser inte till Orlando?
Det här är nämligen ett resmål för alla – från golfspelande pensionärer till barnfamiljer. Plus en växande marknad för konferenser.

Att skaffa sig en överblick av området är viktigt. Vad som i början tycks förvirrande är områdets storlek, så det gäller att bryta ner det till något mer överskådligt. De stora nöjesområdena ligger nämligen i det sydvästra hörnet, så koncentrera er på sträckan söder om centrala Orlando, längs I4 eller parallella International Drive. Båda vägarna tar dig till de största och bästa attraktionerna. Det handlar om en drygt två mil långt område med Universal och Sea World i norr och Disney-området i söder.

Dra sedan ett streck på kartan rakt österut, längs Highway 192 till Kissimmee  – ett område som tyvärr sett sina bästa dagar – och du får en bild av ”turist-triangeln”.
Med några undantag är det runt det här området allt kretsar.

GUNNAR HEDQWIST
PETER SUNESON

Orlando_overview_1x
©VISIT FLORIDA
©VISIT FLORIDA
international-drive-zoning0426.JPG
Official_Ticket_Center_Orlando

VARNING:

Var beredd på att I4:an kan vara ett trafikkaos, speciellt under rusningstrafik. Det är svårt – men faktiskt inte helt omöjligt – att klara sig utan bil. För den som väljer att koncentrera sig på enbart Disney, eller gör tvärtom och väljer de återstående tre av ”The Big Seven”, fungerar Disneys transportsystem eller transportservice kopplat till hotell nära Universal och Sea World hyfsat. Långt ifrån perfekt, men det kan gå. Båda varianterna förutsätter att du väljer rätt hotell. Att ta sig fram till fots är dock knappast att tänka på även om International Drive har en ”trolley” (buss) med bra service.

orlando_trolley
©VISIT FLORIDA
©VISIT FLORIDA

Shopping

Centralt placerat är shoppingcentrat Pointe Orlando (International Drive) med en bra blandning, passar hela familjen. Av de många lågpriskoncepten är premium Outlets i topp (två stycken, Vineland Avenue och International Drive). Florida Mall (Sand Lake Rd/Orange Blossom Trail) är också en populär plats för shopping.

Dessutom: Varför inte en utflykt till Sanford där Flea World påstås vara USA:s största loppmarknad.

Golf

Även om Naples i södra Florida kallar sig ”Golfens huvudstad” får den snabbt växande staden på västkusten trots allt se sig slagen av Orlando vid det här laget.
Ett oräkneligt antal golfbanor i området, vid senaste räkningen 176 st (men vi garanterar inte att siffran är korrekt).

HÄR BOR DU BÄST – HOTELLEN DU SKA TITTA PÅ:

Orlando har massor av hotellområden. Allt från hotell som ligger i parkerna, eller alldeles intill, till områden en bit därifrån men ändå på bekvämt avstånd till alla nöjen.
Hotellkartan i Orlando har ritats om flera gånger sedan Disney kom till stan. Det är inte samma områden som är intressanta och attraktiva idag som det var för över 40 år sedan.

Rent allmänt ska ni sikta in er på International Drive, Lake Buena Vista och Universal-hotellen. Glöm Kissimmee och Maingate West. Boka i förväg, det är enda garantin för att få ett bra boende!

RESTAURANGTIPSEN:

Frukost på hotellet är ibland bara kaffe/te med något lättare tilltugg. Men räkna med att det finns bättre frukostalternativ i närheten var du än väljer att bo.

Temaparkerna har många snabbmatsrestauranger. Räkna med att stå i kö och förvänta dig inte toppkvalitet på vad du beställer.

Något av det bästa, billigaste, fräschaste – och nyttigaste! – Florida har ett erbjuda är Sweet Tomatoes, salladsbuffé med självbetjäning för 7-8 dollar. Rekommenderas varmt som motvikt till kaloririka, flottiga diners typ Dennys, som vi dock inte avråder ifrån – tvärtom. Men låt inte pannkakor, pommes frites och bacon bli en vana, det räcker att titta sig runt bland medel-amerikanen för att förstå vad den slags kost ställer till med.

Kinesisk buffé är aldrig fel.
Prisläge under 10 dollar och det känns alltid fräscht. Kina-restauranger av det här slaget finns överallt.

VARNING 1: När vi är inne på asiatisk mat passar det med en varning: Undvik Huhot Mongolian Grill vid Florida Mall, inte på långa vägar i närheten av kvaliteten på motsvarande restauranger hemma i Sverige.
VARNING 2: Det finns också många enklare grillrestauranger som lockar med gratis buffé. Det är inget större fel på buffén, men T-bone-steken på Ponderosa (International Drive) var en klar besvikelse. Kanske är knepet med de här ställena att hålla sig till buffén?

orlando_tommy_bahamas_4

Tommy Bahamas

Naturligtvis finns det en uppsjö av förstklassiga restauranger. En som vi verkligen gillar är Tommy Bahamas.
Är du i närheten av shoppingcentrat Pointe Orlando och vill äta riktigt gott rekommenderas ett besök på krogen med samma namn som kläderna/affären (finns i samma lokaler).
”Old San Juan Shrimp and Scallops” serveras med curry-kokossås tillsammans med ris – mums! Och det är hopplöst att avstå något från den läckra dessertbrickan.

orlando_tu_tu_tango

Café Tu Tu Tango

Färgrik internationell krog.
Långt ifrån bara spanska tapas, också allt från asiatiskt till genuint amerikanskt.
Låt er inte luras av de låga priserna, notan springer snabbt iväg i takt med antalet läckra rätter du beställer.

ORLANDO UTAN BARN:

Valet mellan en nöjesweekend i Las Vegas och dito i Orlando kan vara svårt. Även om det vuxna nattlivet i Las Vegas imponerar, vågar jag påstå att Orlando är en fräck utmanare även för oss 50+ som reser utan barn.

Här är några exempel:
Vi räknar Kennedy Space Center som ett vuxennöje och för den som inte är golfare rekommenderas en utflykt till Historic Bok Sanctuary i Lake Wales eller varför inte abborrfiske?
På Pleasure Island (Downtown Disney) dansar du i natten till 70-talsmusik eller så väljer ni en mer jazzig klubb längs Universals Citywalk.

Det finns många förstklassiga kurorter/spa, t ex Gaylord Palms Resort (bilden till höger) och enligt en branschtidning är Ritz Carlton Spa det bästa i hela Nordamerika. Här kan man bli behandlad med varm avocado, macadamia- och hasselnötsolja med limeblommor och ingefära.

I Clermont finns prisbelönta Lakeridge Winery & Vineyards och i Winter Park erbjuds en timslång båtkryssning i stadens historiska kanaler med möjligheter att titta närmare på imponerande egendomar på storslagna sjötomter.

orlando_Gaylord_Palms

Nattliv

Utbudet är stort, såväl kring de stora temaparkerna med Citywalk och Downtown Disney, som längs International Drive och, inte minst, i Orlandos downtown. Det senare okänd för många besökare.
Bästa tipsen om vad som händer får du i gratistidningen Orlando Weekly som finns i vart och vartannat gathörn.

Viktigt:
Det råder ”utegångsförbud” för ungdomar under 18 år i centrala Orlando efter midnatt.